iPhone OS 3.0 med over 100 nye funksjoner

iPhone 3.0 LiveApple offentliggjorde i dag detaljene for iPhone OS 3.0. Nyhetene var svært mange og utviklere får svært mange muligheter for ny programvare. Over 100 nye funksjoner for brukeren og 1000 nye APIer for utviklerene ble introdusert. For oss iPhone-brukere er de største nyhetene Spotlight-søk i iPhone, mulighet for utviklere å kommunisere med ekstrautstyr, klipp og lim, MMS og støtte for «turn-by-turn» GPS-programvare!

Apples presentasjon var fylt med overraskelser og Apple har i iPhone 3.0 hørt på mange av sine brukere og utviklere. iPhone OS 3.0 har fått over 100 nye funksjoner for oss brukere og over 1000 APIer som utviklere kan utnytte til å skape programvare til telefonen.

iPhone OS 3.0 lanseres i juni og vil være en gratis oppdatering for alle iPhone 3G-brukere. iPhone touch-brukere må betale rundt 70 kroner for oppdateringen og det samme ser det også ut til at første generasjons iPhone-brukere må gjøre. Programvaren har blitt gjort tilgjengelig for registrerte utviklere for testing allerede i dag.

Mange nye muligheter for utviklere

Presentasjonen i dag hadde hovedfokus på utviklere og hva de kunne gjøre med Apples nye OS. De får nå tilgang til en rekke nye APIer som gjør det lettere å produsere spennende og innovativ programvare. Kanskje mest spennende er APIen som lar telefonen kommunisere med ekstrautstyr. Denne funksjonaliteten betyr at utviklere av ekstrautstyr nå kan produsere enheter og programvare som kommuniserer med hverandre og eksemplene på hvordan dette kan fungere er mange. Forestill deg for eksempel en Bose iPod-stereo hvor det følger med programvare som lar deg stille inn funksjoner på stereoen direkte på iPhonen. Dette kan også bety at spillkontroller kan finne veien til iPhone.

Utviklere får nå også mulighet til å selge programvare på flere forskjellige interessante måter. Utviklere kan nemlig selge nye funksjoner til eksisterende programvare direkte i programmet. Er du gått lei de brettene et spill tilbyr? Ja, da kan du enkelt kjøpe ti nye brett direkte fra programmet. Betaling foregår som vanlig gjennom App Store.

De viktigste nye funksjonene

  • klipp/lim (Copy/Paste) i samtlige Apple iPhone Apps
  • liggende tastatur i samtlige Apple iPhone Apps
  • MMS med bilde og lyd
  • Forbedret SMS-program som lar deg videresende og slette meldinger
  • Mulighet for å sende og motta vCards og andre filer
  • Ny diktafonprogramvare
  • Støtte for egne kalendre m/abonnement
  • Forbedret aksje-applikasjon
  • Forbedret søke-funksjoner
  • Spotlight søk som søker i alle telefonens filer
  • Synkronisering av Notater
  • Stereo Bluetooth AD2P
  • WiFi autoinnlogging
  • Anti-phishing filter i Safari
  • Full støtte for «push notifications»
  • Peer to Peer som lar to iPhones koble opp trådløst over Bluetooth til andre iPhones - muliggjør multiplayer spill
  • APIer for CoreLocation som muliggjøre at programvare kan benytte den innebygde GPSen til navigasjon. Virkelig GPS-programvare vil med andre ord være mulig

Oppdateringen diskuteres allerede flittig i forumet. Du kan lese mer om oppdateringen og laste ned den nye SDKen for iPhone 3.0 hos Apple

Tags:

iRabb

Endelig! :-)

alexo89

`HALLELUJA,. Apple brukte god tid på dette, men kjempe herlig at GPS kan komme med vanlige kart som tomtom. og videresende sms som er veldig viktig på min jobb, og litt mms for bilder. ;) sku ønske dette kom i dag

Chiang Mai 1963

Jeg bare sitter her og gliser og gliser. Strålende, intet mindre enn strålende! Og jammen skal det bli deilig å stoppe kjeften på dem som har manglende MMS-støtte som sitt hovedargument mot iPhone. Jeg som aldri har savnet den støtten et sekund vet i alle fall hvem jeg skal sende MMS til etter oppdateringen. Muhaha...

--
An Apple a day keeps frustrations away. Or... not?

slurtv

det hvar dumt at det ikke kom et program som gjorde sån at man kunne spille wow

BluesBro

Vil dette si at stereo bluetooth har vært mulig på iphone hele tiden? Trodde A2DP var hardwareavhengig jeg og at dette ikke var implementert i telefonen i det hele tatt?! Vell, flott at dette endelig kommer da... :-)

bho70

iPhone hatere har vel ikke så mye å slenge dritt om nå lenger. Verdens beste mobil er blitt mye bedre. Ingen over ingen ved siden

palelnan

@bho70,

joda, de har mye dritt. Fram til nå har det vært «herregud, den har jo ikke MMS», nå er det «Jadda, en telefon som kan sende MMS, skulle bare mangle»

De glemmer at telefonen er aldeles perverst suveren på brukervennlighet.

På den annen side er det merkelig å se at enkelte Mac-ere jubler over å kunne videresende SMS, noe som burde vært fikset for ca. 16 år siden.

chello

Hva med GPS, Videokamera, mulighet til IPtelefoni som med Iplink osv......?

OlafG

Masse nyheter? Mange nyheter er vel mer riktig...

convak

fy f.. begynner å bli lei av at folk skal kommentere andres språkfeil hele tia..

Men nå er det jo sånn at utviklere kan laste ned betaen av iphone OS 3.0 allerede idag. Vil dette fungere som normalt, mtp ringe, sms, edge/3G osv? Hva må jeg isåfall gjøre for å få lasta det ned og lagt det inn??!!!

Yrvinn

woooohoooooo!!!!!! :-)

Koomin

Eneste jeg savner er å kunne bruke telefonen som 3G-modem, og dele nettverk med andre rundt deg.

iBoy

Skulle akkurat til å si det samme.

petrus764

http://www.engadget.com/2009/03/17/live-from-apples-iphone-os-3-0-preview-event/

11:39AM
Q: Where do you stand on tethering?
A: Scott (explains tethering): We're supporting tethering in the client side, we're building that support in. We're working with our carriers around the world. We are building that support in.

Så modemfunksjonalitet blir opp til operatørene.

schweilung

Enig med koomin.
Jeg har også et ønske om å kunne bruke telefonen som et 3G-modem.
Fant dette på Appleinsider.com:

Tethering:
When asked about tethering, the use of the iPhone as a gateway for sharing its mobile connection with a notebook computer, Forstall answered, "We're supporting tethering in the client side, we're building that support in. We're working with our carriers around the world. We are building that support in."

Hvis jeg forstår dette riktig vil det bli muligheter for dette med 3.0.

Mr_MacBookPro17

HALELUJA!!!!

Jeg var en av de som sa, den har ikke mms, den har ikke klipp og lim osv osv... så nå ser det bra ut!!! men likevel, hvorfor i all verden er apple så ufatelig treg!!! dette er jo bagateller! dette burde ha vært med fra 1 generasjon...

Var i usa med en kompis og sa at du har jo ikke gps, for etter min mening google maps er IKKE et navigasjons system! og man bruker det når man er i utlandet og da koster det flesk å bruke det! så håper tomtom lager noe bra til her...

Et stort savn er multitasking! jeg er avhengig av å skrive meldinger med en hånd så her må apple gjøre som alle andre og inkludere vanlig tastatur inn!!! slik som htc. de har 3 forskjellige tastaturer. og det kan da ikke være så vanskelig...

I´m Riding a MacBookPro 17" 2,16 GHZ, 2GB RAM, 100 GB HDD 7200RPM + 300GB 7200rpm iomega + Office prof + Final Cut Studio 5.1 + Apple care + Iwork 06 i mellomtiden synger en Nano 4GB i mine ører...

noilivap

9,95$ for iPhone OS 3.0 til iPod touch? Pokkers gjerrige idioter hos apple..

dozern7

dozern7:D
for de som har ipod touch. hva blir nyt for de? mms har får jo ikke ipod touch så hva fra den listen får touch?

kajac2

Hva pokker er det dere jubler for da?
Dette er funksjoner som selv 99 % av billigtelefonene har. Noe et selskap som Apple skulle implentert i første versjon.

Men dette er jo en typisk Apple-strategi. Lansere et mangelfullt produkt, for så å lansere de åpenbare og grunnleggende funksjonene litt etter litt, og det blir ramaskrig og jubelsang i media og internett hver gang, og Apple blir helter, for å ha laget en standard mobiltelefon.
Jeg blir kvalm...

convak

hvem er gjerrig? er jo snakk om under 70 kr

lofotmac

Betyr Bluetooth stereo at noen kan utvikle et program som sender samme musikk til f.eks 2 separate (eller opptil 10-20 for den saks skyld...) bluetooth headset, til bruk ved f.eks gruppetrening, jogging, sykling, you name it?!! Vil hardware kunne støtte slik funksjonalitet?

Amishen

Litt rart at MMS såkallt ikkje fungerer for første generasjon iPhone.

Bilet

Grunnen til at MMS ikke var inkludert fra starten, var vel at selve konseptet nesten on and only er stort i Norge og Skandinavia. Vi sender mest MMS pr. hode i hele verden.

iHusum

slurtv:
det hvar dumt at det ikke kom et program som gjorde sån at man kunne spille wow
-
Det kan du ikke forvente kommer til å skje med det første. Om noen år kanskje.

Missy TommeN

KONGE!!!

Gleder meg! :) Savner ikke MMS, savner heller ikke å kunne videresende meldinger. Hadde det vært en "vanlig billig" telefon som dere andre sier hadde jeg bytta. Men alt det andre som er med gjør denne telefonen genial!

Eneste jeg har savnet en eller 2 ganger er klipp og lim. Men som oftest har jeg kommet rundt det på en eller annen måte uansett :)

Bruke den som GPS blir ubrukelig uansett. For liten skjerm, og bruker for mye strøm. Kanskje som en "komme seg inn/ut av en ukjent by/tettsted" hjelp.. Hadde brukt en garmin/tomtom/OEM på langturer uansett :)

OstPøls

og jeg som nettop solgte iphonen min -.-

Storpai

Hopper ikke i taket. Dette er foreløpig over 2 mnd til, og blir mer og mer vant til iPhone noe som gjør den til en mer og mer vanlig telefon for hver dag. Ergo er den enda kjedeligere om 2 mnd., så dette jubler jeg ikke for. Artig likevel, da ;)

rub1

Stream til dagens event er blitt lagt ut:
http://events.apple.com.edgesuite.net/0903lajkszg/event/index.html

noilivap

når jeg kjøper en ipod til rundt 3000 kroner så burde en oppdatering som er gratis til iphone også være gratis til ipod touch.

daghelge

Finner den ikke på itunes store, enda :/

Mikaelp

Nolivap, Så enig med deg der. Greit det bare er 70 kr, men at en fikk den gratis skulle bare mangle

magnusB..

Bravo Apple, dere har endelig hørt på forbrukerne :D Dette høres absolutt fantastisk ut! Litt kjipt at jeg må betale 70 kr (har en 1G iPhone), men det virker absolutt verdt det. Ville lett betalt 500 for dette :)

@daghelge: Oppdateringen kommer ikke før i juni, står i artikkelen :P

Mikaelp

Daghelge, den kommer i sommer, da 2 mnd til

KriSkj

@noilivap
Når du kjøper et kjøkken får du ikke nytt springbatteri hver gang det kommer en ny type på markedet! Kanskje dårlig eksempel, men disse menneskene jobber faktisk for at vi skal få muligheten for et bedre produkt og tid er penger!

noilivap

greit nok, men hvorfor skal iphone brukerne få oppdateringen gratis og ikke ipod touch brukerne?

anyways, er den ikke gratis til iphone, uansett om det er 1g eller 3g?

Sebbe

Laster den ned nå, men var et sår i gleden

Updating devices to iPhone OS 3.0 beta software.
By installing iPhone OS 3.0 beta software on your Authorized Test Devices, these Devices are permanently “locked” into testing mode and cannot be restored to earlier versions of iPhone
OS.

Så tror jeg venter til den kommer om 3-4mnd ^^
-Sebbe

Missy TommeN

KJØR PÅ! La oss se!! :P

Alstad88

herregud, folk har mast så lenge om å få dette, og når det kommer! så er det fortsatt ikke bra nok... hadde det vært en hvilken som helst annent merke, så hadde du måtte kjøpt en splitter ny telefon til 3-5000,-. ingen klager da! men Apple kommer med en gratis oppdatering så er det stor ståhei og fy-fy... mest bortskjemte generasjonen noensinne altså!

nubbiz

Virker som den beste oppdateringen noen gang. Men Ipod og 1.gen eiere må betale?
Hva f. er det for noe? For det første, så er det bare 3G brukere som får brukt hele oppdateringen, så må vi som får brukt den delvis betale? Greit at det ikke er snakk om mye, men prinsippet står fortsatt! Dette er helt høl i huet! Synd at programmerene er x-antall ganger smartere enn resten av gjengen! Men hvis det kommer en ny Iphone i samme slengen så kanskje taktikken er å få 1.gen til å bytte ut til en ny?

Marvellous

Slik jeg forsto presentasjonen, så er det kun ipod touch-brukere som må betale for 3.0.

1.gen og 3G får gratis 3.0. (skyt meg om jeg tar feil)

svar

Fremdeles må vell 1.gen aktiveres og jailbrakes for at den skal fungere her i norge uansett, så dere med 1.gen får vell ikke oppgradert uansett med det første.

alexo89

Kan man høre musikk med blåtann på iphone 3G nå da?

olefredrik

Fett, men hva er iPhone touch? :p

"iPhone touch-brukere må betale rundt 70 kroner for oppdateringen"

FatMax

Kan skyte inn med at norsk tastatur har nå æøå som egne knapper, standard i firmware..

Dr.Pepper

• klipp/lim (Copy/Paste) i samtlige Apple iPhone Apps

Vet at Scott F sa “cut/copy and paste”, kom til å tenke om det betyr at man også kan klippe ut tekst? Eller bare kopierere?

radiv78

Du kan også klippe ut. Du velger dette i menyen som kommer opp når du har markert teksten.

ggt667

Kommer til å bli fint med klipp og lim, og vidresending av SMS, men MMS?!? Det blir vel litt Back to the Future, eller? Det er jo allerede mail på telefonen, jeg syns MMS høres helt teit ut.

ggt667

noilivap -> Grunnen til at Apple tar betalt for oppgraderingen til iPod Touch er enkel, de har varslet større forskjell mellom consumer og Pro modeller.

Featurne i 3.0 er ikke "corebusiness" for en iPod Touch og blir da å regne som ekstrautstyr, men for iPhone er 3.0 kjernemateriale og derfor gratis.

NickFalk

Synes den evindelige sytinga (fra enkelte) om at man må betale begynner å bli slitsom. Når man kjøpte en iPod Touch betalte man for et ferdig produkt uten noen som helst lovnad om at Apple skulle levere ytterligere funksjonalitet senere.

Den enkelte må da åpenbart ha ment at iPod Touch i det gitte tidspunktet var verdt det beløpet Apple krevde, ellers ville de ville ikke kjøpte dingsen? Å betale 70-80-90-100 spenn hvis man ønsker å oppdatere OS'et er da virkelig ikke noe å hyle om. Man kan jo like gjerne berømme Apples "raushet" for ikke å kreve penger fra iPhonebrukerne som å klage på deres "griskhet" ovenfor iPodhurven...

Ellers synes jeg pressen generelt fokuserer unødvendig mye på bagateller som MMS og Klipp+Lim, det finnes vesentlig mer interessant stoff i denne oppdateringen, f.eks. muligheten til at uviklere kan skrive kode som kommuniserer med fysisk ekstrautstyr...

http://www.NorEagle.no

Zimena

Når kommer denne oppdateringen, da? Gleder meg allerede.

Klipp og lim? JA TAKK! Videresending av SMS blir bra også. Ønsker meg også mulighet til å slette en og en SMS, i stedet for hele samtalen, men det var kanskje for mye for langt i denne omgang?