Kampen om iTunes fortsetter

iTunes og DRMDiskusjonen om iTunes sin bruk av DRM tilspisser seg. Forbrukerombudet fortsetter sin PR-kamp mot iTunes og sendte i dag ut en pressemelding hvor flere andre forbrukerombud i verden stiller seg bak Bjørn Erik Thons korstog mot iTunes. Samtidig våkner den norske platebransjen opp og hevder at Norge vil få et mye dårligere digitalt tilbud til forbrukerne på musikk takket være Forbrukerombudet. Personer i bransjen hevder at Forbrukerombudet gjør dette mot bedre vitende, i og med at nesten all norsk musikk, inklusiv musikk fra EMI, kommer ut i iTunes Plus (uten DRM).

Krigen om iTunes ser ikke ut til å ta noen snarlig slutt, selv om ryktene om en iTunes Store helt uten DRM begynner å bre om seg. Forbrukerombudet, med Bjørn Erik Thon i spissen, har i flere år kjempet en hard kamp mot iTunes for å få iTunes til å åpne opp og fjerne DRMen på all musikk som selges i iTunes i Norge. Det er over to år siden Forbrukerombudet først tok opp saken og for kort tid siden tok Forbrukerombudet iTunes-saken til markedsrådet. Der forventes det at saken vil komme opp i mars, men Apple skal være innstilt på å anke denne saken til høyeste rettsinstans og dermed holde prosessen løpende i flere år.

iTunes DRM

Samtidig som ryktene om en DRM-fritt iTunes begynte å svirre, publiserte Forbrukerombudet en ny pressemelding hvor forbrukerorganisasjonser (BEUC) fra Europa og USA henger ser på Bjørn Erik Thon sine krav. BEUC representerer 42 forbrukerorganisasjoner fra hele Europa, og har lenge jobbet for større valgfrihet ved kjøp av digitalt innhold. Forbrukerombudet får også støtte av amerikanske forbrukerorganisasjoner som Electronic Frontier Foundation og Public Interest Advocacy Centre i Canada. Kampen om DRM i iTunes intensifieres.

Norsk platebransje våkner

Samtidig som kampen nå tilspisser seg, har norsk platebransje også våknet og kommer med sine synspunkter på konflikten. Ikke overraskende skyldes det på, som iPod1.no i flere artikler også har påpekt, de store plateselskapene.

I et åpent brev til Forbrukombudet på bransjenettstedet Ballade.no, kritiserer Eivind Brydøy i Vox Management (Kaizers Orchestra, Alpha Animal, Noora Noor og Superfamily osv.) Bjørn Erik Thon for å ikke ha kunnskap til bransjen.

Er det noe Forbrukerombudet ikke har forstått her? Det er altså ikke Apple som har satt betingelsen for DRM, men enkelte av de store plateselskapenes ledelse i USA. Når CD-salget synker som i dag er det viktig at vi klarer å opprettholde det vi har av digitalt musikksalg ved siden av. Dette er også viktig for å hindre utviklingen av flere pirattjenester. Jeg mistenker at Forbrukeombudet gjør dette mot bedre vitende, i og med at nesten all norsk musikk, inklusiv musikk fra EMI, kommer ut i iTunes Plus, det vil si uten kopisperre. Nesten all musikk fra utenlandske mindre selskaper selges også uten kopisperre som iTunes Plus-låter

skriver Eivind Brydøy på bransjenettstedet Ballade.no

Ifølge Brydøy er konfliktens kjerne prissetting på iTunes Store. Apple har nektet de store plateselskapene å heve prisene på musikken som selges for å gjøre det enklest mulig for forbrukerne å kjøpe musikk. Plateselskapene ønsker såkalt fleksibel prissetting hvor de kan ta seg betalt mer for ny musikk og mindre for eldre musikk. Dette har Apple nektet da de har ment at deres kunder er tjent med en enkel prismodell der de fleste låtene koster 8 kroner, men der det også er mulig å selge til lavpris. Dermed har diskusjonen stoppet opp og Apple iTunes får ikke selge musikken til disse selskapene uten DRM. Resultatet kan bli en mer forbrukerfiendtlig prising av musikk - som igjen kommer til å øke piratkopieringen.

Det vi som små norske aktører er redd for nå er at iTunes kan se at de ikke får noe annet valg enn å stenge hele den norske butikken.Hva står vi igjen med da? Et mye dårligere digitalt tilbud til forbrukerne på musikk takket være Forbrukerombudet. Dette er ekstremt skadelig for en platebransje som allerede sliter med fallende CD-salg og for artister i Norge som ikke får spilt inn platene sine fordi de ikke får råd

skriver Eivind Brydøy i sitt åpne brev til Forbrukerombudet

I den flengende kritikken av det norske Forbrukerombudet stiller også Eivind Brydøy spørsmål ved ombudets intesjoner. Er det slik at Forbrukerrådet hemmelige planer om å starte egen butikk som på kort sikt blir like bra som iTunes slik at norske artister kan leve av musikk?

Krigen om iTunes tilspisser seg og siste ord, verken fra Forbrukerombudet, iTunes eller platebransejn, er ikke sagt.

Macini

Det er bra at platebransjen endelig tar til orde for å ta igjen med et forbrukerombud som ikke skjønner noe utenfor sitt eget hode.

life is a bitch and it sucks...
...then you marry one who doesn't

palelnan

Blir iTunes lagt ned, begynner jeg straks å laste ned ulovlig. Ikke fordi jeg må, men fordi iTunes er det eneste programmet der det er enklere å betale for musikk enn det er å laste ned ulovlig.

Billhater

"Forbrukerombudet, med Bjørn Erik Thon i spissen, har i flere år kjempet en hard kamp mot iTunes for å få iTunes til å åpne opp og fjerne DRMen på all musikk som selges i iTunes i Norge."

For å replisere til admin: Dette er vel *1s PR-kampanje for å sverte Forbrukerombudet. Trodde snart folk hadde skjønt at ombudets hovedanliggende handler om bindingen mellom iTunes og iPod, ikke DRM. Det er Apple som hevder at DRM er problemet og som gjør bindingen mellom software og hardware nødvendig.

Billhater

Forøvrig synes jeg DRM er greit nok, men ser helst at det forsvinner.

kajac2

EU har jo også begynt å støtte norges kampanje mot iTunes, så det er helt klart at det er noe i det forbrukerrådet gjør, selv om dere epleslukte personer ikke støtter det og prøver å legge ald skyld på andre enn apple.

fredarn

kajac2; Hvorfor skal noen andre enn Apple bry seg om dette? Apple og alle andre selskaper må selv få lov til å velge hva de ønsker å selge, ingen andre skal bestemme hvordan Apple eller andre sine produkter skal se ut.

Dette er LATTERLIG av forbrukerrådet! Om man ikke liker iTunes Store så lar man være å kjøpe derfra, så enkelt er det.

lasttodie73

Ser ikke helt problemet, vist man vil ha musikken med DRM på no annet enn iPod er det jo bare å svi ut 1 cd å legge den inn på maskinen igjen i ett vilket som helst format, verken telenor eller netcom er no bedre enn iTunes når det gjeller kopisperre, heller værre etter min mening.

Billhater

Dette har jo vært diskutert en rekke ganger her inne. Å svi en CD for så å rippe den betyr kvalitetsforringing. Videre så er Apple størst, og derfor er det riktig strategi å gå på den største hvis du skal bli kvitt uvesenet.
Selvfølgelig må selskaper få lov å selge hva de vil, men ikke hvordan de vil. Det er derfor vi har markedsføringsloven, og det er jo den dette dreier seg om.

tjodolv

Jeg vil bare presisere for Billhater (og evt andre som ikke har skjønt det) at det er nettopp DRM som gjør at det er en "binding" mellom iTunes og iPod!
Litt fakta:

  • Apple er pålagt av tre av de største plateselskapene å ha DRM på musikken de tilbyr gjennom iTunes.
  • DRMen som brukes i iTunes er ikke lisensierbar til andre enn Apple – her er det Apple som er "den stygge ulven", men ikke på noen annen måte enn plateselskapene. Begge ønsker å beskytte sin intellektuelle eiendom. Plateselskapene ved å kreve kryptering på musikken og Apple på å ikke videreselge denne krypteringen.
  • Musikk kjøpt i iTunes som såkalt "iTunes Plus"-musikk har ikke DRM. Denne musikken kan brukes på alle avspillere som støtter AAC-formatet, et ISO sertifisert standardformat som all musikk i iTunes leveres i. Dette inkluderer for eksempel Microsoft Zune og Creative Zen

Forbrukerrådet ønsker altså at man ikke skal være bundet til én avspiller (iPod) når man kjøper musikk fra iTunes. Det er bra, men det som forundrer og irriterer meg er at forbrukerrådet kjører en kampanje mot et veldig synlig selskap som gir mye PR, i stedet for å ta problemet ved roten. Roten er rett og slett at plateselskapene ikke vil inngå en avtale med Apple som lar Apple selge DRM-fri musikk i iTunes. Forbrukerrådet ønsker at Apple skal droppe DRM eller lisensiere den ut så vidt jeg har forstått. Apple ønsker selv å droppe DRM men får ikke lov. Da sitter vi igjen med å lisensiere DRMen, og selv om det hadde blitt gjort har vi fremdeles problemet med DRM!

Apple har laget en "totalpakke" av en medieavspiller. Den heter iPod, og som et tilbehør til iPod finnes iTunes. Man er ikke nødt til å bruke iTunes for å bruke iPoden sin. For musikk kjøpt i iTunes fra de plateselskapene som har "sett lyset" er man heller ikke nødt til å bruke iPod.
Har du noe i mot Apple, så er det bare å kjøpe en Zune eller Zen eller hva som helst, og handle musikken din hos Amazon eller noen andre – men da er det vel egentlig lettere å laste ned, siden ingen andre har klart å få til en brukervennlig løsning slik Apple har gjort.

Billhater

Joda, jeg har skjønt en god del. Men har du skjønt at det likesågodt kan være Apple som HEVDER at det er DRM som er problemet? Tror nok at både Apple og plateselskapene har en ganske så gjensidig forståelse her. Når det gjelder å ta problemet med roten, ville det å gå direkte på plateselskapene være en håpløs og lite klok strategi. Når man var ferdig med et selskap etter fire-fem år, så måtte man starte på det neste osv. Mye bedre å ta Apple som den største distibutøren av digital musikk som så i neste steg må presse selskapene. Det er en klok og meget veloverveid strstegi som faktisk ser ut til å begynne å få frukter!

tjodolv

Ettersom Apple har hevdet at det er plateselskapene som er problemet, i Steve Jobs sitt åpne brev, og plateselskapene ikke har benektet disse påstandene, så ser jeg ingen grunn til å tvile på det. EMI har jo også gått med på DRM-fri musikk.

Hvilke frukter er det du sikter til? Det er i alle fall ikke Forbrukerrådets fortjeneste at Amazon har DRM-fri musikk fra Sony, Warner og Universal. Det er fordi plateselskapene selv ønsker å svekke iTunes sin posisjon i markedet. Problemet er bare at det går fryktelig treigt ettersom iTunes er så overlegent på enkelhet og brukervennlighet. Apple har ikke befestet sin posisjon i markedet med DRM. De har gjort det med brukergrensesnittet til iPod/iTunes og ved å ta sjansen de tok ved å satse på iPod på starten av 2000-tallet.

Billhater

"Det norske Forbrukerombudet fikk med EU i kampen mot iTunes, noe som førte til at Apple endret reglene for kontrakten man inngår når man kjøper musikk i iTunes. Deler av musikkatalogen ble fri for kopisperrene, men fremdeles er mesteparten av musikken låst"

http://www.vg.no/teknologi/artikkel.php?artid=517212

Vil jo si at det er noe, og nå ser det ut til at det kan bli mer.

Ingen betviler brukervennligheten til Apple, men jeg betviler Apples vilje til å endre på det som binder kundene til egne produkter.

SeaLion

Hæ? Her skrev jeg en kommentar, og så lastet siden seg opp igjen før jeg rakk å poste den? FY FAEN, dette blir min siste kommentar på iPod1!!!!!!!!!!!!!!

tjodolv

Ja, jeg ser at det står der at det var Forbrukerombudet som sammen med EU fikk Apple til å fjerne DRM på en del musikk, men det høres ut som en relativt løs journalistisk sannhet. De kunne uansett ikke gjort det uten at avtalen med plateselskapene tillot det, noe som kun EMI og en del små selskaper tillater.

Jeg er helt enig i at det burde vært lettere å handle i iTunes Store og samtidig bruke andre avspillere enn iPod (og iTunes på PCen), men Apple har fått ufortjent mye pepper for dette. Som jeg nevnte tidligere, det var iPod som var Apples produkt. De lanserte iTunes Store som et tillegg til dette, som et helhetskonsept. Andre aktører klarte ikke å henge med i svingene og nå er Apple klaget inn for alskens instanser. Fordi de lagde en løsning som var bedre enn alle andres. Det høres litt ut som et problem fra barnehagen, hvor ungene skriker fordi han med den kuleste lekebilen ikke vil dele med de andre.

Apple har som sagt kommet dit de er fordi de har hatt det klart beste tilbudet. Andre selskaper har ikke rett på å få melke det markedet helt uten videre. Dersom Apple feks skulle få i stand en avtale med alle plateselskapene uten DRM, og tilby muligheten for å handle musikk fra iTunes Store feks via en vanlig nettleser hadde det vært kjempeflott, men det er da for pokker ingen menneskerett.

Cybbe

"Andre selskaper har ikke rett på å få melke det markedet helt uten videre."

Hva slags påstand er dette? At andre selskaper ikke skal ha rett til å utfordre Apples dominans innen eksempelvis mp3-spillere? At bedre eller billigere produkter skal ha problemer med å komme inn på markedet fordi verdens største online musikkbutikk har løsninger på plass som sikrer at størstedelen av salget kun kan brukes på selskapets egne produkter? Dette er ikke å hindre andre å "melke et marked". Det er å utnytte en markedsposisjon for selv å melke dette markedet, og hindre andre tilgang. Samtidig bygger de dominerende posisjonene på både online musikk-siden og mp3-siden opp under hverdandre med en slik spillover.

Takk Gud for at Apple tapte OS-krigen mot MS. Alt markedsmisbruk rettet mot MS - med store konsekvenser for hvordan selskapet har fått lov til å utøve serg - har Apple gjort langt grovere men med straffrihet grunnet sin relativt lille posisjon (se på programmene MS har blitt anklaget for å sende med Windows for å presse ut andre aktører, og Apples tilsvarende programvarepakke som følger med Mac OS). At tilhengere av Apple påberoper seg Jobsk immunitet fra regulære forbrukerrettigheter og markedsregler fordi man mener de "de har hatt det klart beste tilbudet" blir i et slikt lys noe spesielt.

tjodolv

Jeg må kanskje presisere uttalelsen min litt der. Andre selskaper har selvfølgelig rett på å holde på i samme marked som Apple, men de kan ikke bare drive lobbyvirksomhet mot en instans som Forbrukerombudet for å tvinge Apple til å mer eller mindre dele løsningene sine. Det er heller ikke snakk om å frita Apple fra forbrukerrettigheter og markedsregler. Jeg blir bare provosert når folk hyler og skriker om hvordan det er urettferdig at iTunes har den posisjonen og at alle må få tilgang og så videre. Markedet har jo forsøkt å skvise ut iTunes ved å tilby DRM-fri musikk hos andre forhandlere, men har allikevel ikke klart det siden Apple har det beste produktet. Det Forbrukerombudet driver med likner igrunnen på den norske skolen, hvor de flinkeste i klassen holdes igjen fordi vi må vente på at alle klarer det samme.

Det er for øvrig rett som du sier at Apple gjør akkurat det samme med OSX og inkludert programvare som MS fikk pepper for å gjøre med Windows. Slik sett savner jeg litt mer engasjement fra Forbrukerombudet; skal de først ta tak i slik "lock-in" bør de ta for seg alt. La oss gjøre verden kjip ved å binde hendene til alle som har en god idé som muligens potensielt kan gi dem en markedsfordel.

Billhater

La oss heller sikre fri konkurranse hvis vi faktisk mener noe med begrepet! Fri konkurranse i dette markedet betyr faktisk rimelig streng regulering. Fritt marked der aktørene gjør slik Apple gjør nå, vil alltid gå mot monopol. Og det er vi vel ikke så glade i? MS måtte gi opp nettleserfavoriseringen sin. Nå er det Apples tur til å åpne opp. Jeg synes fremdeles ombudet har en bra strategi selv om det isolert sett kan virke urettferdig. Med den siste utviklingen i saken, ser det faktisk ut til at det kan skje noe positivt. Mange har hengt seg på Norge, noe som tar makten fra Apples trusler om å trekke seg ut av Norge. Det er som for å fortsette i bildet som er brukt over: Han med den kuleste lekebilen har av barnehagetantene blitt satt til å veve slik at bilen blir ledig. Nå skriker han høyt om at han skal slutte i barnehagen!

tjodolv

Ja, fri konkurranse må det for all del være og den må samtidig være regulert, men denne vanvittig polariserte kampanjen fra Forbrukerombudet mot iTunes og kun iTunes begynner jeg å bli mektig lei av! Skal de ta for seg musikk i digitalt format med DRM må de ta alle som driver med det, ikke bare den største. Nå har det kommet mer og mer DRM-fri musikk hos andre leverandører, som et resultat av at bransjen og markedet regulerer seg selv. Hvorfor fortsetter de da dette "korstoget" mot Apple?

JosteinT

Jeg har begynt å kjøpe DRM-frie MP3-filer fra bokkilden.no og så importere dem i iTunes. Litt mer tungvindt enn å kjøpe fra iTunes store, men det er jo ikke noe som hindrer meg i å gjøre det -- og da kan jeg ikke skjønne hvordan man kan beskylde Apple for å forhindre konkurranse.

Apple har riktignok et konkurransefortrinn i og med at det er enklere å handle i deres butikk direkte i iTunes, men det er jo ikke noe som hindrer meg i å kjøpe lovlig musikk andre steder og så importere i iTunes og da synes jeg Forbrukerområdet sprenger åpne dører.

blank

Hvis du har handlet for tusenvis av kroner i iTunes Store så er du LÅST til Apples produkter. Det er det som er problemet, ikke at Apple selger musikk med DRM(selv om DRM er noe svineri) eller at iTunes Store+iTunes+iPod er størst. At Forbrukerombudet går på iTunes Store og ikke andre digitale musikkforetninger er rimelig åpenbart. iTunes Store er størst og dette er en rimelig ny problemstilling. Det er vanlig å gå etter en aktør, gjerne den største, når man skal prøve ut jussen på nye problemstillinger. Videre så er låsingen som Apple utøver i en helt annen dimensjon enn noen andre aktører på markedet.

Forøvrig så regner jeg med at Apple er såre fornøyd med at de pusher musikk med DRM siden det låser kundene til deres platform, som øker profittmarginen til Apple.

palelnan

Helt siden iTunes kom, har jeg brukt det til å kjøpe digital musikk. Før det kom kjøpte jeg ikke en eneste låt digitalt, og jeg brukte ofte tvilsomme nedlastingstjenester i stedet for å kjøpe CD-er. iTunes er ikke bare et glimrende verktøy for nedlasting, det er gratis, det er det beste musikkbiblioteket på markedet, det kan formidle musikken trådløst til andre maskiner og stereoanlegg, og det kan brenne CD-er med musikken på.

Ikke bare er dette en fordel for forbrukere, som får et fantastisk utvalg musikk så lett tilgjengelig, men det hjelper til med å bekjempe ulovlig nedlasting, noe som i sin tur hjelper artistene og plateselskapene.

At forbrukerombudet har plukket ut dette som en fanesak mot Apple virker dessverre mer som et PR-stunt enn noe det er verdt å bruke tiden på. Det minner veldig mye om en kampanje mot NetCom som var for noen år siden, der en privatperson kritiserte samtaleprisingen, som var en pris beregnet pr. påbegynte 15-sekundersperiode. NetCom hadde ingen oppkoblingsavgift, så prisen var lavere enn flere konkurrenter uansett, men denne surpompen fikk altså fjernet det, slik at forbrukerne fikk dårligere alternativer.

Spørsmålet som bør stilles, er dette:
"Er det naturlig å gå ut fra at en digital musikkfil er tiltenkt å kunne spilles på en bærbar musikkavspiller?"

Før i tiden hadde vi Sony Walkman parallelt med LP-plater. Men det var ingen som krevde at LP-plater skulle kunne spilles av på Walkman, langt mindre på bilstereo.

Man må på grunnlag av dette kunne slå fast at all kjøpt musikk begrenses av sitt eget format. En nedlastet musikkfil kan f.eks. ikke uten videre avspilles på en bilstereo, uansett om den er lastet ned fra iTunes, Amazon eller en annen tilbyder av digital musikk. Da må man (for de fleste bilstereoer) lage en CD først, noe som til alt overmåler er MYE lettere i iTunes enn i andre systemer jeg har prøvd.

Hvis man samtidig tenker på at det å frigi ALL musikken på iTunes Store er noe Apple (sier at de) ønsker, men plateselskapene motarbeider, er en medieprofilert "aksjon" mot iTunes tull, som overhode ikke kommer forbrukerne til gode.

Spesielt siden andre aktører i markedet har DRM-musikk som ikke kan spilles av på iPod.