Apple avslører grafikkprosessoren til iPad

iPad GPU

I den siste betaversjonen av iPad SDK 3.2 kom det fram at iPad benytter seg av en PowerVR SGX til grafikk i Apples nye A4-brikke.

Apple slapp i går den tredje betaversjonen av iPad SDK 3.2 for iPad. Kanskje det mest interessante som ble oppdaget i den var at det følger med dokumentasjon som avslører at det er en PowerVR SGX fra Imagination Technologies som benyttes i iPad, ikke en ARM Mali 50 som ryktene tidligere har antydet, skriver Mac Rumors.

De gode nyhetene er at PowerVR SGX oppfyller kravene til OpenGL 2.0 og benyttes i både iPhone 3GS i tillegg til den tredje generasjonen av iPod touch. Teknologien er relativ populær og benyttes av andre selskap som Nokia, Intel, Samsund og Sony.

Apple både bruker lisenser fra Imagination Technologies og er en stor investor i selskapet. Den nye A4-prosessoren til Apple innlemmer både ARM-prosessoren og PowerVR SGX GPU i én enkelt chip.

Apple investert 1 milliard?

Introduksjonen av Apples iPad inkluderer introduksjonen av Apples egen A4-prosessor eller silicon on chip som disse også kalles. Apples A4 er nemlig en avansert ARM-prosessor samtidig som den også inneholder PowerVR SGX for grafikk. Prosessoren i Apples A4 skal være basert på en ARM Cortex-A9 MPCore, en videreutvikling av prosessoren som sitter i iPhone 3GS i dag. Prosessoren kan ha opptil fire kjerner og 1GHz klokkefrekvens. Apple har så langt ikke fortalt mye om selve prosessoren i A4, utover at den kjører på 1GHz.

Apple A4

Utviklingen av A4 skal ifølge The New York Times ha kostet Apple mer enn 1 milliard dollar, nesten 6 milliarder kroner med dagens kurs. Utviklingen skal ha pågått over flere år og sikre Apple unike prosessorer med lavere strømforbruk enn noen av sine konkurrenter.

Apple hevder at iPad skal kunne brukes i 10 timer uten noen form for opplading, et tall som gjenstår å bli etterpøvd siden iPaden fortsatt ikke er lansert.