Ingen iBooks på iPad i Norge

Ingen iBooks på iPad i NorgeEn av hovedfunskjonene i den nye iPad, er utvilsomt eBok-leseren iBooks fra Apple.

Sammen med iTunes Store har man tilgang til en rekke bøker, men foreløpig vil dette ikke være tilgjengelig i noe annet land enn USA. Blir dette samme historie som med norsk TV og film i iTunes Store?

Apple har ikke kommentert tilgjengeligheten til iBooks i Norge, men Apple har begynt å oppdatere internasjonale versjoner av sine nettsider og det er kun på de amerikanske nettsidene at iBooks nevnes. Mye kan tyde på at Apple ikke har rettighetene til å selge bøkene utenfor USA. Apple har 60 dager på seg til å få slike avtaler på plass også i Europa, men det er nok heller tvilsomt at vi får se muligheten til å kjøpe bøker i en norsk iPad med det første.

Dette trenger heldigvis ikke å bety at vi ikke kan bruke iPaden som ebok-leser. iPaden bruker nemlig det åpne og fritt tilgjengelige ePub-formatet til ebøker og det bør være muligheter for å få bøker fra andre butikker enn Apples iBooks inn på iPaden via iTunes. Apple har ikke kommentert dette utover å bekreftet at ePub-formatet brukes. I motsetning til Amazons Kindle, bruker Apple nå et åpent format.

vlekanger

Har lekt meg litt med iPad-emulatoren i SDK-en. Det ser ikke ut som denne vil bli solgt i Norge med det første. Det er nemlig også mangel på norsk tastatursoppsett. Dette bekreftes også ved å se på spesifikasjonene på apple.com

Language support for English, French, German, Japanese, Dutch, Italian, Spanish, Simplified Chinese, Russian

Keyboard support for English (U.S.) English (UK), French (France, Canada), German, Japanese (QWERTY), Dutch, Flemish, Spanish, Italian, Simplified Chinese (Handwriting and Pinyin), Russian

:(

Nafoni

Jaja, dette gikk i dass. Ser Ingenting positivt med iPadden nå.

Redcap

Vil tro at norsk tastaturoppsett kommer i en senere release.

appleAndre

Det tok jo tid før det kom norsk tastatur på iPhone også, men ikke noe stort problem synes jeg :)

macelsk

Skjønner jo at vi ikke er hovedprioritert når vi er et land på ca 4,7 millioner bare..
i andre land er 4,7 millioner en liten by!

devo

Dette er en bagatell. Dette er garantert på plass den dagen maskinen kommer til Norge. Norsk tastatur, norske bøker. Jobs sa jo formelig "Det er åpen fest, ta med dere de dere vil" når han snakket om andre forlag enn de fem første. Altså: Det virker som om Schibsted bare trenger å ta en telefon til Apple og deretter legge ut bøkene i ePub-format.

Eller evt. synke de til iPaden via iTunes.

En ting som derimot er skandale, er filmleie og tv-show på iTunes. Her burde nesten forbrukerrådet gått inn og sett hva det er som hindrer Apple i å tilby dette til Norge. Skulle nesten tro at alle disse latterlige tjenestene som ligger tilgjengelig rundt om kring hadde en luguber avtale om at de får "monopol" fra Apples tilbud :)

christergutten

Dette er jo bare tull. Skal de lansere så får de ha det klart ved lansering!!! Hvertfall
det som er litt av essensen med denne ellers ubrukelige fjøla.. Uff...
Jeg er lei av dette latskaps tullet... (Det er ikke bare Apple som sliter med latskap da men..)

trondrm

På den annen side har vi jo Kindle i AppStore, som effektivt gjør iPad til en Kindle.

ayPådd

Det sto på Stevemeisters Keynote at iBooks kom "In the US and select countries". Får se om Steve, i hans uendelige visdom, velger å velsigne sine ydmyke norske tjenere

/s

w4zz

Heia Norge, idiot land! Slik er det vel omtrent alltid :)

PinkoPallino

Har lekt meg litt med iPad-emulatoren i SDK-en. Det ser ikke ut som denne vil bli solgt i Norge med det første. Det er nemlig også mangel på norsk tastatursoppsett. Dette bekreftes også ved å se på spesifikasjonene på apple.com

Var Safari, iTunes, Notepad og maps tilgjengelig i emulatoren? Kan det bety at disse applikasjonene heller ikke vil komme ut med det første? Før du svarer kan det være lurt å lese NDA avtalen du godtok da du lastet ned emulatoren...

PP
#@$

mmMac

Jepp, Kindleapp og Stanza fumker fett på iPhone. Ser ingen grunn til at de ikke skal funke enda bedre i iPad.

Popkorn

Det var da synd :-(

per57

Når får vi tilgang på Norske bøker på IPAD, det er den store nyviningen på Ipad og andre lesebrett. Hvor er de sirumpa forlagene som ikke har fått ut fingeren ennå.
Fantastiske muligheter,tenk å kjøpe alle skolebøkene digitalt,teknologien er her og har vært det enn stund,men hva skjer???

Børhaug

Tror ikke mangel på iBooks er det største nederslaget. Å lese noe særlig lenge på en slik skjerm er ganske grusomt. Både Kindel og Sony reader bruker en helt annen type skjerm, som er mye mer behagelig for øyet. iPad må være svært anstrengende. Både Amazon og Sony har jo valgt elektronisk blekk. Det er jo som dag og natt, kontra LCD, når det kommer til lesing. Har lyst på en iPad - men tror ikke som lesebrett du.

per57

Når det gleder skolebøker o.l sitter vi ikke i timesvis og leser som f.eks en roman,dermed vil nok Ipad være midt i blinken til bla skolearbeid

Børhaug

Det kommer jo ganske ann på skolearbeidet da. Men fordelen med elekronisk blekk er jo at enheten skrues for alle praktiske formål av når man leser. Det benyttes kun strøm når man skal bytte side. Da projekteres bildet på nytt. Litt som etchasketch:)

djhalleu

Tirsdag 16 mars 2010, skulle etter planen en nettportal for salg av norske e-bøker lanseres i Norge.

Aftenposten 13. mars skriver at at e-bok-lansering i Norge er utsatt på ubestemt tid på grunn av:

- Regjeringens iver etter å legge moms på e-bøker. Bøker har ikke moms, men e-bøker sees på som en tjeneste, ikke en vare.

- Bokbransjens behov for å opprettholde gode ramme-vilkår for Norge, som er et lite språkområde i den store sammenhengen. Rammevilkårene er nevnt som: merverdiavgiftsfritaket, innkjøpsordninger og bokavtale med fast bokpris

Bokbransjen vil ta saken opp videre med kultur-minister Huitfeldt.

Kilde: http://www.nrk.no/nyheter/kultur/1.7035792

HenrikWL

[quote="Børhaug"]Tror ikke mangel på iBooks er det største nederslaget. Å lese noe særlig lenge på en slik skjerm er ganske grusomt. Både Kindel og Sony reader bruker en helt annen type skjerm, som er mye mer behagelig for øyet. iPad må være svært anstrengende. Både Amazon og Sony har jo valgt elektronisk blekk. Det er jo som dag og natt, kontra LCD, når det kommer til lesing. Har lyst på en iPad - men tror ikke som lesebrett du.

Jeg hører dette til stadighet, ofte fra folk som allerede leser fra en LCD skjerm i timesvis hver dag. Å sitte foran skjermen er helt greit så lenge det er snakk om surfing og spilling, men med en gang det er snakk om lesing så er det plutselig «anstrengende for øynene»?

Den kjøper jeg ikke. Det er som å høre noen fortelle om hvor mye de hater sjokolade mens de stapper kjeften full av Toblerone. Det som er «problemet» med å lese på en PC eller datamaskin er ikke at øynene blir slitne (de blir ikke mer slitne av lesing enn av alt annet man gjør på PCen hele dagen), det er at det på en PC er vanskelig å beholde konsentrasjonen siden det til enhver tid er myriader av ting som slåss om din oppmerksomhet.

Børhaug

Er uenig med deg her. Når jeg leser lengre dokumenter på en LCD skjerm blir jeg mer sliten enn på readeren (bruker da prs-300). Slik jeg føler det er det at lyset er så intenst, at når du stirrer rett i det over lengre tid, er det mer slitsomt. litt som om man går i et sterkt opplyst rom, eller stirrer i pærene som lyser opp rommet.

Når jeg bruker en datamaskin, skifter fokuset hele tiden fra skjerm, tastatur, notatblokk osv.

En annen fordel er selvfølgelig batteriet. Ikke det at jeg ikke kunne tenke meg en iPad. Men tror ikke som en reader.

MSg

Jeg for min del har ingen problemer med å lese lenge på en LCD-skjerm. De som ikke klarer dette kan jo bare la være å kjøpe den, eventuelt kjøpe noe annet å lese på? Pocketbøker koster jo ikke all verdens.

prj84

Sånn av erfaring, hvis man stiller lysstyrken på skjermen til et minimum så holder ialle fall jeg ut MYE lengre foran skjermen enn ellers :-) Også sparer man batteri også som en bonus ;-)

DanTheMan

prj84

Det er jo sant! Skru ned lysstyrken så blir det mer behagelig å lese!
Det burde vært en knapp i iBooks og Kindle -appen som sa: "Lower light"!

HenrikWL

Tips: Stanza-appen kan både dimme lyset og invertere skjermen slik at du får hvit tekst på svart bakgrunn. Jeg pleier å invertere og så dimme lyset slik at jeg får grå tekst på svart bakgrunn. Selvsagt ikke så mye at det blir vanskelig å lese.

Det er nesten enda mer behagelig enn å lese i en papirbok - i hvert fall i sola.

eml

Kan man evt kjøpe en iPad i USA med iBooks, og få tilgang til bøker på den måten? Ikke spesielt opptatt av bøker på norsk - men interessert i engelske/amerikanske som på Kindle.

Torro

Regjeringen vil uansett ha moms på ebøker, og med de heller stive prisene på Norsk literatur, vil norske utgivelser slite med eller uten iBooks.

Har forstått det slik at en kan imortere epub i iTunes med litt hjelp av Caligraph.

iSondre

[quote="Børhaug"]Å lese noe særlig lenge på en slik skjerm er ganske grusomt. Både Kindel og Sony reader bruker en helt annen type skjerm, som er mye mer behagelig for øyet. iPad må være svært anstrengende.
Bullshit meg i øret. Kjøp deg Gunnars briller. :D

Tingenes Herre

Padden er fin å lese på den,men den kommer til kort sammenlignet med dedikerte leseplater med e-ink.Er lykkelig eier av cybook gen3 og padde,og cybook'en gir en mer behagelig lesefølelse punktum 8-)

jervi

Betingelsene til iTunes Store ble i dag oppdatert for å inkludere "iBookstore". Det er ikke gjengitt [url=http://www.apple.com/legal/itunes/no/terms.html#SERVICE]her enda, men kommer vel. Hele greia var oversatt til Norsk, det stod eksplisitt at tjenesten "kun var til bruk i Norge" og at den var regulert av Oslo Tingrett eller noe sånt. Så noe har i alle fall skjedd. Om det betyr at det kommer norske bøker, er et helt annet spørsmål.

HenrikWL

Ja, jeg merket meg også den der. 14 minutter over midnatt i natt fikk jeg den.