Utbredt piratkopiering av spill til iPhone

En kanadisk spillutvikler har regnet ut at 95 prosent av alle som spiller spillet "The little tank that could" spiller en hacket versjon.

Selv om det finns programmer som selger som varmt hvetebrød på App store finnes det andre programmer som ikke selger på grunn av utbredt piratkopiering.

Spillutvikleren Bram Stolk forteller at panserspillet "The little tank that could" solgte 45 eksemplarer under første uken på App store, men når han sjekket loggfilene oppdaget han at det var ikke mindre enn 1114 registrerte spillere. Det viste seg nemlig at spillet hadde blitt hacket og havnet på diverse fildelings nettsteder.

Spørsmålet Stolk stiller seg selv er hvordan det kan hende at 95 prosent av alle som er interessert i spillet velger å laste ned den hackede versjonen i stedet for å punge ut med de 15 kronene som spillet koster.

Hvor vanlig det er at spill til iPhone og iPod Touch spredes via fildelingssider er vanskelig å si, men utviklingen fører dessverre kun til at færre utviklere ønsker å bruke tiden sin på å utvikle gode spill. Det forventes at Apple strammer inn på mulighetene til jailbreak.

..og alle piratene som sier at "hvis bare spillene og musikken var billig nok og lett nok tilgjengelig"..

Amishen

Kvifor piratkopierer dei billige spill og programmer?
På iPhone er det for fyrste gong mogleg å få god programvare til ein rimeleg penge.
Støtt dei ulike utviklarane. Ikkje bare fordi det er mange privatpersoner som utvikler på denne plattformen, men også fordi andre selskap kan komme til å vurdere å trekke seg frå plattformen dersom dei plutseleg ikkje tener penger. Ikkje at det skjer med det fyrste då.....

Jailbrake har sine fordeler, men skal heller ikkje misbrukas.

trondrm

Dette er bare trist... Vikarierende motiver som dårlig tilgjengelighet, pris og diverse korstog mot drm som grunner til å laste ned fra Piratebay mm, holder ikke mot AppStore. Vel er det drm, men enklere leveringsplattform, tilgjengelighet og pris finnes ikke. Kanskje med unntak av GPS appsene (Navigon, Sygic og kommende TomTom), er prisene veldig gode.

Det å installere crackede apps på iPhone er simpelt tyveri. Støtt utviklerne og kjøp apps lovlig!

Når det er sagt, må Apple ta en runde med seg selv når det gjelder politikken på AppStore. Det som skjedde med Google Voice er en skandale og jeg venter nesten at det samme vil skje med Spotify. Jeg ventet også på Commodore 64 emulatoren og ble skikkelig forbannet da Apple avslo den også!

Cydia er grunnen til at jeg fortsatt jailbreaker - og jeg håper at C64 appen dukker opp der snarest.

sifa

thepiratebay for life :D

xsellize er tingen folkens!

_Spiff_

Hadde det vært forbudt å jailbreake telefonene ville ikke dette skjedd. Vil tro at de fleste på dette forumet som har åpnet telefonen ved å hacke den bruker slike programmer! Så dermed kan man vel si at Mac1.no er med på at utviklere ikke får de pengene som de krever for appen sin.

Her ligger det mange guider på hvordan slikt skal gjøres på de forskjellige FW versjonene. Deretter legges det ut artikler som dette, er ikke det litt morsomt? Håper at Apple får bukt med de som åpner telefonene på noe som jeg vil påstå er ulovelig vis!

User

Jeg har ikke ETT piratkopiert program/spill på telefonen. Jailbreaker for å kunne legge inn programmer som Apple nekter å slippe inn i AppStore...

Jailbreak er ikke ulovlig. Kommer ikke til å bli det i Norge med det første...

_Spiff_

Ja, det er unntak. Desverre er nok det få. Hvordan klarer ellers folk å piratkopiere og bruke app'er? At Apple har litt strikse regler er kjedelig, men nå er det da engang slik. Er mange regler i Norge som er like merkelige. ^^,

Vet det ikke er ulovlig. Desverre er moralen og etikken til mange som gjør det, frynsete, om man sier det mildt. Her kunne en nettside med litt mer integritet latt vær å dele med folk hvordan man låser opp telefonen og gjør dette mulig. Mac1 er en relativt godt kjent norsk Mac side. Det syns jeg i beste fall er svakt av Mac1.

Her kjøper folk telefon til 5-6000 kroner, og så har de ikke råd til noen skarve kroner til en app! Da er det mange som er bra smålig rundt om i landet/verden. Spørs om ikke en Nokia til 1 krone hadde vært tingen da. ;-)

bergetun

Jeg har ingen på logging min AppStore app, men utifra nedlasting tall for min app på èn iPhone pirat side, så "taper" jeg ca 15 tusen kr i mnden på pirat kopiering.

Det er MANGE ganger mer enn hva jeg får inn fra Apple for iDreamRemote, bare for èn enkel pirat webside.

Edit : Merk at jeg skriver "taper" ,nettopp fordi man ikke kan omgjøre dette til tap i kroner på noen som helst måte.

Jeg mener det BØR være lov å hacke sin egen telefon og mener man SKAL få lov til å installere programmer som ikke er godkjent fra Apple.("homebrew") Det jeg helt og holdent er imot er den sinnsykt utbredelsen av pirat kopiering av programvare på iPhone.

Apple sin kopi beskyttelse av programvare er rett og slett elendig og det MÅ Apple gjøre noe med visst dem skal beholde utviklere på plattformen sin.

Når 95% er piratkopiering så må jo faen meg alle skjønne at det er noe som er fullstendig galt.

Cybbe

Og der hoppet moraltrollene frem fra treverket, en pest og plage i en hver diskusjon rundt fildeling. Å jailbreake telefonen er faktisk helt nødvendig for mange som f.eks. sitter med en iPhone 2G, inkludert meg selv (og det på en telefon jeg kjøpte mens jeg bodde i USA). I tillegg åpner det for større kontroll av telefonen, og jeg har også betalt for et par programmer som kun er tilgjengelig for jailbreakede telefoner (kjenner moraltrollene til at Cyda har en egen butikk for programvare Apple ikke tillater?). Moraltrollenes korstog mot Mac1 for guider som lar deg åpne telefonen er intet annet enn patetisk, og vitner om liten forståelse for hva det dreier seg om.

I tillegg vil alle som har lyst til å ta del i ikke-kommersiell spredning av programvare uansett finne frem til guider på nettet som lar deg åpne telefonen. At guidene på Mac1 skal ha ført til at færre spill blir solgt via App Store er en helt ubegrunnet påstand, som har liten rot i virkeligheten.

Jeg liker også logikken bak at om jailbreaking av telefonen ville vært ulovlig, så ville piratkopiering avtatt. Nei, det ville det ikke. Det ville kun ført til en ny idiotisk lovregel som ikke ville blitt håndhevet og ytterliggere uthulet respekt for loven (jeg kan si med en eneste gang at jeg ikke ville brydd meg et grann om jailbreaking var ulovlig). Piratkopiering er allerede ulovlig, og det stopper ikke ikke-kommersiell App-spredning. At det å forby jailbreaking skulle ha noen effekt er uforståelig.

Nagel

bergetun og dere andre som regner på tapet som følge av piratkopieringen: Dere gjør den samme feilen som plateselskapene. Ulovlige nedlastingstall kan ikke omregnes til salg. De fleste av disse ville aldri kjøpt programmene.

Uansett er det patetisk å kreve forbud mot jailbreaking fordi infantile drittunger utnytter det til piratkopiering. Neste skritt er vel at alle nettsider skal godkjennes av det offentlige? Internet er opphav til mange ulovlige aktiviteter, ikke bare fildeling.

FT

"spiff: Vil tro at de fleste på dette forumet som har åpnet telefonen ved å hacke den bruker slike programmer!"

litt enig, men har jailbreaket min selv for og få den låst opp. Hacking av telefonen er tilatt her på forumet MEN IKKE diskusjon rundt Hackintosh, Hvordan jailbreake er lov men ikke Hvordan innstallere OS X på DellPC3400

_Spiff_

Setter det litt på spissen, sier ikke at alle gjør det. Er vel en del ærlige sjeler rundt i verden også. ;-)

Desverre er det slik at uærlige sjeler i stor grad ødelegger for de ærlige på grunn av at de er for kjipe til å bruke noen få kroner på noen programmer/musikk fra iTunes feks. Neste gang dere fyller bensin eller kjøper en øl, kan dere jo tenke dere litt om. DER er det virkelig penger å spare.

At det er guider på nettet er sikkert og visst, men syns ikke at Mac1 skal være med på å dele dem. Da kan de som skal gjøre det, heller få søke litt ekstra for å finne tak i det. :-)

@Cybbe: Er vel noen som må påpeke det en gang i ny og ned slik at folk tenker litt rundt det. Tror ikke du syns det hadde vært noe kult å ha fått tyver på besøk som hadde rundstjælt deg for alt du eier. Er litt det samme som skjer når noen som lager en app mister fortjeneste når noen legger den ut på nettet. Og mange av de som blir lagt ut på nettet er laget av mennesker som meg og deg. Da kan man virkelig støtte dem istedenfor å stjele fra dem. Et album på iTunes koster under 100 kroner som regel. Det er jo som gitt for pengene. Da er jeg av den oppfatningen av at det er rimelig nok og kjøper det. Selvfølgelig er det som jeg har nevnt noen som er så kjipen at de ikke hadde gitt 50 øre for det en gang.... Trenger heller ikke bli så furt. Litt diskusjon må du tåle, er jo tross alt et diskusjonsforum. :-)

@FT: Enig med deg ang Hackintosh og OSX på andre maskiner. Det er jo rimelig likt det å hacke en iPhone... Nei, forstå det den som kan!

ereynell

Å skylde på jailbreaking når det gjelder hacka apps er vel det samme som å skylde på våpenprodusenter når en bruker et våpen feil.
Jeg har jailbreaket min 1gen Iphone KUN i den hensikt å kunne bruke den opperatør jeg vil, samt at den gang var ikke Iphone i Norge. Gikk til det skritt å kjøpe Swirlymms og enkelte andre apps. Det skal sies at jeg har downladet og testet en del apps gratis, men de som jeg har funnet av interesse har jeg kjøpt.
jailbreaking av tlf er en god ting i den retning at det har åpnet for muligheten til å tilby apps som apple IKKE vil godkjene av ukjente årsaker. De appsene man får kjøpt via cydia er vel heller ikke så enkle å hacke eller, så kansje utviklere bør komme i kontakt med hverandre og finne løsninger isteden for å syte.
Sålenge det finnes data og ting som kan crackes vil det finnes folk som vil forsøke seg. Ikke nødvendigvis for å tjene/spare penger, men bare for å ha klart å gjøre det....

jorgen_re

Jeg har innstalert en hel del crackede apps på min iphone, pga av at jeg ikke er gammel nok til å ha kredittkort. Hvis paypal hadde vert ett betalingsalternativ, så hadde jeg lett kommet til å betalt for apps og musikk, men når jeg ikke er i stand til å kjøpe apps og musikk, må jeg ty til det ulovlige alternativet :(

_Spiff_

@jorgen_re: Det hørte jo "veldig" logisk ut. Er jo bare at mor/far oppretter en konto til deg på iTunes. ;-) Har du råd til en telefon til 5+ tusen, så skal vel ikke det være et problem, eller?

@ereynell: Er vel en grunn til at div apps ikke godkjennes. Noen grunner bedre enn andre, og vil tro at mange av de som ikke blir godkjent er på grunn av heller tvilsomme ting. Selvfølgelig er det de som kanskje blir holdt utenfor på grunn av konkurranse, som jeg også syns er tåpelig. Skjønner tankegangen da. :-) At det er folk som hacker på morro syns jeg er teit. Ødelegger så mye for oss andre. Må ha virus programmer og passe oss for det ene og det andre. Er heldigvis skånet for det i de fleste tilfeller på en Mac da. ^^,