TEST: iPod shuffle

iPod shuffle

Apples iPod shuffle har vært en ubetinget suksess for Apple i de årene produktet har eksistert og nylig ble den tredje generasjons iPod shuffle introdusert. Helt uten knapper er iPod shuffle kanskje Steve Jobs store drøm, men er dette virkelig en revolusjon eller er det den dårligste iPoden så langt?

Design

iPod shuffleApples iPod shuffle har alltid vært liten, men den tredje generasjonen har utrolig nok blitt vesentlig mindre. Høyden er ikke mer enn 4,5 cm og bredden er blitt redusert til 1,7 cm. Dybden er utrolig 0,7 cm og totalt veier den nye shuffle rett under 11 gram.

Volumet på Apples tredje iPod shuffle er omtrent halvparten av den forrige og årsaken til reduksjonen i størrelsen er at Apple nå har fjernet alle knapper fra iPod shuffle og flyttet dem til fjernkontrollen. Dette er et valg som har skapt mye debatt og ikke nødvendigvis er smart valg, men mer om det senere.

Tredje generasjson iPod shuffle er fortsatt i aluminium og leveres kun i to «fargekombinasjoner» (grå eller svart) og ser absolutt stillig ut. Størrelsen gjør den forsvinnende liten og den innebygde klipsen for å klype den fast i beltet, jakka eller skjorta er absolutt en nødvendighet. Klipsen er i rustfritt stål og som alle andre Apple produkter en magnet på både fingeravtrykk og riper, men heldigvis er resten av iPoden i aluminium og riper ikke et stort problem. Klipsen er ikke like sterk som på den forrige iPod shuffle siden størrelsen er vesentlig mindre og den nye iPod shuffle sitter ikke like godt fast i jakka som den gamle. Absolutt verdt å merke seg siden iPoden er forsvinnende liten og du vil nødig miste den?

Apple har også tatt en rekke grep for å gjøre sin nye MP3-spiller mer miljøvennlig. iPod shuffle 3G inneholder ingen såkalte bromerte flammehemmere eller PVC, noe som Apple absolutt skal ha pluss i boken for. Størrelsen på emballasjen er også redusert med 40%.

VoiceOver

iPod shuffleDen største nyheten er ikke størrelsen, men en ny funksjon som Apple kaller for VoiceOver. iPod shuffle har ingen innebygd skjerm og uten skjerm er det umulig å navigere seg gjennom spillelister og sanger, men dette problemet har Apple løst med VoiceOver. VoiceOver gjør iPod shuffle til den første musikkspilleren som snakker til deg. La oss si at du lytter til en sang og vil vite navnet på sangen eller artisten. Hvis du trykker én gang på knappen på hodetelefoneen, forteller VoiceOver deg det du vil vite, uten at musikken blir avbrutt.

At iPod shuffle prater til deg er en liten overdrivelse. Stemmene blir nemlig generert av iTunes når du synkroniserer iPod shuffle. iTunes benytter da stemmefunksjonaliteten i Mac OS X og lager små lydfiler for hver eneste sang eller spilleliste. Disse filene overføres til iPoden og spilles av når iPoden skal snakke til deg. Disse filene utgjør ca. 200 MB hvis du fyller iPoden helt full av musikk (3.5GB formatert). Dessverre snakker ikke iPod shuffle norsk enda, men både den engelske og svenske stemmen gjør en helt grei jobb med å uttale norske artister. Engelske artister låter selvsagt best med den engelske stemmen.

Har du Mac OS X Leopard får du en vesentlig bedre stemme enn hvis du har eldre versjoner av Mac OS X eller Windows. Mac OS X Leopard introduserte et bedre text-to-voice system og denne drar du nå nytte av på iPod shuffle. iTunes bruker systemets innebygde text-to-voice for lese sangtekster og endre dem til stemmer. Det er en begrensning på 255 tegn og iPod shuffle kan ikke lese sangtekster som er lagt inn i iTunes-sanger.

VoiceOver er en smart funksjon og en god løsning på navigering uten skjerm, men det tar en liten stund før man blir vant til VoiceOver. De første gangene man benytter VoiceOover ble vi faktisk litt mer irritert enn fornøyd, men etter litt tilvenning har vi blitt rett så glad i denne funksjonen. Kanskje vi får se den på andre iPod og iPhone-produkter i fremtiden? Det burde ikke være fryktelig vanskelig å implementere.

Lydkvalitet

Det er faktisk forskjell mellom lydkvaliteten på forrige iPod shuffle og den nye generasjonen. Ikke bare er volumet vesentlig høyere, men lyden høres bedre ut selv med Apples egne og relativt dårlige headsets.

Musikken høres skapere, mer presis og mye mer detaljert. Plugger vi inn et bedre headset enn Apples standard headset hører man virkelig forskjell på gårsdagen og dagens iPod - spesielt hva gjelder de lave tonene.

Problemet er bare at iPod shuffle er tilnærmet ubrukelig med andre headsets og lydkvaliteten i Apples egne headset er ikke akkurat fantastisk.

Batterilevetid

Batterilevetiden har ifølge Apple blitt redusert fra 12 timer på forrige iPod shuffle til 10 timer på tredje generasjons shuffle. Samtidig har batteriet gått fra 220mAh til 73mAH og den nye iPod shuffle må med andre ord være mye mer energieffektiv enn forrige utgave. I virkeligheten leverer Apples iPod shuffle også som den lover. Vi fikk ved gjentatte tester et sted mellom 9 og 11 timer, noe man kan være relativt fornøyd med når vi samtidig tenker på størrelsen på batteriet.

batteri
Bilde av demontert iPod shuffle fra iFixit

Ingen knapper, men fjernkontroll

For å redusere størrelsen på iPod shuffle har Apple fjernet alle knapper uten om knappen på toppen som endrer fra shuffle til vanlig avspilling. Siden det ikke er noen knapper på iPod shuffle, må du benytte deg av et headset som har fjernkontroll. For øyeblikket betyr det at du kun kan benytte deg av Apples eget headset.

Bruker du et annet headset enn Apples, får du ikke byttet eller stoppet sanger og iPoden er da tilnærmet ubrukelig. Dette er ikke et problem bare med tanke på headset, men også hvis du ønsker å benytte iPoden opp mot et stereoanlegg, i bilen eller i andre sammenhenger hvor man kobler opp iPoden direkte opp mot andre enheter.

Det skal være en rekke nye headsets og adapterer i utvikling som skal støtte iPod shuffle, men inntill disse kommer er du altså tvunget til å bruke Apples egne headsets. Dette er en løsning som både lite brukervennlig og lite praktisk og vi trenger vel virkelig ikke flere adaptere?

Det er også verdt å nevne at det medfølgende headsettet er svært vanskelig å bruke hvis du benytter hansker eller er i aktivitet og vi ville foretrukket fysiske knapper på iPoden. Lyden i

Slik bruker du fjernkontrollen på iPod shuffle

iPod shuffle controlsGå gjennom og pugg tabellen nedenfor for å forstå funksjonene som kontrollerer Apple Earphones med tredjegenerasjon iPod shuffle

For å Gjør dette Statuslampen
Spille Klikk midtknappen én gang dot
Blinker grønt én gang
Pause Klikk midtknappen én gang dot dot dot dot
Blinker grønt i 30 sekunder
Spole framover Dobbel-klikk og hold midtknappen. dot
Blinker grønt én gang
Spole bakover Trippel-klikk og hold midtknappen. dot
Blinker grønt én gang
Endre volumet Klikk på Volum opp (+) eller Volum ned (-) for å øke eller senke volumet. Klikk og hold for å endre volumet raskt. Du hører en tone når du endrer volumet mens den står på pause. dot
Blinker grønt for hver volumøkning
dot dot dot
Blinker oransje tre ganger når øvre eller nedre volumgrense er nådd
Høre sangtittel og artistnavn Klikk og hold midtknappen. dot
Blinker grønt én gang
Gå til neste spor (eller lydbok kapittel) Dobbel-klikk midtknappen dot
Blinker grønt én gang
Gå til forrige spor (eller lydbok kapittel) Trippel-klikk midtknappen innen 6 sekunder ut i sporet. For å starte gjeldende spor på nytt, trippel-klikk etter 6 sekunder. dot
Blinker grønt én gang
Bytte spilleliste Klikk midtknappen til du hører en tone, og slipp for å bytte spillelistemenyen. Du vil høre gjeldende spilleliste, alle sanger, og deretter gjenværende spillelister i alfabetisk rekkefølge etterfulgt av lydbøker og podcaster.

Når du hører navnet på spillelisten du ønsker, klikk for å velge den. Du kan klikke (+) eller (-) for å flytte raskt gjennom spillelistemenyen.

dot
Blinker grønt én gang
Gå ut av spillelistemeny Klikk og hold midtknappen. dot
Blinker grønt én gang

Konklusjon

Apple pleier normalt å være kjent for å utvikle brukervennlige produkter og det er nettopp dette som har gjort Apples iPod og iPhone til store suksesser. Den tredje generasjons iPod shuffle tar derimot dette litt langt og blir brukerfiendtlig fremfor brukervennlig i våre øyne. Uten en knapp er iPoden tilnærmet ubrukelig uten Apple sine egne headset og vil du bruke noen andre headset må du gå til innkjøp av en foreløpig ikke eksisterende adapter med fjernkontroll. Apple har gjort noe så vanlig som en standard MP3-spiller til en lukket plattform og det helt uten at produktet har blitt mer brukervennlig. Vi trenger verken flere adpatere eller begrensninger på hvordan vi kan bruke våre produkter.

Samtidig som Apple har gjort en god jobb med VoiceOver. Med litt tilvenning er VoiceOver en velfungerende løsning som løser problemet med navigering uten skjerm og løsningen er noe vi gjerne ser i framtidige iPoder eller iPhones. Dette fungerer overraskende bra!

Alt i alt er dette ikke noe mer enn en grei oppdatering. Vi er fristet til å si at dette er den dårligste iPoden Apple har levert, men VoiceOver, godt design og forbedret lyd redder dagen - såvidt.

krsk0

Så denne når jeg hadde arbeidsuke på humac. Vanskelig og navigere seg gjennom 4gb med sanger. Den hadde ikke trengt mer en 1 gb. Men den er sykt fet!

foffster

Jeg er kjempefornøyd og bruker den hele tiden på joggetur og gåturer. Det ligger litt i navnet at denne skal brukes til så mye musikkbrowsing, men til å få de sangene du har lagt inn på random. VoiceOver funker som faen!

krsk0

Men har du hat bruk for 4gb uten skjerm å velge sanger på?

foffster

Skjønner ikke spørsmålet...?

Jeg har en iPod 4g med 80GB som jeg bruker som en vanlig avspiller, og så bruker jeg den nye Shuffle på joggetur. Og da trenger jeg ikke å browse noe, bare å ha laget noen gode spillelister på forhånd. Det er fint å ha nok plass hvis man vil ha forskjellige stemninger på tur. Man kan ikke klage over å ha fått mer plass!

Dozerbabar

"Plugger vi inn et bedre headset enn Apples standard headset hører man virkelig forskjell på gårsdagen og dagens iPod - spesielt hva gjelder de lave tonene."

De lave tonene? Hva i alle dager betyr det? Toner som er lave i volum? Lave i pitch? Bass?

// Dozerbabar //

www.myspace.com/molotowrock
www.myspace.com/aleksandereriksen

Shinn

En fin, fyldig, non-biased test med en konklusjon som jeg er helt enig i. Takk.

Kashmar

iPod Shuffle med 3G? Wow! Eller mente dere at dette er en 3. gen(erasjons) iPod Shuffle? ;)

larsh

eh

stormx

Det er vel ingen som tvinger dere til å bruke alle 4 GB til musikk?
..virker veldig strevsomt uten en eneste knapp på spilleren :/ Skulle gjerne hatt en sånn til bilen jeg, men det funker jo ikke når jeg må bruke det eneste headsettet i verden som passer til den. Utseendet er upåklagelig på den annen side :)

Mikele

Takk for en bra test, med en overbevisende konklusjon!

I mine øyne ser jeg på dette produktet som ett symptom på at Steve er sykemeldt!

cizz

Med de lave tonene mener de sannsynligvis de lave frekvensene. Altså bass. Noe som Apple sine orginale ørepropper ikke er best på.

krsk0

Det jeg mener er at jeg synes ikke det er vits med 4gb på en sånn spiller. Hadde holdt med 1gb;)

Storpai

Men hva er vitsen med 1 gb, da når det koster like mye å produsere 4gb?
Da kan du like så greit kjøpe 4gb og legge inn 10 sanger hvis det er det du vil..

-Even

Synes de kunne laget en slik patent som sony ericsson har på sitt handsfreeheadset, der man kan sette sitt eget headset i rett ved "svarknappen og mirofonen", siden de har vert så smarte å laget en iPod uten fysiske knapper på selve poden. Sikkert dette de er på vei til å lage tenker jeg, hvis de gjør det, ikke lag så lang ledning fra ipoden til adapteren, plis! =)

krsk0

Greit, greit;)

alexo89

Apple in ear har vel sånn fjernkontroll og funger på nye shuffle

bkar89

kjøpte en grønn 2gb versjon på torsdag, da jeg leverte inn ipod touch til service... planen var å ha noe mens touchen var på service, men shuffle kan bli kjekk Å ha i senere tider også... spesielt når man er i aktivitet og man regner med å gå på snørra (les snowboard) og det kanskje ikke er like fristende å lande på en ipod touch, sannsynligheten for at skjermen kan knuse er jo også ganske stor, og voiceover funksjonen er kjekk å ha så man slipper å dra ut mp3 spilleren fra innerlommen.

nå er jeg vant med den enorme batterilevetiden til ipod touch G2 på hele 36t så 10t blir litt uvant.

alt i alt en god mp3 spiller, men tror ikke jeg ville valgt den som min eneste ipod... det blir for klønete å ikke ha en skjerm... og litt kjipt at man ikke kan velge og vrake i headsett og propper...

ipod touch: stor, langt batteri levetid, uendlig mange funskjoner, lagringsplass til hele musikk samlingen.

ipod shuffle: liten og nett, burde tåle det meste, grei batteri levetid med tanke på størrelsen, noe begrenset brukervennlighet som testen nevnte...

ishuffle imponerte meg virkelig, trodde ikke produktet var så lite... nesten redd for å miste den =)