Apple saksøker HTC

Apple saksøker HTCApple gikk i dag til søksmål mot mobilprodusenten HTC for brudd på det Apple hevder er 20 patenter relatert til iPhonens grensesnitt, underliggende arkiktektur og maskinvare. HTC er kjent for å produsere en rekke Android og Windows Mobile-telefoner, deriblant Google Nexus One.

Apple offentliggjorde søksmålet i en pressemelding tidligere i dag og selskapet hevder de vil aggressivt gå etter selskaper som kopierer deres produkter.

Vi synes konkurranse er bra, men konkurrenter bør utvikle sin egen teknologi. Vi kan sitte å se på at våre konkurrenter stjeler våre patenterte innovasjoner eller vi kan gjøre noe med det. Vi har bestemt oss for å gjøre noe

uttalte Steve Jobs i en pressemelding fra Apple.

Foreløpig vites det ikke hvilke patenter Apple går etter HTC for, men det antas at det blant annet er flere av de velkjente multitouch patentene Apple innehar. Apple kjøpte opp selskapet Fingerworks som har flere sentrale patenter hva gjelder multitouch og skal vi tro Gizmodos lengre gjennomgang av patentene har Apple noe å fare med overfor selskaper som benytter seg av mange av multitouch-teknologiene samtidig.

HTC utvikler blant annet Googles telefon Nexus One som vi testet og omtalte i episode #11 av vår podcast ping.

ping

Denne telefonen har svært mange likheter med Apples iPhone og også flere andre av HTCs telefoner låner mye fra Apple. Hvor vidt Apples patenter greier å beskytte Apple er uvisst, men i USA er det vanlig å måtte beskytte sine patenter. Hvis et selskap først bryter ditt patent, må du beskytte det for at det ikke skal være vanskelig å angripe andre selskaper når de bryter samme patent.

Apples ledelse har ved flere anledninger uttalt seg om selskaper som de anser at kopierer deres innovasjoner.

Vi har sendt inn over 200 patentsøknader for alle innovasjonene i iPhonen og vi har tenkt å beskytte dem

uttalte Steve Jobs under lanseringen av iPhone den 9. januar 2007.

Vi liker konkurransen så lenge de ikke stjeler våre innovasjoner. Gjør de det vil vi forfølge dem og vi vil bruke ethvert våpen i vårt arsenal for å stoppe dem

sa Apples COO Tim Cook i januar 2009.

Det er helt klart at HTC er inspirert av Apple og HTCs nylige bruk av multitouch-teknologi kan være dråpen som har fått Apple til å reagere. Spørsmålet er om det nok til at Apple kan vinne en sak mot HTC?

Man kan også spekulere i om dette søksmålet egentlig er en krigserklæring mot Google og Googles Android.

SRD

"Det er helt klart at HTC er inspirert av Apple" Hva er argumentene for å komme med en slik bastant påstand? HTC har jo laget touchtelefoner lenge før Iphone kom.

ccjensen

SRD: Du får spørre Mark Hattersley det samme :)
That Apple's interface has widely inspired other handset manufacturer's is beyond doubt. It's hard to imagine the current HTC, Android, and Windows Mobile range looking as they do today if Apple hadn't released the iPhone. During the original iPhone launch Steve Jobs said that Apple had lots of patents relating to the interface, especially relating to the multi-touch technology.
Macworld: Apple sues HTC for 'stealing patented' iPhone interface

macelsk

Dette liker jeg ! har egentlig blit irritert over at HTC "kopierer" apple for mye !
Folks som sier at HTC er så gode pga "det og det og det"..
Dem tror dem fant det opp.. mens apple's iPhone har hatt det en stud!

dette har irritert meg grundig!

admin

Før og etter iPhone hva gjelder HTCs produktutvikling.

599797

At de er inspirert av Apple er umulig å skuffe under en stol, men om det er nok til et søksmål fra Apple er det virkelige spørsmålet? Vil vi ha søksmål mot brukergrensesnitt og patenter som stopper for konkurranse? Fokuset, uansett selskap, bør være på innovasjon fremfor plagiat. Her har også Apple sine svin på skogen.

iRog

Tull og tøys, dette er kjempe bra Apple, stå på! ;)

tarik1988

apple er ikke akurat flinke til å holde patent reglene heller. når det gjelder nokia-apple saken

segrov

Jeg liker patenter!

TheIdjut

HTC er Kinesisk (Taiwan). Det sier jo alt. Kineserne er eksperter på å kopiere. Men innovasjon og kreativitet er de ganske dårlige på.

tarik1988

tror ikke HTC e akkurat med i den gjengen der. de driver proffesionelt.

Syfer

Sitat Admin "Før og etter iPhone hva gjelder HTCs produktutvikling."

Jeg ser ikke helt relevansen ved å trekke ut en av ørten HTC mobiler på den tiden, for så å sammenligne den med en av ørten HTC mobiler per i dag. Hvorfor ikke sammenligne med f.eks HTC Wizard, HTC Alpine eller HTC TyTN ? For ikke å snakke om antallet touch telefoner de annonserte samtidig som Apple annonserte sin iPhone. Sony Ericsson hadde forøvrig sin p900, med mulighet for å fjerne tastaturet og kjøre kun touch, på markedet fra 2003.

Apple har tatt patent på så mange håndbevegelser at jeg må vel snart betale royalties for å få lov til å runke

Jeg har liten sans for denne patentgalskapen som eksisterer i USA

Skal forøvrigt bli interessant å se hvordan det går med Apple mot Nokia

thdk89

Apple må skjerpe seg, personlig så synes jeg apple er for treg i utviklingen av sine telefoner, når de oppgraderer telefonene sine får de egentlig bare en eller to nye funksjoner. De trenger konkurranse.

HenrikWL

De har konkurranse. Og de vinner.

Det er en utbredt misoppfatning at dersom produkt A har 5 funksjoner så må produkt B ha 5 eller flere funksjoner for å konkurrere. Dette er feil, og det har Apple skjønt.

Heller en treg vekst i antall funksjoner, og heller markant forbedring av eksisterende sier nå jeg.

admin

@syfer

Først og fremst, jeg har veldig lite sans for patentkriger og halvparten av patentene Apple saksøker for er jo helt håpløse -på samme måte som patentene Nokia saksøker Apple for er like håpløse. Ingen bør få et patent på opplåsningsmuligheter på en skjerm. Softwarepatenter er galskap.

Med min sammenligning av HTC og Apple prøvde jeg bare å sette fokus på at HTC utvilsomt er inspirert av Apple hva gjelder GUI og design - samtlige aktører i mobilbransjen er det. Nå er det jo nesten umulig å kjøpe en mobiltelefon uten en stor touchscreen med masse fargerike ikoner på forsiden, deres egen appstore osv. Dette betyr ikke at jeg mener Apple bør saksøke av den grunn, men jeg håper mobilbransjen kan være litt mer kreative enn å stjele grensesnitt og ideer fra Apple. Så lenge de kopierer iPhone, gir de Apple indirekte en markedsføring de bare kan drømme om selv. Alle som ser en HTC i dag tenker vel faktisk iPhone? De må lage noe innovativt, noe som virkelig ser og oppfører seg annerledes fremfor en dårlig kopi av iPhonen. Akkurat nå ser det ut som det er Microsoft som faktisk er den eneste som har forstått dette med Windows Mobile 7 Series og ikke laget nok en iPhone-klone.

Samtlige konkurrerende mobiltelefoner ser mer eller mindre ut som en iPhone og dette minner meg veldig om iPod-krigen som vi hadde for et par år siden. Alle konkurrentene lagde MP3-spillere som designmessig lå tett opp i mot iPoden. Resultatet ble ikke at folk valgte kopiene, de ville ha originalen. De ville ikke ha 15 nye funksjoner som fungerer dårlig, de ville ha 5 funksjoner som fungerer godt.

Mye av iPhonen (og iPodens) suksess er fordi de 1) kom med et produkt som var veldig mye bedre enn konkurrentene på lanseringstidspunkt og 2) har fokusert på å gjøre et par funksjoner veldig bra, men utelukket resten. I mine øyne handler dette om "Paradox of Choice" som Barry Schwartz så fint snakker om i sin bok.

Anbefaler å se denne TED-presentasjonen: http://www.ted.com/talks/lang/eng/barry_schwartz_on_the_paradox_of_choice.html

Apple bør ikke saksøke over idiotiske patenter som dette, men heller fortsette i samme spor som de allerede gjør. Det er en vinnende oppskrift. Vil resten av mobilbransjen konkurrere, må de slutte å se på hva Apple gjør og heller finne på noe nytt og interessant selv. Først da fjerner de oppmerksomheten fra Apple.

Syfer

@Admin

Nå er vel søksmålet til Nokia rettet mot patentert hardware og software, ikke bare software løsninger som Apple går til angrep på HTC for. Noe som er en vesentlig forskjell. Jeg har liten sympati søksmål for brudd på software patenter som tar for seg å dra fingeren i ørten retninger, dog har jeg større sympati når det kommer til søksmål rundt patenterte hardware løsninger.

Jeg er uenig når det kommer til ditt syn på HTC og produktutvikling. Jeg har nå linket til 3 modeller som alle kom lenge før iPhone i det hele tatt ble lansert, alle telefonene bærer klare likhetstrekk med modeller som HTC har ført etter lanseringen til iPhone.
Brukergrensesnittet er en hakket vanskeligere sak, hva er det man skal ta utgangspunkt i når man diskuterer dette ? måten ikonene er presentert på homescreen ? dette har da SE P900 og 910 også hatt på lignende måte, altså for rundt 7 år siden. Vel, i tillegg har HTC en videreført mulighet med bruk av widgets. Ang utvikling fremover så ser vi jo en kraftig trend rundt dette med widgets som kjører kontinuerlig på homescreen, noe som er en videreføring som mange ønsker på iPhone, for ikke å snakke om notification bar som kan dras ned.

Dette med at samtlige konkurrerende telefoner ser ut som iPhone, blir litt vel fjasete.
Apple var på ingen som helst måte først ute med et slikt design, så jeg ser ikke helt hvorfor man skal bruke iPhone som referanse for utseendet. Til gjengjeld skal Apple få svært så mye skryt for hvordan de har gjort touch brukervennlig og nærmest standard for dagens telefoner. Apple har i stor grad sparket igang markedet for touch telefoner som kan brukes av alle.

keiserjohn

Det er jævlig lenge siden Jonas Salk for å si det sånn...

Schti

Hvordan skal en smart-phone se ut i dag da, hvis alt må være nytt ifht iPhone? Det er jo ikke til å komme unna at iPhone har lagt en standard for brukergrensesnitt og utseende på 2000-tallets telefoner..

kvasbo

Apple beveger seg mer og mer mot der Microsoft var rett før det begynte å gå galt (med produktene, ikke kommersielt). De lager fortsatt bra produkter, men konkurrentene begynner å fange dem inn. Hvis man ser på Android er det dårligere enn OS X iPhone på mange måter, like bra på andre, og også bedre på mange. Saksøking for usaklige/opplagte ting (selv om Apple muligens har jussen på sin side) er ikke veien å gå.

Se også [url=http://wilshipley.com/blog/2010/03/open-letter-to-steve-jobs-concerning.html]dette åpne brevet til Steve Jobs, jeg synes det oppsummerer denne saken greit.

(og før dere kaller meg Apple-basher; jeg har iPhone 3gs, 2*iMac 24", MBP, Mac Mini ++. Og en Nexus One).

admin

Gruber er som vanlig også spot on:
http://bit.ly/dy6raL

segrov

Ser at det er noe misnøye med at apple forsvarer seg juridisk (og over at Nokia har saksøkt Apple).

Dere må huske på at patenter er den måten vi som moderne samfunn har valgt for å forsvare kostnader brukt til utvikling og forskning. Hadde vi ikke kunne patentere funnene våre, hadde det vært færre nyutviklede produkter som hadde kommet på markedet.

Det hadde vært dumt.

Apple og Nokia VIL finne ut av ting, det samme gjelder Apple og HTC. I mellomtiden, gå i butikken og kjøp det dere trenger, og ikke bekymre dere for advokatmat og forretningsjus.

ageNine

Det var vel litt random, stevemartyn?

OT:
HTC kopierer Apple, så enkelt er det. Klarer du ikke å se det, må du virkelig få opp øynene!

Ta en titt på de nye telefonene som ligger i butikkene. Var på Spaceworld her om dagen og så en Samsung Galaxy S telefon. Herregud, så kopi av iPhone.

Den har jo helt lik GUI. Ikoner du kan flytte rundt på skjermen i samme størrelse som iPhone sitt. De har en dock med 4 ikoner i lik størrelse med samme opacity og alt er jo helt likt. Grafikken, de 2 ekstra knappene på siden av home-button og utformingen av ikonene er det eneste som skiller homescreen'en fra Galaxy S og iPhone.

Så ja, iPhone er den mest populære telefonen på markede og det hadde vært rart om andre ikke prøvde å kopiere iPhone. Men det betyr ikke at det er greit for det. Har selv mistet all respekt for Samsung-telefoner. Lag noe på egen hånd og ikke prøv å lag en dårlig kopi med bedre skjerm...

[url">http://images.intomobile.com/wp-content/uploads/2010/03/samsung-galaxy-S-hands-on-18.jpg
Hvis ikke det er likt iPhone, da har jeg landet på feil klode etter natt drømmen.

dundee

Det største problemet slik jeg ser det er at Apple (og en bråta andre softwarepatentører) har tatt patent på ting som ikke har noen gode alternativer. Utvikling og "revolusjonen" hva gjelder touchtelefoner hadde mye sammenheng med teknologi som ble tilgjengelig, etter min mening langt mer enn at Apple kom med nye tanker.
Ser man tilbake til før iPhone så var hverken skjermene gode nok eller prosessorene kraftige nok til at en smarttelefon med full touch var tilgjengelig.

@AgeNine; Personlig synes jeg du er helt på jordet. Joda, Galaxy S ligner på iPhone, men det gjør alle smarttelefoner med full touch, og det er ganske naturlig. Akkurat som iPad ligner på de tablet-PCene som har vært lansert før. Det er tross alt begrenset hvor mange måter det er å lage en telefon med touchskjerm. Plassering av knapper har også en ganske naturlig forklaring, når du holder i telefonen vil det gi seg ganske av seg selv.

Størrelse på ikoner blir det samme, du har en gitt skjermflate basert på hvor store lommer folk har. Innenfor den skal du plassere ikoner som er store nok til at normale fingre treffer ikonene, og normale øyne skiller dem fra hverandre. Tilfellet viser at dette er ca 4 x 5. Fortsatt ser jeg ikke noe som gjør at Apple kan hevde noen større grad av innovasjon fremfor å lage telefonen tilpasset menneskelige brukere.

Jeg er veldig spent på om du da kan gi et forslag til hvordan dette skulle vært annerledes? Mindre ikoner ville gjort telefonen ubrukelig, større ikoner er meningsløst. Statiske ikoner som ikke kan flyttes? Det hadde jo vært noe... Firkantet i formen? Da ligner den mer på iPhone4.

Patentene rundt multitouch er like teite, og når de kommer fra Apple blir de egentlig enda teitere. Bakgrunnen for at jeg mener dette er enkel; Apple liker å skryte av sine "naturlige" grensesnitt, som gjør det svært intuitivt å bruke produktene. Et eksempel er pinch; gir du en touchskjerm til et barn og ber det forstørre bildet vil det antagelig forsøke en lignende bevegelse. Når du da går ut og tar patent på dette blir det omtrent som om en skoprodusent skulle tatt patent på en sko beregnet på å treffe bakken med hælen først.
Patent på en gitt algoritme for å detektere bevegelsen skal jeg være med på, men ikke dette prinsippet. Da har du i bunn og grunn sagt at "Vi fikk det til, og den naturlige, intuitive bevegelsen er nå vår. Alle andre må lage en unaturlig, rar bevegelse. Deretter skal vi le av dere, og markedsføringen vår vil spille på at dere ikke forstår brukerene slik som vi gjør".

admin

@dundee

100% enig med patentproblematikken. Patentene som gis i USA på programvare er svært problematiske. Microsoft går jo nå etter alle Android-produsenter for å få dem til å betale lisenser for programvarepatenter de mener Android bryter. HTC betaler vist allerede $10 per solgte Android-telefon til Microsoft. Google står ikke opp for sitt produkt så langt.

Samsung sin Galaxy S er det nærmeste man kommer en blåkopi av iPhone i mine øyne. Det er på programvaren og grensesnittene Samsung er værst, men også hardware og innpakning legger de seg lovlig tett på Apple. Ta bare en titt på Samsung sin ladekabel til Samsung Galaxy Tab: http://yfrog.com/31itqfj

Det overrasker meg at Samsung ikke ser at denne typen blåkopiering kun legitimerer og markedsfører iPhone. Vi så akkurat det samme med iPoden. Gud og en hver man skulle kopiere iPod, men ingen tenkte på hva de kunne gjøre annerledes og bedre enn iPoden. Hvor enn du prøvde å kjøpe enn MP3-spiller, så var alle identiske med iPod og dermed fikk Apple mye gratis markedsføring for sine produkter - de fleste ønsker å kjøpe originalen. I dag har Apple 70% markedsandel på MP3-spillere.

Jeg tror ikke det samme kommer til å skje i mobilbransjen da den er alt for fragmentert, men jeg tror Samsung, HTC etc. gjør seg en bjørnetjeneste ved å produsere telefoner som ligger for tett opp mot Apples iPhone eller iPad.

Microsoft skal derimot ha skryt. Windows Phone 7 er definitivt riktig vei å gå. De har tenkt helt nytt og absolutt ikke gått i fellen med å kopiere Apple. Deres nye mobil-OS er bygd opp fra grunnen og prøver ikke å være en iPhone. De har faktisk fått en svoren iPhone-mann som meg til å ta en ekstra god titt på deres telefoner - det greier ikke en eneste Android-telefon som så langt kun er kjedelige MeToo-telefoner!