TEST: Apples In-Ear headphones overbeviser

Test av Apples in-ear headphonesI september lanserte Apple nye In-Ear Headphones, men disse ble flere måneder forsinket og har først nylig blitt tilgjengelig i Norge. Vi har tatt Apples nye øreplugger ut på en test og vi har blitt overbevist.

Forventningene var svært lave etter den dårlige opplevelsen vi hadde med Apples forrige In-Ear Headphone, men Apple ser ut til å ha lært av sine feil og tilbyr nå endelig et sett med gode øreplugger som matcher iPod og iPhone.

Etter den store skuffelsen med Apples forrige In-Ear headphones, skal det en del til å overbevise oss om at Apple faktisk greier å lage et sett med gode og ikke alt for dyre øreplugger.

Markedet for hodetelefoner som passer til iPod og iPhone har i lengre tid vært svært hett og kjente selskaper som Koss, Sure, Sennheiser og Bang & Olufsen har kastet seg inn på markedet med hodetelefoner som koster alt fra et par hundrelapper til flere tusen. Apple ønsker å ta en bit av dette markedet og med deres nyeste In-Ear Headphones er de i forhold til spesifikasjonene ihvertfall konkurransedyktige på pris. Apple In-Ear Headphones koster i dag NOK 599,- hos Apple Store og andre Apple-forhandlere.

Hva får du for pengene?

For 599,- får du Apples In-Ear Headhpones med fjernkontroll og mikrofon, en oppbevaringsboks (i plast), tre set med silikontopper til ørepluggene (liten, medium og stor) og to ekstra tilleggsdeksler for selve høytaleren i ørepluggen.

Hver øreplugg inneholder to separate høytalerelementer – bass og diskant. Frekvensresponsen er på 5Hz til 21kHz og følsomheten (ved 100Hz) er 109 dB SPL/milliwatt. Hele ørepluggen veier knappe 10 gram og du har en standard 3,5 mm jacktilkobling med fire ledere. Lengden på kabelen er 105 cm fra jacktilkobling til splitter og 33 cm til ørepluggen.

Lydkvalitet

Til stor forskjell fra Apples tidligere hodetelefoner og øreplugger, så har ørepluggene har det som kalles et "double-driver"-design, dvs. to seperate mikrohøytalere i hver plugg. Apples tidligere hodetelefoner og de fleste billige hodetelefoner har et "single-driver"-design, noe som betyr at det kun finnes en mikrohøytaler som skal håndtere både de lave og høye tonene. Dette er langt fra optimalt og resultatet er derfor ikke bra.

Test av Apples In-Ear headphones

Apple In-Ear Headphones har dermed en stor fordel da det sitter to mikrohøytalere i hver øreplugg. Den ene håndterer de nedre frekvensområdene og bass, mens den andre håndterer de øvre frekvensområdene.

Har du en av Apples eldre hodetelefoner eller øreplugger vil du merke svært stor forskjell på lydkvaliteten mer eller mindre umiddelbart. Skiftet fra en til to mikrohøytalere gjør jobben akkurat slik du skulle forvente og lyden oppleves som rikere, dypere og mer klar enn tidligere. Sammenligner du derimot med de dyrere SHURE SE110 (NOK 850,-) har fortsatt Apples In-Ear headphones et lite stykke igjen. Apple sine øreplugger gjørt det svært godt på de lyse tonene i våre ører, mens bassen og de lavere tonene ikke er helt dype nok. Spiller vi musikk hvor vi forventer at bassen skal dunke oss i hjernebarken, merker vi at vi ikke helt får fram den ønskede tyngden.

Allikevel er lydbildet på de nye ørepluggene godt og produktet når høyt opp i konkurransen mot øreplugger som koster det dobbelte. I tillegg til at øretelefonene låter bra, så sitter de også som støpt i våre ører. Dette er selvsagt individuelt fra person til person, men du kan heldgivis velge mellom tre størrelser av myke øreplugger i silikon for å få dem tilpasset helt til din øregang. Når de settes inn i øret, lager de en forsegling som blokkerer bakgrunnsstøy slik at du kan høre musikken uten å bli forstyrret av bakgrunnsstøyen. Når du skrur opp volumet til litt over halvveis vil du stort sett ikke høre noe annet enn musikk. Du bør med andre ord være obs på dette hvis du beveger deg i trafikken. Sitter du på t-banen eller bussen behøver du ikke å være nervøs for at naboen skal få med seg at Britney Spears kjøres for full guffe på din iPod. Apples In-Ear headphones isolerer nemlig også din musikk for omverden.

Fjernkontroll og mikrofon

Test av Apples In-Ear headphones

Apple har også inkludert en fjernkontroll og en mikrofon i Apple In-Ear Headphones, noe som gjør at produktet også kan fungere på Apples iPhone. Offisielt støttes produktet kun av iPod classic 120GB, iPod nano 4. generasjon (video) og iPod touch 2. generasjon, men har du en iPhone fungere alt utenom volumstyringen på fjernkontrollen. Det vil si at du kan bruke disse ørepluggene som en erstatning til iPhonens headset og bruke alle funksjonene utover volumstyring.

Med fjernkontrollen kan du justere volumet opp og ned ved å trykke på +/-, styre avspilling av musikk og video – inkludert start/pause og neste/forrige – ved å trykke på midtknappen og spille inn stemmeopptak på iPod-modeller som støttes. Har du en iPhone kan du da også føre telefonsamtaler med disse ørepluggene som handsfree.

Konklusjon

Apple har en relativt dårlig historie når det gjelder hodetelefoner og øreplugger, men med de nyeste In-Ear Headphones har Apple gjort et solidt stykke arbeide. Ørepluggene har god lyd, ser bra ut og passer godt i våre ører. Prisen, sammenlignet med konkurrerende produkter, er heller ikke avskrekkende og gjør det lett å anbefale Apples In-Ear headphones.

Har du kun brukt Apples vanlige hodetelefoner eller andre rimlige øreplugger fram til i dag, vil du oppleve stor forskjell hvis du bytter til Apples nyeste In-Ear headhpones. Har du derimot allerede lagt ut for øreplugger i det øvre sjiktet (NOK 600+), er det ingen grunn til å gå mann av huse for disse ørepluggene. Apples In-Ear Headphones gir oss et svært godt lydbilde, men bass og de lave tonene har noe forbedringspotensiale.

Positivt

  • Sitter godt i øret og har god komfort
  • Praktisk og god fjernkontroll og mikrofon
  • Flott design som matcher Apple-produtker
  • Over gjennomsnittet god lyd

Negativt

  • Svak bass
  • Manglende støtte for volumkontroll på iPhone
  • Støy fra kabel

Andre tester

MagnusX

Linken "Apples forrige In-Ear Headphone" fungerer ikke

admin

@olvmagnus

Takk. Fikset!

NuSkool

Har kjøpt de selv og er meget fornøyd.

RVLS

Bra test.
Har lurt på om jeg skal kjøpe de til iPhonen min, men er fremdeles usikker.. :(

andershusa

Jeg forstår bare ikke hvorfor disse er laget spesifikt for iPod og ikke for iPhone. Greit nok at de kan benyttes, uten volumjusteringen, men det er veldig lite typisk Apple å lage produkter som ikke fungerer 100% med andre Apple produkter.

andershusa

@RVLS Jeg var i samme situasjon som deg for en måned siden. Jeg kontaktet Apple for å høre hvorvidt disse kunne brukes til iPhone. De anbefalte meg å IKKE bruke dem. Som denne artikkelen påpeker; ja de kan brukes. Men siden de ikke støttes kan det for eksempel tenkes at en fremtidig iPhone-oppdatering vil endre på dette. Høyst sannsynlig er det ikke slik.

Uansett, jeg endte opp med å kjøpe disse: http://www.vg.no/teknologi/artikkel.php?artid=557992 og jeg kunne ikke vært mer fornøyd. Flott lyd, og fint design som matcher iPhone.

Amishen

Eg er litt ueining her. Eg følte sjølv at dei var kjipe på diskanten, men gode på bassen.
Maybe it's me?
Uansett, eg syns faktisk B&O sitt headset har delvis bedre diskant. Det er i alle fall noko med klangen i desse som er betre enn Apples In-Ear. Derimot er bassen litt kjip i B&O.

Men eg liker godt lydbildet i Apples-In-Ear.

kaada

Altså:

Man kan med iPhone + Appe In-Ear Headphones:

1. Svare på en samtale med et klikk?
2. Legge på med et klikk?
3. Bruke mikrofonen i fjernkontrollen til telefonsamtaler?
4. Starte og stoppe musikken med et klikk?
5. Hoppe til neste spor med dobbeltklikk?

Stemmer dette? Jeg trodde ikke fjernkontrollen virket på iPhone i det hele tatt jeg. Dersom alt virker untatt volumstyring, så blir det løp og kjøp på meg! Anyone?

admin

@kaada

1. Ja
2. Ja
3. Ja
4. Ja
5. Ja

Det eneste som ikke fungerer er volum opp og ned. Dobbeltklikk knappen på disse er også litt "tyngre" enn den som følger med iPhonen er mitt inntrykk.

FooReXZ

Jeg er veldig godt fornøyd med mine in-ear hodetelefoner

chello

Jeg skal kjøpe disse: https://nocs-se.loopiasecure.com/index.php

Best i test hos Mac World :-)

chello

Sorry, denne linken:
http://www.nocs.se/product_info.php?cPath=29&products_id=134&osCsid=09e02c933585e896c8ddbe17bd35538d

Marasmus

Heh. Man sammenligner med den billigste modellen til Shure, som ikke har spesielt god lyd, og konkluderer med at SE110 er bedre ... Da er ikke Apple-pluggene noe for meg. Med det produksjonsvolumet Apple kommer til å ha på disse pluggene kunne de godt stappet litt bedre teknologi i dem uten å øke prisen. Apple kunne kjøpt Shure, tusendoblet produksjonen av SE530 og solgt dem for 599 med fortjeneste om de ville. Men dengang ei. Konklusjonen er at Apple ønsker å være kjipe, spare mest mulig, selge søppel og ikke gi kundene noe som er i nærheten av god lyd, men så benytter de jo også billige realtek-brikker i maskinene sine, slik at kundene tvinges til å kjøpe eksterne lydkort for å kunne bruke maskinene. Dette i skarp kontrast til de gode skjermene de bruker i MBP og iMac 24" ... Skjønner ikke logikken.

alexo89

@cialdini
Maken til tilfeldighet, jeg var å kjøpte de jeg å.. Kjempe brae, eneste minus er litt svak bass.. men syk bra isolering.. Jeg var i band øvelse og vi spiller høyt. så testet jeg dem og hørte neste ikke bandet spille i det helet tatt altså.. Så anbefaler Sennheiser MM 50 IP

Marasmus

Sennheiser MM 50 IP ser ut som CX300 med fjernkontroll. De er IKKE gode :)

christergutten

Jeg ble litt skuffet over kjøpet av disse.. De er pene og sitter bra i øret osv, men jeg bare hallo hvor er bassen?? Jeg trodde kanskje de ikke var koblet ordentlig i, så jeg forsøkte å presse de godt inn i koblingen på iphone, og sette de ordentlig i øret, men nei da!
Det er sånn det skal være... Å gå fra Porta Pro fra Koss og til disse var en skikkelig bass nedtur!
Jeg hadde før en Sony Ericsson w850i, og i in-ear hodetelefonene som fulgte med den, var det 10 ganger mer bass.. Litt for mye i dem spør du meg da men...
I de fra Apple er det rett og slett for lite bass...

Er nokså skuffet... De kommer nok til å støve bort i en skuff dessverre...
Nesten bare diskant blir grusomt over tid!!! Jeg holdt ut en time med de maks..

alexo89

Hva mener du MARASMUS? hvem er dårlig

vintris

Hvor er det dere kjøper Apple In-Ear headphones hen (foruten Apple store)? Virker som alle her får tak i, men jeg har vært innom ganske mange butikker og ingen har de. MPX sier de får de inn 18. feb.

Noen som kan komme med noen gode forslag?
Vil ha in-ear NÅ.... :-)

vintris

Rettelse: MPX sier nå 25. februar...

begriper

Jeg kjøpte mine på Eplehuset Steen og Strøm for ca 1 uke siden. Og er litt fornøyd, men også skuffet over lyden. Fjernkontrollen er super, men... lurer på om det går an å klippe av ledningen og flytte fjernkontrollen over på mine gamle Sony-øretelefoner? *ler*

Fins det egentlig noe annet alternativ? Hvis man vil ha både fjernkontroll og mic til iPod Touch?

jeanthemean

Fikk mine idag. Lyden virker grei så langt. Men det som ikke er så bra hittil, er at jeg syns de ikke sitter så bra i ørene. Må trykkes skikkelig inn for at dem skal sitte. Da har jeg nesten trykket dem så langt inn at det er ubehagelig. Ja snakker fortsatt om in-ear-headphones. :P
Kjøpte dem forresten på apple.no.

paltped

Har ikke hatt in-ear headphones tidligere, men irriterer meg at hver gang du er borti ledningene overføres lyden som et svakt dunk til ørene dine. Mulig at det er slik for alle in-ear hodetelefoner, men for meg blir det svært irriterende etterhvert hvis du beveger deg mye med hodetelefonene på. Ut over det funker de bra for meg.

Jonas Sandell

Jonas Sandell

De funker fint, men ledningen lager mye lyd

BareMarkus

Betyr dette at jeg kan bruke mikrofonen til å snakke med andre folk på program som f.eks Skype på min iPod Touch?

Dr.Pepper

Funker mic og midt-knapp på iPhone 1.gen også?

purolatino

Kjøpte disse igår til min iPhone 3GS, og hadde store forventninger til disse da de har fått god omtale.
Skal være enig i at disse er nokså mye bedre enn de medfølgende hode/øretelefonene til Apple, men vil allikavel si de er søppel!!!, også ifht. prisen!!! Ble mildt sagt meget skuffet over lyden fra disse!!!.
Kommer nok til å forsatt bruke mine Sennheiser MM 50 iP hodetelefoner som er MYE BEDRE, koster forøvrig 30.kr mer på Apple Store.
Håper bare Sennheiser kommer med en oppdatert versjon av disse med volumkontroll!
Så Apple In-Ear hodetelefoner ER SØPPEL !!, IKKE SLØS BORT PENGENE PÅ DISSE!!!

Tor Arild Brun

Jeg har mistet min silikonplugg, og har kontaktet Apple for å kjøpe nye.
DET GÅR IKKE!
Styr unna, mister du en plugg så er det over 600,- i dass :-(

VHK

Jeg får høy og fin lyd i mine propper, og de isolerer veldigveldig godt! Men det gjør også at det "dunker" i øreproppene når ledningen treffer noe, dunkingen er kjempe irriterende og kan knapt bevege meg uten at den tar helt kontroll. Anbefaler ikke.

ronny2k

Volumkontroll på iPhone fungerer fint!