NTNU og UiS med gratis innhold på iTunes U

iTunes U

Apples iTunes U har blitt særdeles populært i USA og andre deler av verden, og nå har endelig norske universiteter tatt i bruk tjenesten. Først ut er NTNU og UiS.

Tidligere i år ble det mulig for norske universiteter og høgskoler å legge ut studierelatert innhold på iTunes på lik linje med universiteter verden over. Nå legger NTNU i Trondheim og Universitetet i Stavanger ut video av forelesninger og foredrag som alle kan laste ned fra iTunes.

Stor suksess i andre land

iTunes U har allerede eksistert et par år i USA og har blitt en svært stor suksess, både nasjonalt og internasjonalt. Annerkjente internasjonale universiteter som Harvard, Yale og Duke har alle sin iTunes U-avdeling.

Med iTunes U kan høgskoler og universiteter benytte seg av iTunes Store-teknologi. Brukere kan enkelt søke, laste ned og spille av utdanningsinnhold på samme måte som med musikk, podcaster og lydbøker.

Undervisning overalt

Studenter kan synkronisere iTunes U-innhold med iPod og iPhone slik at de har tilgang til undervisningen når de skal spise, er på vei til timen eller er på trening. Har studentene mistet en forelesning, kan de også laste ned flere forelesninger via iTunes U.

Allerede mange videoer

NTNU og UiS er de første universitetene i Norden som benytter seg av tjenesten. I skrivende stund har NTNU allerede lagt ut over 120 videoer under det de kaller «NTNU Open CourseWare». Universitetet i Stavanger har over 180 videoer.

Det er jo nordmenn flest som via skatteseddelen betaler for størstedelen av vår virksomhet. Da skulle det bare mangle om de ikke også får se hva vi driver på med. Kort sagt så ønsker vi å gjøre vår kunnskapsproduksjon tilgjengelig for alle interesserte

sier Julie Feilberg ved NTNU.

Mer enn bare video

iTunes UDet vil i tillegg til video også bli lagt ut lyd, slideshow og annet digitalt materiell.

NTNU har de siste årene gjort opptak av mer 1000 forelesninger, men de aller fleste videoene er i dag kun tilgjengelig via det lukkede systemet til skolen.

Målet er å gi tilgang til det meste av materiellet via åpne kanaler som iTunes U og YouTube, skriver Dagbladet.

Tror du at iTunes U er noe som kan hjelpe studenter med studiene sine, og vil andre skoler slenge seg på?

KjH

nais

path

Er flittig bruker av mye OpenCourseware på nett og via iTunes. Dette fungerer kjempebra, og det er strålende å se at norske universiteter nå slenger seg på! :)

Amishen

Var vel i 2006 eg sendte mail til UiS at dei burde begynna med dette. Fekk ikkje noko svar frå dei. Men bra at dei er kjappe å henge seg på nå som iTunes U er tilgjengeleg for dei.

rios

og når kommer uio etter da...? Har søkt en sånn løsning for uio en stund....Skjønner ikke hvorfor de ikke kommer med dette samtidig som de andre skolene gjør det...Men håper de har noe under utvikling....Og vis det er noen som vet noe ang uio, så skriv en hint

quadra800

Flott at norske universiteter henger seg på vogna!

Brutal

Nice! Skulle ønske dette var tilgjengelig da jeg gikk oppe på haugen.

ChrisP

ser bra ut. er det noen som hvet hvordan man gjør den zoom in greia?