10 ting vi ikke liker med iPad

10 ting vi ikke liker med iPadGårsdagens lansering av iPad ga egentlig ingen store overraskelser. Ryktene stemte ganske godt med hva Apple lanserte og den største overraskelsen var kanskje den relativt lave prisen. iPaden blir utvilsomt en suksess, men hva skulle vi gjerne sett gjort annerledes?

Her er 10 ting vi ikke liker med dagens iPad!

 1. Ingen multitasking
 2. Det er ikke mulig å kjøre mer enn ett program av gangen i dagens iPad. Selv med Apples ganske så kraftige A4-prosessor har Apple ikke gjort det mulig å kjøre flere programmer samtidig, uten iPod og Mail som kjører i bakgrunnen akkurat som på iPhone. Du kan med andre ord ikke høre på musikk gjennom Spotify og skrive en mail samtidig.

 3. Ingen bøker i norsk iPad
 4. iBooks-applikasjonen som lar deg lese og kjøpe bøker på iPaden er fin, men når det ikke er mulig å kjøpe bøker i Norge med en iPad blir funksjonen ubrukelig.

 5. Ingen kameraer
 6. iPad er perfekt til videokonferanse, men Apple er ikke enig og har ikke inkludert et videokamera eller vanlig kamera i iPad. Du kan verken ta opp film eller ta bilder med denne. Nedtur!

 7. Ingen liker mikro-SIM
 8. Apple lanserer iPaden med 3G-støtte og ville ikke låse den til noen operatør. Det hjelper ikke oss nordmenn så mye. SIM-kortstandarden som Apple har valgt, mikro-SIM, støttes ifølge Telenor ikke av noen europeiske operatører - inkludert Telenor.

 9. Ikke 16:9 format
 10. Skjermen på iPad er i 4:3 format - det føles litt 1990 ut. Hvorfor ingen widescreen?

 11. Skjerm uten HD-oppløsning?
 12. Hele verden skifter til HD, men Apples iPad har ikke en gang 720p HD oppløsning på skjermen. Her burde vel vi greie å klemme inn litt flere piksler?

 13. Ingen SD-leser
 14. Apple vil la oss lese inn våre bilder via iPad Camera Connector, men å utvide lagringskapasiteten med ekstra SD-kort det vil Apple absolutt ikke la oss gjøre. Vi vil ha SD-leser på iPad!

 15. Stor ramme rundt skjermen
 16. Rammen rundt skjermen er stor. Veldig stor. Det ser litt ut som en fotoramme, vi ville gjerne sett at denne var litt mindre og heller en 10" skjerm.

 17. Ingen HDMI eller DisplayPort-utgang
 18. iPaden har ingen HDMI eller DisplayPort-utgang som du enkelt kan bruke til å koble opp til din flat-TV eller dataskjerm.

 19. Alle applikasjoner må godkjennes av Apple
 20. iPaden har, som iPhonen, ikke mulighet til å installere tredjepartsprogramvare som ikke kommer via Apples App Store. Apple må dermed godkjenne all programvare før den kan installeres på din iPad.

Hva med Flash?

Noen vil kanskje også si at det er dumt denne iPaden ikke støtter Flash, men der er vi helt uenig.

Det er godt nytt at iPad ikke støtter Flash fordi dette sakte, men sikkert, tvinger innholdsleverandører til å flytte sitt medieinnhold over fra lukkede og properitære formater som Flash til mer åpne standarder som H.264 (på video), HTML5, JavaScript, SVG og CSS3. Det er svært lite vi i dag gjør i Flash som ikke kan gjøres med moderne og åpne standarder.

Når vi i tillegg vet at Flash står for største delen av krasjene til Safari og er en notorisk treg, ustabil og ressurskrevende applikasjon - bør vi ikke gråte over manglende Flash-støtte. iPaden er, som iPhonen, nok en spiker i kista til Flash.

På samme måte som Apple ofret diskettstasjonen før bruken av disketter var opphørt, så ofrer Apple nå også Flash til fordel for bedre og mer fornuftige teknologier. Det kalles normalt et framskritt. At store ledene videotjenester som YouTube og Vimeo nå tilbyr HTML5-varianter av sine tjenester, viser at skiftet vekk fra Flash er i full gang - Apple er bare en brikke i spillet.

Tags:

Bellaxo

De tre tingene jeg umiddelbart ble mest skuffet over var:

1. Ingen multi-tasking. Dette var jo virkelig helt idiotisk, hvis det skal kunne erstatte en notebook må vi kunne gjøre to ting på en gang!
2. iPhone OS X. Jeg som hadde håpet på en forenket versjon av Mac OS X, så det kunne bli litt friere.
3. Ingen USB-inngang. Ikke mer å si om den, det er rett og slett uforståelig.

Og så klart kommer denne til å være ekstremt lite kompitabel med alt i Norge (den som bare bodde i USA..)

Venter heller på den neste og enda bedre versjonen, mens jeg misunner alle som får kose seg med denne :)

appleAndre

Det er 4:3 pga. at det er bedre når du skal lese bøker, med 16:9 så hadde bøker ikke funket så bra.

At dere skriver at det er dumt at Apple må godkjenne alle apps er bare flaut.
- Det kunne ikke vært en bedre måte å gjøre det på. Vi er 100% trygge å vet vi bruker sikkre program som funker bra.
- Det som dere heller kunne nemt pga. App Store er regelene for godkjenning av apps.

Og at rammen er stor er jo sånn du ikke skal trykke på skjermen fordi du holder den.
BTW. På mandag kom det et bilde av noen som sa det var den. Den hadde en liten ramme. Da klagte folk på at den er så liten og at det blir dårlig, så når vi får stor ramme så er vell det bra da?

Så synes jeg at det var utrolig dumt at iBooks ikke kommer til Norge med det første :(

Macpett

Jeg tipper den hadde blitt veldig dyr med Mac OS X som operativsystem. Mer ressurskrevende, og maskiner som kjører det er rett og slett bare dritdyre.

bjoaa

Ingen SD-leser?

Se nederst på teknisk spekk ipad.

http://www.apple.com/ipad/specs/

Incrediboy

Helt enig! Enig med dere i samtlige punkter!

macelsk

Norge blir jo selvfølgelig ikke høyt prioritert når vi er et land på kun 4,7 mill mennesker..!
Dette er jo kun en liten by i mange andre land....

Håper på en kjapp opdatering som gir oss kamera og oppdatering i OS'et som gjør at vi kan kjøre opptil 4 programmer samtidig!

Dj hamy

Hei,
her er en melding jeg fikk fra Netcom anngående micro-sim:

Vi ser på iPad med stor interesse og vi er i dialog med Apple om lansering av iPad i Norge.
Foreløpig har vi ikke mer informasjon eller lanseringsdetaljer.

Jeg kan bekrefte at micro SIM ikke er ukjent for NetCom. NetCom har tilgang på micro SIM, og vi kan levere Micro SIM når det måtte være nødvendig.

appleAndre

Synes det var bra at det ble iPhone OS

Vist det er noen andre her som sitter på en 13 tommer Macbook.
Tenk deg hvor lite alt på skjermen hadde vært vist du skulle bruke fingrene.
Å trekk vekk 3 trommer så hadde det blitt dårlig.

iPad er genialt og er så mye mer nyttig i den er dårlig

supereirik

Angående microSIM sier netcom dette:

Micro-SIM er en ny type SIM som vi ikke bruker i dag, men vil være uproblematisk å skaffe på kort varsel.

http://twitter.com/netcom_ks/status/8321785841

mattisaas

Helt enig ang. Flash og HD. Merkelig det med HD, flash trodde jeg de hadde fått med seg at brukerne maste om nå – selv om Flash sikkert er på vei ut en del steder.

Når det gjelder det at den er i 4:3 og ikke widescreen vil jeg ikke si at det er noen ulempe. Denne er ikke laget for å se f.eks. film på og det er noe ganske annet enn en PC/Mac. Så dette grensesnittet passer da bedre på en slik skjerm? Tror ikke Apple har kastet terning om dette akkurat.

(Forresten står det "1." på alle punktene her...)

TheRealChristoffer

hva skal vi med flash? html5 er framtiden. vi slippe rjo all flash reklamen på feks itavisen da:P

glad det er stor ramme. da slipper vi å komme anni skjermen mens den holdes

JadedGamer

Hvis Apple noengang åpner for at "vanlige" utviklere kan lage apps som kjører i bakgrunnen (slik deres egne jo gjør) så vil det trolig øke tiden det tar å få apps gjennom "kverna". Det vil også kreve en mulighet for å terminere disse på en ryddig måte. Hvor kult er det forresten at spillet hakker fordi en eller annen prosess fikk lyst på masse CPU?

Hvis multitasking hadde vært viktig for folk hadde de vel kjøpt en telefon som har støtte for slikt? Hvis fullstendig fritt app-valg hadde vært viktig hadde de vel valgt annerledes også? Men i stedet gir de Apple skylden selv når noen utnytter hull i programvare Apple ikke har godkjent...

byfixar

bjoaa: "Or you can use the SD Card Reader to import photos and videos directly from the camera’s SD card."

Import != export.

glorious

For meg lukter det flopp lang vei. Men det blir sikkert en suksess allikevel. Dessuten jeg er drittlei av at Apple skal bestemme hva jeg skal like og ikke like. De fjerner og legger til ting som de selv vil. Jeg ser ikke behovet for dette produktet mellom iPhone og MacBook i det hele tatt.

Et annet poeng er adaptere. Folk snakker om SD-kort, og da må man ha et adapter. At det mangler en USB-port er meg komplett uforståelig, spesielt når man kan få iWork på den. Da kan det være greit å kunne printe ut dokumenter.

Sikkert mange som syns dette er et fantastisk produkt, men for meg er det enda et eksempel på Apples hovmod. Men sånt står for fall, har jeg hørt... Håper de får seg en skikkelig smell og kommer med noe som er brukende...

aslak

synes folk som skriver slike lister bør være en smule mer reflektert. det er svært mange ting man kan savne, men jeg er sikker på at apple har hatt ett fokus for iPad.

Pris.

Det ville vært meningsløst å lansert en slik tavle med kamera foran og bak, fullhd, 14 forskjellige kontakter, os X og en startpris på 10000kr.

Hvis iPad skal bli en suksess, så må iPad generere enda mer salg fra iTMS, Appstore og iBooks.

Hvis iPad skal bli en suksess, så må prisen være så lav at den kan konkurrere med netbooks. nei, det er ikke samme produkt, men for folk flest er det nettopp dette segmentet den kommer til å konkurrere i.

Folk flest driter langt i om det er flash eller en annen teknologi som sørger for innholdet, eller om det er 16:9 FullHD, De bryr seg om at det virker, at det er raskt, at det føles riktig å bruke padda til hverdagsting.

og en ting til:
Tenk om vi kunne kjørt iphoneOS på macene våre, og styrt med iphone, skulle gjerne hatt det på tven i stua ;)

daghelge

Det er jo mulig at de ikke har med alt dette fordi ipadden nettopp ikke skal bli så alt for dyr. Typisk apple-way er uansett å inkludere litt og litt i de neste versjonene. Er selvfølgelig helt enig i det dere skriver og at det ikke er video leie i norske itunes dreper meg!

christergutten

Herregud, jeg er HELT enig med artikkelen! :P
Wow, jeg kan ikke begripe hvor mange feil de gjorde med iPad'en..
Denne blir akkurat som vista, et produkt synonymt med flopp...

Jeg begynner å kjenne lysten til å skifte ut iPhonen min også, med grobunn i flere av argumentene deres for hvorfor iPad er dårlig.. 3:4 skjerm? lcd? ingen sd kort støtte? ingen hjem skjerm? latterlig kamera? utdatert grensesnitt (htc og google oppdaterer og oppdaterer, iPhone grensesnittet er det samme som det har vært i 3 år nå...

keiko

Om du fyller iPad-en med alt som står i lista over, har du faktisk en MacBook Pro. Finnes allerede i dag. Løp og kjøp.
Jeg for min del synes iPad-en er knallkul, og skal kjøpe en når den kommer til Norge.

Tomriken

iPad er det den er. For folk flest kommer den til å være helt fantastisk. Apple er mestere på brukervennlighet. Her får du akkurat det du trenger, og ikke noe mer. Jo flere features, jo vanskeligere blir det for hvermansen.

Jeg kunne også tenke meg multitasking, kamera, HD osv. Men trenger jeg det når jeg har MacBook? Neppe.

Jeg vil faktisk applaudere Apple for hvordan de utvikler og markedsfører produktene sine. Finnes det ikke et marked, så skaper de et marked. Enestående!

Sidenote: det er tragisk at vi nordmenn ikke får utnytte dingsen p.g.a. totalt meningsløs politikk. Vi har jo alltids mulighet til å skaffe oss US iTunes konto. Men igjen, det er ikke for hvermansen.

For å avslutte: iPad er ikke primært laget for oss "tech-heads". Den er laget for mannen i gata.

Well done!

Art Vandelay

Slike lister viser jo bare hva Apple velger å ikke fokusere på. Jeg tror de på mange måter gjør rett i å utelate mye her. Poenget har jo aldri vært mange funksjoner/høye spesifikasjoner, men å fokusere på noen bruksområder og så gjøre de veldig bra. Hvem bryr seg om spesifikasjoner da? Veldig få.

Punkt 8 ang. stor ramme rundt skjermen er jeg veldig uenig i! Rammen bør være minst så stor for å gi bra ergonomi. En vil vel ikke trykke på noe hver gang en holder den, skifter grep osv? Tror Apple har tenkt over dette litt mer enn artikkelforfatteren. Synes også 4:3-formatet passer denne formfaktoren.

appleAndre

90% av alle som bruker en data, trenger ikke mer en kun en iPad. Forklarer vell litt?

Jeg ser ingenting negativt i denne, og ser heller ikke hvorfor folk sier hva er vitsen.
Hva er vitsen med smarttelefon? Nesten alle som bruker den trenger ikke det ekstra som følger med, men de betaler noen 1000 ekstra for det!

macelsk

Nå her iPad kommet på norske hjemmesiden til appel (Y) :D

phax

1. Ingen multitasking
- Enig at det er dumt, men tror dette blir løst relativt raskt via OS-oppdatering. I verste fall må den vel bare jailbreakes da.

2. Ingen bøker i norsk iPad
- Fryktelig dumt, men det kommer vel norske alternativer på markedet veldig kjapt tenker jeg.

3. Ingen kameraer
- Hvem bryr seg egentlig om dette?

4. Ingen liker mikro-SIM
- Støttes ikke av noen Europeiske leverandeører, ennå. ;) Verken Telenor eller Netcom vil vel tape denne muligheten til å tjene penger.

5. Ikke 16:9 format
- Jeg tror faktisk 4:3 er et mer hendig format på en slik type maskin. Maskinen ville blitt rimelig lang og smal med 16:9 format, og lite gunstig ved vertikal bruk.

6. Skjerm uten HD-oppløsning?
- Å kom igjen da, den har 1024x768 pixler. På en 9,7" skjem er det mer en bra nok oppløsning. (Og det er faktisk mer enn 720 horisontale linjer hvis dere absolutt skal være så pirkete)

7. Ingen SD-leser
- Hadde vært kjekt for å utvide lagringskapasiteten på en billig måte, men det er vel nettopp derfor det ikke er tilgjengelig. ;) 64gb duger til en slik type maskin, og lagringskapasiteten vil nok økes i fremtiden.

8. Stor ramme rundt skjermen
- Plassen kunne vært utnyttet litt bedre av rent estetiske årsaker, men det er flisespikkeri. Det kan hende det er greit å ha litt ramme rundt å holde i uten at man berører touch-overflaten.

9. Ingen HDMI eller DisplayPort-utgang
- Hvis man ønsker seg en maskin for å koble til TV-skjermen så er det virkelig ikke en Tablet man skal ha i utgangspunktet.. funksjoner i stil med bruksområde er stikkord her. Hvordan planlegger man f.eks å styre en tablet koblet til en TV? Rimelig upraktisk når dere tenker dere om ja.

10. Alle applikasjoner må godkjennes av Apple
- Er jo ikke noe kjempeproblem akkurat. Man unngår i det minste risikoen for å innstallere skadelige programvare.

Nei, det blir nok fortsatt en iPad på meg til tross for disse manglene!

macelsk

"Ingen HDMI eller DisplayPort-utgang
iPaden har ingen HDMI eller DisplayPort-utgang som du enkelt kan bruke til å koble opp til din flat-TV eller dataskjerm."

Dem sier til og med i presentasjonen at man kan koble opp mot dette!
dem gjør det til og med under presantasjonen! ingen som følger med eller? :O

daggad

Det som er veldig typisk i slike kommentarer er at folk gjerne er helt enig, eller uenig..
Jeg har satt meg på venteliste på en iPad. Mest nyskjerrighet. Men jeg har tro på at denne kan brukes som et surfebrett på kveldene hjemme. Har derfor ikke bestilt med 3G. Det har jeg i iPhonen uansett.

Men jeg er 110% enig i punktene over, selv om de i seg selv ikke gjør denne uinteressant. Den har potensiale.
Selv om den også ser stygg ut i mine øyne... ;)
Det er tanken på å få styre en "surfedata" på samme måte som en iPhone som tiltaler. Det må være herlig når en kun skal lese.
Skal en skrive for eks innlegg som dette så er jeg overbevist om at netbook'en er bedre. Og de har vi 3 stk av her i huset. (Den siste med W7, 2GB ram er sykt bra til 2500,-!)

Vi får se, men jeg er slett ikke overbevist om at dette blir noe stor suksess for Apple denne gang.

Syfer

"Support for 1024 x 768 with Dock Connector to VGA adapter; 576p and 480p with Apple Component A/V Cable, 576i and 480i with Apple Composite Cable"

Virkelig imponerende

Mac Lovin

Jeg driter egentlig litt i alt dette, bortsett fra multitasking - om man skal kunne gjøre litt mer fornuftige ting enn bare å dille på den. Men, hverdagsbruker, som min kone feks. vil nok like den akkurat slik den er. Så det blir en suksess! -Jeg vet at jeg vil kjøpe 2 ihvertfall, en som kan erstatte laptop for fruen, og foe meg kun for å leke meg med en gadget til.

EN del savner nok kamera vil jeg tro....personlig plager ikke dette meg.

Alt annet er flisespikeri etter min mening.

Flash - jeg liker at apple ignorerer flash, på tide at noe som er standarisert i nettlesere erstatter flash, noe som ikke er eid av et selskap og som bruker gpu'en og litt mer av dagen muligheter.

Moeng

Her er mine grunner for ikke å kjøpe én:
1. Ingen multitasking. Latterlig at du ikke kan høre på f.eks. en radio app (ell Spotify) mens du surfer ell gjør andre ting
2. Ikke HD oppløsning på skjermen
3. Du må bruk iTunes til all data du ska ha på den. At du ikke kan dra filer fra f.eks. en nettverksdisk er jo bare tragisk. iPad skulle hatt en Finder hvor du kan gjøre dette. Hva gjør man med filer man mottar i mail, kan disse lagres lokalt på iPad for så å redigeres i f.eks. Keynote?? Evt lagre Keynote filer lokalt for så å laste de opp på en nettside ell server..?
4. Ikke kan spille av alle medietyper. Hvem orker å se film på denne når du først må konvertere ALLE filmene dine til iTunes vennlig format. En slik dings burde spille av alle typer medie filer, i allefall videoformater.
5. Mangel på Flash støtte. Jeg skjønner argumetet til artikkelen over, men det er mye du ikke får sett på mens vi venter på HTML5 støtte... YouTube er liksom ikke alt!

Larsaronen

edit.. feil post..

Larsaronen


RE:Moeng
Du må bruk iTunes til all data du ska ha på den. At du ikke kan dra filer fra f.eks. en nettverksdisk er jo bare tragisk. iPad skulle hatt en Finder hvor du kan gjøre dette. Hva gjør man med filer man mottar i mail, kan disse lagres lokalt på iPad for så å redigeres i f.eks. Keynote?? Evt lagre Keynote filer lokalt for så å laste de opp på en nettside ell server..?

Jeg sitter å leser litt på de nye APIene og nyheter anngående programering..
Mye jeg ser potensiale i her..

Anngående det du nevner her..
iPad VIL vises på desktopen din når du har den koblet til. åpner du denne mappen vil du se alle programmene som er registrert som fildelere. Da kan du flytte fritt rundt på filer fra macen din og appene dine.
Du vil også kunne ta en fil i en app (f.eks mail) og åpne i de programmene som støtter dette formatet.

en annen kul ting er att programmer nå kan lages for ekstern skjerm.. De oppdager når ekstern skjerm er tilkoblet og kan vise 720p ut på denne skjermen..

Med de nye APIene og når det etterhvert kommer bedre programmer (photoshop, aperture osv..?) så kan nok den her bli veldig artig..

Litt bummer at den er uten kamera og ingen multitasking (men satser på dette i iPhone 4.0..)..

segrov

Uten flash får du dette:

http://theflashblog.com/?p=1703

Mangel for støtte av flash, er en mangel.

Så enkelt er det bare. Nettbrukere er voksne nok til å skru av støtte for plugins de ikke liker selv uansett.

Magnusmags

Synest dette ser kjekt ut å ha, men har desverre mange små-feil. Alt som står her oppe synest jeg apple kan fikse til neste genrasjon, da vil kansje jeg kjøpe den. unntatt, jeg synest ikke dette bør vere en telefon, iPaden synest jeg bør vere en internett-dings istedet for telefon, heller litts som en mini datamaskin. Istedet for at menyen ligner på iphone bare med mer tomrom er veldig dumt. jeg synest den burde linge mer på en mini mac os x.

daggad

Basert på denne artikkelen klarte jeg ikke dy meg...:
iPad annonse

iBoy

Grunnen til at den har 4:3-format er nok at den skal kunne brukes både i høyde- og breddeformat. Stående 16:9 ville sett temmelig rart ut, ikke sant?

Det er heller ikke mange av de andre punktene jeg bekymrer meg så mye for. Men jeg føler likevel ikke noe hastverk med å bestille en iPad. Det er tross alt et førstegenerasjonsprodukt, og det vil garantert komme bedre versjoner senere!

Protopenko

Savner mest at det ikke er CDrom på den jeg.. Slik at du kan ta med deg dine egne DVDer feks å spille av dem..

hiawatha

Her er en meget bra artikkel om iPad.

Les den!

Ikke for å være enig eller uenig. Men den er bra gjennomtenkt!

Svenske Feber sin nye iPad side.

Krispod

Jeg er kun skuffet over to ting!

1. Ingen usb inngang.
2. Ingen multitasking

Men vis dere fortsetter å grille apple litt til tror jeg nokk at multitasking kommer i en av de snareste oppdateringene! men usb inngang håper jeg vil komme som tilbehør i fremtiden.

Eller syns jeg ipaden ser helt fantastisk ut! det er en maskin med en mengde pontensial!

iPanda

Synes det er rart at alle journalister som omtaler iPad henger seg veldig opp i to ting:

Det ene er multitasking. Veldig få bruker noe annet eksempel på behovet for multitasking enn å høre på musikk i bakgrunnen. Da mener jeg det er tilstrekkelig at man har en mulighet for dette i iPod- funskjonaliteten. Når det gjelder IM tjenester har jo alle snakket om at vi i fremtiden vil få flere applikasjoner som "kjører" på nett og i denne sammenhengen er jo push funksjonalitet et skritt i den retningen.

Den andre tingen folk snakker om er hvor låst systemet er. Personlig tror jeg at Apple er veldig bevist på dette. De ønsker å lage et produkt for massene og selv om det høres litt rart ut så trenger folk flest ferre valgmuligheter for at de faktisk skal benytte seg av noe. For mange intrikate og involverte løsninger selger ikke så bra. For meg blir det eneste punktet jeg føler de brenner seg litt på at en iPad fungerer best for de som allerede har en Mac/PC med et visst nivå av struktur og orden og at dette nok begrenser muligheten for mange.