TEST: iPod nano 5G

iPod nano 5G

Apples iPod nano har vært selskapets mest populære iPod og utvilsomt verdens mest solgte MP3-spiller. Det er lett å forstå hvorfor så mange liker iPod nano, men greier Apple å fange vår oppmerksomhet med femte generasjon?

iPod nano 5GiPod nanoen leveres som de tidligere modellene i en enkel plastinnpakning som inneholder en USB 2.0-kabel, Apples øretelefoner og en dock adapter for å kunne bruke iPod nanoen i diverse ekstrautstyr.

Designmessig er den femte generasjonen av iPod nano tilnærmet lik fjerde generasjon, men den nye har en større skjerm og et kamera. Kantene på nanoen har stjålet litt designelementer fra iPhone og dermed blitt avrundet.

iPod nano 5G er 9 cm høy, 3.8 cm bred og 6.2 mm tykk. I denne størrelsen har Apple klemt inn en 2.2" LCD-skjerm med LED-bakbelysning og en oppløsning på 376x240. Skjermen er blitt 2" større en iPod nano 4G. Hele herligheten veier ikke mer enn 36.4 gram, 0.4 gram mindre en forrige iPod nano.

iPod nano 4G topp og bunn

De avrundede kantene gir iPod nanoen et distinkt utseende som bør ses før man avgjør om man liker det eller ikke, men de avrundede kantene gjør derimot ikke sitt på toppen og bunnen, hvor kantene til aluminiumen faktisk er i overkanten skarp. Alt i alt gir aluminiumskroppen til iPod nanoen spilleren et solidt preg og iPoden "oser" kvalitet.

iPod nano 4G fra siden

Grensesnitt og programvare

Grensesnittet til ny iPod nano 5GMed introduksjonen av iPod nano 3G introduserte Apple et nytt iPod-grensesnitt. i iPod nano 5G er ikke dette dramatisk forandret, men heller forbedret. Apple har flyttet tillegsinformasjonen fra høyre side til bunnen av skjermen, noe som fungerer bedre enn på iPod nano 3G. Grensesnittet er relativt likt iPod nano 5G.

Hva gjelder formatstøtten så har den heller ikke blitt dramatisk endret. iPod nano 5G støtter AAC (16 til 320 Kbps), Protected AAC (fra iTunes Store), MP3 (16 til 320 Kbps), MP3 VBR, Audible, Apple Lossless, AIFF og WAV. På videofronten er det fortsatt H.264/MPEG-4 som gjelder. Apple har derimot endret formatet for lydopptak og iPoden tar nå opp lyd i Apple Lossless fremfor WAV. Dette gir samme kvalitet som WAV, men tar kun halvparten så mye plass.

Videokamera

Videokamera i iPhone nanoDen største nyheten i iPod nano 5G er utvilsomt det nye videokameraet. Nederst i høyre hjørne sitter det nemlig et lite videokamera som kan ta opp H.264 VGA video i en oppløsning på 640 x 480 bildepunkter og med opptil 30 bilder per sekund med AAC-lyd. Videokameraet kan ikke ta bilder, kun video.

Årsaken til at iPod nano 5G ikke kan ta bilder med sitt videokamera, skal være kvaliteten på linsen. I følge Steve Jobs ville Apple ikke legge inn en kameralinse med dårligere kvalitet enn iPhone, og linsen som brukes i iPhone er 6.2 mm tykk - like tykk som iPod nanoen på sitt tykkeste. Linsen som ble brukt er kun 3mm tykk og har dermed ingen fotomuligheter. Dette har også iFixit bekreftet i sin demontering av spilleren.

Videoopptak med nye iPod nano

At kameraet ikke kan ta bilder er ingen stor mangel, da man uansett ikke kan forvente seg stort av så små kameralinser. Det vi derimot stusser litt mer på er plasseringen av kameralinsen. Den sitter nederst i høyre hjørne, et sted man normalt holder når man bruker iPod nanoen. For å kunne ta opp video må man enten snu nanoen i landskapsmodus eller fjerne hånden. Plasseringen virker dermed ikke helt gjennomtenkt.

Kvaliteten på videoene som kameraet tar opp er langt fra et ordentlig videokamera, men duger til enkle klipp for publisering på YouTube, Facebook eller lignende tjenester. Ikke forvent at du kan spille inn en film med nanoens kamera, men du kan allikevel ha mye morro med kamerat.

Spesielt er de 15 spesialeffekter i sanntid som du kan velge mellom morsomme. Du aktiverer funksjonaliteten ved å holde nede valgknappen når du begynner å filme framfor å trykke på den. Når du holder den nede vil du få valget mellom følgende filtre: Sepia, Svart-hvitt, Røntgen, Kornete film, Varmefølsomt, Kameraovervåking, Kyborg, Bul, Kaleidoskop, Uskarp bevegelse, Speiling, Lystunnel, Bulk, Strekk og Virvel. Noen av filtrene vil du som Mac-bruker kjenne igjen fra Apples Photo Booth, mens andre (som Kyborg) er helt nye. Disse filtrene/effektene er absolutt morsomme og gjør kanskje kameraet verdt å bruke for noen.

Cyborg

Kaleidoskop

Overvåkningskamera

FM-radio

FM-radio i nye iPod nanoDen andre store nye funksjonen i iPod nano 5G er at Apple endelig har inkludert støtte for FM-radio. Siden iPodens første introduksjon i 2001 har radioentusiaster verden over trukket fram radio som den største mangelen for Apples iPod-serie. At det må gå 8 år før Apple faktisk introduserer en FM-radio innebygd i en av sine iPod-modeller er veldig veldig merkelig, men når Apple først har kommet med radio har de gjort det godt.

Radiomottakeren i Nano er nemlig meget god, men har ingen intern antenne og krever at du kobler inn ditt headset for å kunne bruke radioen. Du trenger ikke å bruke Apple sitt headset og vi fikk god lyd med alle headset vi brukte. Mottaksforhold vil alltid variere, men vi testet iPod nanoen inne, uten, på t-banen, i bilen og i mange andre situasjoner med stor suksess. Det eneste stedet vi totalt mistet våre radiosignaler var på t-banen mellom Majorstua og Jernbanetorget, men 30 meter under jorden er dette kanskje ikke så rart.

FM-radioen gjør det lett å «tune» inn de forskjellige stasjonene og du kan lagre dine favoritter på en enkel måte. Det tøffeste med radiofunksjonaliteten i iPod nano er allikevel muligheten for såkalt «timeshift». Du kan med et trykk på pause stoppe radioen hvis du f.eks. får en telefon. Når du trykker play igjen starter du der du slapp og du har ikke mistet noe av ditt radioprogram. iPod nanoen kan foreta slik «timeshifting» i opptil 15 minutter, noe som bør holde for de fleste. Denne funksjonene fant vi svært nyttig!

iPod nano 5G støtter også såkalt «tagging» av musikk i radioprogrammer, men dette krever at radiostasjonene sender ut informasjon som gjør dette mulig. Så langt vi erfarte var det ingen radiostasjoner som gjorde dette og vi fikk ikke denne funksjonaliteten til å fungere.

VoiceOver

iPod shuffleApple introduserer også VoiceOver som ble introdusert med iPod shuffle til den nye iPod nano. VoiceOver gjør det mulig å navigere gjennom dine spillelister og musikk uten å ta nanoen opp av lomma for å se på skjermen. La oss si at du lytter til en sang og vil vite navnet på sangen eller artisten. Hvis du trykker én gang på knappen på hodetelefoneen, forteller VoiceOver deg det du vil vite, uten at musikken blir avbrutt.

Stemmene til VoiceOver blir generert av iTunes når du synkroniserer din iPod nano- iTunes benytter da stemmefunksjonaliteten i Mac OS X og lager små lydfiler for hver eneste sang eller spilleliste. Disse filene overføres til iPoden og spilles av når iPoden skal snakke til deg.

Har du Mac OS X Leopard får du en vesentlig bedre stemme enn hvis du har eldre versjoner av Mac OS X eller Windows. Mac OS X Leopard introduserte et bedre text-to-voice system og denne drar du nå nytte ave. VoiceOver er en smart funksjon og en god løsning på navigering uten skjerm, men det tar en liten stund før man blir vant til VoiceOver.

Pedometer/skrittteller

Pedometer på iPod nanoDen tredje store nye funksjonen i iPod nano 5G er det nok en del treningsmennesker som vil finne interessant. iPod fungerer nå nemlig også som en skritteller. Den bruker den innebygde skrittelleren til å telle skrittene dine og hjelpe deg med å nå treningsmålene dine. Du kan lage et daglig skrittmål, eller angi at den alltid skal være på slik at den teller alle skrittene dine – hele tiden.

I tillegg til å telle dine skritt, regner også nanoen ut hvor mange kalorier du har forbrent. Om denne stemmer skal vi ikke begi oss inn på å diskutere, da vi verken er kosthold eller treningseksperter. Funksjonen er allikevel grei å ha og Apple har som vanlig pakket den inn i et fint grensesnitt som får oss til å ville bruke pedometeret.

Har du Nike+ sko og sensor fungerer denne også smertefritt opp mot den nye iPod nano.

Videogjennomgang

Konklusjon

Apples femte generasjon av iPod nano er ingen revolusjon, men heller en svært god evolusjon. Apple har «endelig» fått på plass en veldig god FM-radio som overbeviser oss med både god lyd og dekning. Videofunksjonaliteten er ikke mye mer enn en «nice to have» funksjon og kvaliteten på videoen er ikke veldig overbevisende, men absolutt brukbart til å filme noe morsomt og deretter publisere det på YouTube, Facebook eller andre nettsteder. Tar du ikke kameraet for å være mer enn det vil du være fornøyd. Tror du at kameraet skal erstatte ditt videokamera, blir du skuffet.

Apple greier å putte mye teknologi inn et veldig lite, tynt og lekkert design. Når iPod nano 5G er 6.2 milimeter tykk, har FM-radio og pedomterer synes vi at våre iPhone også bør kunne få det Apple?

Positivt

  • FM-radio med pausefunksjonalitet
  • Innebygd støtte for Nike+ og Pedometer
  • God lyd (med andre enn Apples øreplugger)
  • Svært brukervennlig og lett i bruk

Negativt

  • Ikke overbevisende kvalitet på videokamera
  • Lite hendig plassering av kameralinse
  • Fortsatt dårlige øreplugger

cybercoin

Når du skal filme burde du vel halde den horisontalt uansett, så det ser eg ikkje på som ein stor mangel. Veldig få skjermar som er på høgkant...

H92

OBS OBS, den røde nanoen på bildet over overskriften “Grensesnitt og programvare” er en 4G …

Traktor

Den har vel ikke 2" større skjerm enn forige model. Du mener vel 0,2" større?

Traktor

Den har vel ikke 2" større skjerm enn forige model. Du mener vel 0,2" større?

fredarn

Dere burde putte videoen på toppen, slik at folk kan velge om de vil lese, se videoen eller begge deler.. Nå ser man videoen først når man har lest ferdig artikkelen.

appleAndre

Syns det er rart at dere klager på videokamerat, selvfølgelig er det ikke bra å filme med, vist du tar et digital kamera som filmer i HD, så er heller ikke de bra og filme med.
Har dere noen gang hørt om en film ++ som er blitt laget med en mp3 spiller eller digital kamera? :P nei, skal du ha kvalitet så kjøp et bra videokamera, skal du ha et bra familie kamera kjøp et stander videokamera eller digital kamera, skal du ha et morsomt kamera, kjøp iPod nano ;)

nubbiz

Skal du ha et elendig kamera, kjøper du iPod.

veronica

Helt enig med cybercoin - Ser ikke på plassering av kamera som noe negativt, siden all filming burde være horisontalt uansett :-)

digitalex

Ang. pausing av radio kaller Apple det for Live Pause, ikke "timeshifting" som det kalles her. Uansett en skikkelig bra feature! Syns ikke tagging funker med norske stasjoner, det ble jeg skuffet over å høre.

magnusB..

Lo når jeg hørte VoiceOver funksjonen x) Var som å høre bestefaren min prøve å uttale det..