Sim City til iPhone

Test av Sim City til iPhone

De fleste som har et par år på baken husker den nå klassiske Sim City-serien fra spillselskapet Maxis. Det hele begynte med Sim City og ble deretter fulgt opp med både Sim City 2000 og Sim City 3000 før selskapet ble kjøpt opp av Electronic Arts. Siden da har Sim City-serien ikke vært det samme. Allikevel er det med stor glede at vi nå ser Sim City tilbake på iPhone. Vi tar en titt på denne klassikeren til iPhone.

Sim City-serien har vært en av de mest suksessrike spill-seriene i vår tid og spill-serien har blit utgitt på Mac, Windows, Amiga, C64, Super Nintendo, Atari, Linux og nå også Apples iPhone. Original versjonen av spillet ble utviklet av amerikaneren Will Wright i 1989. Spillet fikk tidlig en Mac-versjon og svart-hvitt versjonen til Mac OS ble lansert.

Sim City for Mac i 1989

Bilde av Sim City til Mac OS fra Wikipedia

Det originale Sim City-spillet ble svært populært og i 1993 ble Sim City 2000 lansert og deretter gikk det slag i slag. Sim City 3000 så dagens lys i 1999, Sim City 4 i 2003 og Sim Societies i 2007. For Sim City-fans har spillet samtidig blitt gradvis dårligere og det er kanskje derfor Sim City for iPhone i all hovedsak er basert på Sim City 2000 og 3000. Sim City for iPhone er et helt eget og seperat spill i SIm City-serien, men ligner altså mest på vår favoritt Sim City 3000.

Sim City 2000

Bilde av Sim City 2000 til DOS/Windows fra Wikipedia

Grafikk, lyd og spillmessig låner spillet absolutt mest fra Sim City 3000 og det er store likheter mellom de to utgavene. Det er tydelig at Electronics Arts ikke har funnet opp hjulet på nytt og har resirkulert all grafikk, lyd, bygninger osv. fra Sim City 3000. Det gjør at en hver Sim City-fan vil kjenne seg raskt igjen og spillbarheten er dermed høy. Lyd og grafikkmessig er dette et glimrende spill.

Den største utfordringen for Electronics Arts har utvilsomt vært å flytte grensesnittet fra mus og tastatur til en iPhonens multitouch-skjerm. Omleggingen har vært ganske velykket, selv med iPhonens relativt begrensede skjermstørrelse er spillet svært enkelt å spille. Electronic Arts har tatt Apples multitouch i bruk og du zoomer inn og ut med den sedvanlige "pinch"-funksjonaliteten. Knappene er ganske store, men du bør følge relativt godt med når du trykker for å unngå feilkommandoer.

Spillet føles allikevel noe tregt og det virker rett og slett som om Electronic Arts ikke har greid å dra ut all kraften av telefonen eller at spillet rett og slett er for tungt for iPhonen. Det tar fort flere minutter for spillet bare å laste inn dine tidligere lagrede byer og scrolling og zooming kan i store byer fort bli en prøvelse. Vi opplevde også en god del uventede avslutninger av spillet, noe som var frustrerende selv med en god autolagringsfunksjon. En omstart av iPhonen etter installasjon er mer eller mindre "påkrevd" for å få en stabil Sim City.

Test av Sim City til iPhone App Store

Test av Sim City til iPhone App Store

Test av Sim City til iPhone App Store

Sim City til iPhone koster NOK 55,- og tilhører dermed de litt mer dyre spillene i Apples App Store, men etter å ha spilt dette spillet i en uke er prisen absolutt rettferdig. Spillet gir Sim City-fans alt de kan ønske seg og nykommere til spill-serien bør også bli underholdt.

Spillet har allikevel et godt forbedringspotensiale hva gjelder hastighet og stabilitet. Vi opplevde litt for titt at spille hang seg og det bør ikke ta flere minutter å laste inn en lagret by. Alt dette kan heldigvis rettes ved en programvareoppdatering.

Er du fan av Sim City-serien på PC/Mac er dette spillet et must. Kjenner du ikke til Sim City, men ønsker et spill som kan gi deg underholdning i lang lang tid og liker strategispill vil Sim City dekke mange av behovene dine. Er du ute etter et spill stappfult av action og spenning bør du lete andre steder.

palelnan

Jeg syns Sim City IV hører med i klubben sammen med originalen/2000/3000. Samme gode spillfølelsen, bare ennå bedre grafikk osv. Og musikken til IV er helt fenomenal.

Men Sim City Societies er bare møkk.

ANdersBB

hver gang spillet starter kommer man tilbake til hovedmenyen i telefonen (altså stenges programmet)

jeg får med andre ord faktisk aldri spilt spillet jeg har betalt for. Dette er selvfølgelig et lite minus...

Blåveis

Jeg digger dette spillet, det er for min del helt perfekt for lange bussturer, venting på legekotoret og en kort pause i arbeidsdagen. :D