5 Megapiksel-kamera på neste iPhone?

OmniVision Technologies, selskapet som blant annet står bak 3.2 Megapiksel-kameraet på iPhone 3G S, skal ifølge MacRumors også ha signert en kontrakt om å designe et 5 Megapiksel-kamera til neste generasjon av Apple iPhone.

Ifølge kilder fra teknologiindustrien vil OmniVision sin andel av leveringer av bildesensorer til Apples iPhone stige fra 20-21 mill fra 2009 til 40-45 millioner i løpet av 2010.DigiTimes mener at denne potensielle krafige veksten i leveringer fra OmniVision til Apple, Inc. kan bety at OmniVision allerede har avtalt å levere Kamera til Apple

iRabb

høres bra ut:) det kunne jo ha vært bedre, men 5mpx er godt.. forøvrig lurer jeg på lys eller blitz. Kunne det ha vært noe?

har store forhåpninger til den nye iphonen.. Apple har hatt 2 år på å forbedre design, så utsene kan være flott også

iMacJhonny

Det er ganske enkelt for dårlig at Apple leverer en telefon som ikke kan ta ordentelig bilder. Bruker et speilrefleks, men det hadde vært greit å kunne ta bilder uten å drasse med seg det store apparatet - desverre er kameraet på iPhone fullstedig ubrukelig.

Hadde også vært å foretrekke en iPhone med egen utløserknapp for rask fotografering. Legg ned telefonen i landskapsmodus og trykk på utløserknappen og kameraet altiveres automatisk. Joda... trykkfølsom skjerm er stilig, men ofte ikke det beste for enkel betjening...

Ellers blir det spennende med ny generasjon iPhone. Forhåpentligvis ny design og nytt GUI - det begynner vel å bli litt umoderne etterhvert..? Savner full integrering med liggende visning i hele telefonen og ikke bare i de enkelte programmene.

BazookaAce

Er dette virkelig så overraskende? Selvfølgelig vil de oppgradere kameraet! Det å gå fra 3 MPX til 5 er jo alldeles ikke sjokkerende eller nyhetsverdig.

cladi

@iMacJhonny
Trenger du et skikkelig kamera, hold deg til speilrefleksen. Et mobilkamera kan aldri erstatte verken speilrefleks eller de beste kompaktkameraene - i alle fall om du ønsker å ha en telefon på vettug størrelse og tykkelse, og til en grei pris.

Jeg synes heller ikke GUIet er umoderne, tvert imot. Men for oss som har hatt iPhone noen år, frister det kanskje med noe nytt?

christergutten

Nei, 5mpx kamera er ikke en bombe, men det tar gode bilder hvis optikken er god..
Det jeg gleder meg til er enda bedre design (3g kamera integrert forhåpentligvis, glødende eple - det MÅ komme nå), hd videoopptak, nytt grensesnitt-design, flere touch-gester for å gjøre nye ting, AMOLED skjerm (kanskje bitte litt større), et saftig batteri... Dette er mine ønsker for neste iPhone.. Ikke bare et bedre kamera og litt mer kraft, det holder ikke med slike små oppdateringer, synes jeg...

iMacJhonny

cladi: Selvfølgelig kan ikke et mobilkamera matche speilrefleksen til "seriøs" fotografering. Allikevel synes jeg at man kan forvente å få et kamera som faktisk kan ta bilder man kan bruke i en smarttelefon i 2009. Det er jo ikke noen god grunn til at Apple skal ha det absolutt dårligste kameraet?

iMacJhonny

slettet grunnet dobbbeltposting

fredrikfabrikk

Megapiksler er jo ikke noe mål for kameraets kvalitet. Det er mye mer interessant hva slags bildebrikke og signalbehandling det bruker. Jeg har iPhone 3G sjøl, og har tatt masse flotte bilder. Resultatet er ofte bra selv om du forstørrer og printer ut i ca. A4-størrelse. Det er ikke kameraet som fotograferer, det er personen bak det.

doncamillo

Er iPhone fan på min hals, og Megapixler er ikke mål for kamerakvalitet, enig. Men kameraet på iPhone kan vel neppe kalles godt på noen som helst slags måte. Poenget må vel være at hvem som helst skal kunne ta ok bilder, ikke superbra bilder, bare ok.

BazookaAce

Kameraet til iPhone blir neppe noen gang god. Med god mener jeg at bildene kan printes ut og sammenlignes med digitalkameraer. Skal dette skje så er det ikke megapixlene som må justeres opp, men det er optikken som må bli bedre og større. Og skal den bli større, må iPhonen bli tykkere. Mye tykkere, og det vil aldri skje.

Så, for dere som ønsker å ta gode bilder må nok fortsatt holde dere til digitalkamera/speilrefleks. Ingen mobiler idag tar supre bilder. De duger kanskje i enkelte situasjoner, men det burde ikke bli brukt i alle, som f.eks viktige begivenheter.

StåleTvete

Jeg synes det er bra at ikke iPhone løper løpsk med megapixler, da mere MP bare vil gi dårligere bilder når det blir for mange av de på en knøttliten bildebrikke.
De som klager på bildekvaliteten på iPhone bør gå i seg selv, det er dere som er dårlige fotografer..
Jeg bruker selv iPhone da jeg farter rundt og er veldig fornøyd i forhold til tidligere mobiler med mye mer MP.
Jeg er jobber som fotograf og tar ikke bryllupsbildene med iPhone, de tar jeg med Nikon'en... Men man må skjønne prisippene før man klager synes jeg..

iMacJhonny

Om det er meg det siktes til som dårlig fotograf, så tror jeg ikke det stemmer. Bruker Cannon speilrefleks med gode objektiver og blits til vanlig og jeg har aldri ment at en iPhone skal kunne konkurrere med slikt utstyr.

Det jeg mener er at en telefon som iPhone burde kunne ta OK bilder. Min erfaring med 3 stk iPhone er at bildene iPhone tar slett ikke er OK og at stort sett alle andre nye mobilkamera jeg har sett tar bedre bilder.

Er også enig i at det sannsynligvis ikke er nødvendig med flere mpx for å øke kvaliteten. Sannsynligvis er mpx allerede i dag i overkant av det nødvendige i forhold til optikken ol, men dette er jo et typisk salgsargument...

Mener allikevel å huske at min første iPhone med 1.1.3 faktisk tok ganske bra bilder.

christergutten

Jeg har iPhone 3GS 32GB og telefonen min tar mye PENERE bilder enn kompisen min sin nokia n97 (selv om denne i TEORIEN har bedre kamera), så SER bildene fra iPhonen min bedre ut.. Han har til og med bedt meg flere ganger ta et bilde og sende til han, fordi det ser bedre ut fra min telefon... Nokias optikk vasker bort små detaljer, så I guess det spiller vel ingen rolle på megapiksler, det er hvordan bildet ser ut etter tagning i PRAKSIS som er det avgjørende! (Og så klart hva man skal bruke bildene til, blåse opp til kjempestor størrelse er ikke noe noen ville gjort med bildene tatt med iPhone uansett...)

StåleTvete

iMacJhonny:
Under dårlige lysforhold så skal jeg være enig med deg og dette kan nok Apple gjøre noe med. De burde kunne benytte bedre lysfølsom sensor eventuelt mer lyssterk optikk. Eller bare implementere en liten blits.

For i dårlig lys kan man ikke ta bilder med iPhone!!

Ståle

iMacJhonny

Jeg ble såpass nysgjerrig at jeg måtte sjekke opp dette.... Og ganske riktig. Bildene jeg tok med min iPhone 1. gen OS 1.1.3 er betydelig bedre enn med senere OS. Synes også at de ser bedre ut enn bildene fra 3GS.

http://bildr.no/view/556312

trymsb

Her synes jeg iMacJhonny sier noe.

Jeg har også merket en forskjell, men tenkte det bare var innbilsk, pga. innkjøp av nytt kraftig speilrefleks, men den gang ei.

Min gamle iPhone tar langt bedre bilder enn iPhone 3G, og 3GS (utrolig nok).

Hva kommer dette av?

Meget merkelig, det er også å ta til etteretning at kamraet ble en del dårligere med oppdatering til 2.x, fra 1.1.4...

Er det også noen som har merket store hastighets nedganger? Alt gikk så fort i 1.x tiden føler jeg!

jokkmokksjokke

Den største begrensningen for bra bilder med iPhone, og enhver annen telefon, står som regel bak...

trymsb

Det er jeg fult klar over, men når du tar bilder hvor ansikt ser ut som døde orkidéer.....

dng

de bygger vel inn 5mpx i den, men de begrenser den til 3,6mpx for å kunne selge like bra i de nærmeste årene. (øker pixlene for hvert år) idjetes

StåleTvete

iMacJhonny: Var ikke gamle iPhone 1Mp? Bildet ditt er 2Mp..

iMacJhonny

Første gen iPhone var 2mpx og jeg er helt sikker på at dette bildet er tatt med min 1. gen iPhone OS 1.1.3 ;)

http://www.techdigest.tv/2008/06/first_generatio.html

BazookaAce

Ståle: Ja, 1 gen er 2 MPX. Samme med 3G.

SinWin

Som mange nevner her spiller optikken og den fysiske størrelsen på brikken som oftest en større rolle enn antallet pixler bildebrikken har. iPhonen tar, slik jeg ser det, helt greie bilder tatt i betraktning det små kamerahuset som er til rådighet, og hvor stor plass det er til optikk. Linsen er jo dessuten utsatt for skraper, riper og smuss. Bildene fyller ikke nødvendigvis albumene mine, men kan brukes til å ta bilder av hverdagslige hendelser for å dele med andre. Det beste kameraet er jo uansett det du har med deg...

HD-opptak med iPhone kunne blitt interessant. Det er ikke spesielt lett å holde telefonen i ro, og jeg vet ikke om videoene ville blitt bedre av å blåse dem opp i en eller annen HD-oppløsning. Ser flere bittesmå videokameraer til salgs i diverse butikker som reklamerer med HD-oppløsning og whatnot, men de er så håpløst små og ynkelige at å ta gode filmer med dem må være tilnærmet umulig uten bruk av stativ hele tiden. At de kan gjøre opptak i et HD-format spiller derfor mindre rolle, vil jeg påstå.

Slik jeg ser det er HD og antallet megapixler til dels bare salgsargumenter. Mitt gamle Canon IXUS II-kamera fra 2003 tar bedre video enn veldig mange nyere mobiltelefoner, selv om mobiltelefonene har høyere oppløsning.

Jeg vil heller ha et iPhone-kamera med samme antall megapixler som i dag, men med en fysisk større bildebrikke og bedre optikk, enn et overdrevent antall megapixler presset inn på 1x1 mm og en tilspikket plastbit som linse.

Stham

Jeg har "bare" iPhone 3G, og altså ikke engang 3 megapixler, men utendørs med bra lysforhold blir bildene veldig bra, tatt i betraktning at det er et mobilkamera. Å si bildene er ubrukbare er tøv. Jeg har Nikon speilrefleks, og tar selvsagt med det bra bilder også under vanskelige forhold. Men så har man da et objektiv på 50 mm linsediameter mot iPhonens kanskje 2 mm.
Tas bildene opp i Photoshop, (muligens også iPhoto greier jobben), og gir mer fargemetning/justerer lys/skygge, blir bildene bra. (Dette bør man jo ofte også gjøre om en tar bilder med speilrefleks!) Og antall megapixler er da ikke noe salgstriks! Med min iPhone blir et bilde med 300 dpi, som er fotoprintkvalitet, 10 x 13,5 cm, og med høyere megapixel-tall vil du bl.a. kunne printe ut bildet i fotokvalitet i større format.
Mobilkamera vil uanasett megapixel-antall ikke kunne måle seg med et rent kamera, som alltid vil ha bedre optikk, det sier seg selv, men med 5 megapixlers kamera på iPhonen vil en kunne få såpass bra bilder at det blir et meget godt tredjekamera – etter digitalt speilrefleks og digitalt kompaktkamera.

Nikoraisan

iMacJhonny: Jeg er enig med deg i at iPhonebilder ikke er helt konge, men du svartmaler det så fælt at jeg har vanskelig for å ta deg seriøst.

http://nikolays.info/iphone/kent-oslo (1Gen iPhone)
http://www.flickr.com/photos/nikoraisan/sets/72157622090395949/ (3G)

Og du har tydeligvis aldri tatt i en HTC Hero om du mener iPhone har det dårligste kameraet av dagens mobilutvalg. Det har 5 megapixler, men finnes ikke lyssensitivt, og suger derfor lut. Må ha flombelysning for å kunne ta bilder med det. Og jeg har bedre bilder tatt med mine tidligere iPhones enn med min nåværende Hero.