DRM på iBooks-bøker

10 ting vi ikke liker med iPadDet bør vel ikke komme som noen stor overraskelse for de som har fulgt underholdningsbransjen, at bøker kjøpt i Apples iBooks-applikasjon på iPad vil ha DRM (kopibeskyttelse).

Da Apple introduserte iTunes Store i 2003, introduserte selskapet også deres egen kopibeskyttelse med navnet FairPlay. FairPlay beskyttet alle sanger og gjorde det kun mulig å spille av sangene på enheter som brukeren autoriserte. DRMen ble påkvrevd av plateselskapene og Apple kunne ikke selge musikk uten denne DRMen.

Spol et par år fram i tid og plateselskapene forstod endelig at DRM ikke gjorde noe annet enn å hindre lovlydige kunder å kjøpe deres produkter, mens piratvirksomheten bare fortsatte å øke. DRM ble kuttet og all musikk som nå kjøpes i iTunes Store og de fleste andre musikkbutikker på nettet er uten DRM.

Men bøker selges med DRM

Platebransjen har forstått DRM-problematikken, men bokbransjen ser ikke ut til å hå kommet like langt. LA Times rapporterer i dag om at Apple vil legge sin FairPlay DRM på bøker solgt i iBooks når forlagene krever dette. Apple bruker det åpnet formatet ePub til publisering av bøker, men DRMen FairPlay er lukket og det vil sannsynligvis være umulig å lese bøkene du har kjøpt på annet enn en iPad/iPhone/iPod. Også Amazon sin populære ebokleser Kindle benytter seg av DRM og Kindle-bøker er kun lesbare på Amazon sin Kindle eller gjennom Kindle-programvare på for eksempel Apples iPhone eller iPad.

Noen forlag, deriblant O'Reilly, har tatt klar avstand fra DRM. Det antas at disse vil kunne publisere sine bøker uten DRM i iBooks-butikken når denne lanseres. Bøker fra de store forlagene vil leveres med DRM.

Tags:

HenrikWL

Jeg begriper ikke hvorfor de er så hissige på å selge elektroniske bøker med DRM, når bøkene du kjøper i bokhandelen ikke har noen form for (D)RM i det hele tatt.

fors1

Det sier seg jo selv. Det tar meg kortere tid aa kopiere en digital bok, og sende til hundrevis av personer, enn det tar aa scanne / kopiere en tradisjonell bok.

HenrikWL

Det er ikke mange timene det er snakk om. Og når først en bok er scannet, tar det like kort tid å distribuere den som det gjør med alle andre digitale bøker.

Er alle kostnadene for distributør og ulempene det medfører for lovlydige kunder (og bare lovlydige kunder - piratene fjerner DRM og plages således ikke nevneverdig av den) verdt de få timene med ekstra beskyttelse?