Slik er Trafikanten på iPhone

Slik er Trafikanten på iPhoneDu står på en iskald t-banestasjon, din t-bane kommer ikke og du får dårligere og dårligere tid. Kjenner du deg igjen i situasjonen? Skulle du likt å vist nøyaktig når t-banen kommer, hvilke alternativer transportmetoder som er i nærheten? Da er det nye programmet fra Shortcut og Trafikanten nøyaktig hva du trenger. I går skrev vi om Trafikantens kommende iPhone applikasjon og vi har siden da testet en tidlig versjon av programmet flittig. Trafikanten og utviklingsselskapet Shortcut har siden sommeren arbeidet med en iPhone applikasjon som benytter seg av Trafikantens nylige frigitte XML-data. Resultatet er en svært lekker applikasjon som vi allerede har blitt avhengige av.

Shortcut er et nytt programvareselskap som i all hovedsak fokuserer på Ruby On Rails webapplikasjoner og nå også Cocoa/Objektiv-C utvikling for Apples iPhone. Trafikanten er selskapets første applikasjon til Apples iPhone og designer og gründer John Eivind Hallen lover at det vil bli flere.

Med Apples App Store er alle vinnere. Utviklere får betalt, brukerene får kvalitetsprogramvare enkelt til sine telefoner og Apple tar en 30 % cut

sier John Eivind til iPod1.

Shortcut så raskt at Apples nye mobilplattform åpnet muligheter for det lille utviklingsselskapet og etter en rask brainstorming ble det klart at de ville forsøke å utvikle en tjeneste som mange ville bruke. Trafikanten ble fort pekt ut og en løsning ble skisset opp og presentert for Trafikanten. Trafikanten var svært positive til Shortcuts ideer og de fikk dermed det ærefulle oppdraget med å utvikle en iPhone applikasjon. Siden da har det blitt mange sene kvelder og prinsipielle designdiskusjoner for gjengen bak Shortcut, men i løpet av desember håper selskapet å ha sin første iPhone applikasjon i App Store.

Det hadde vært veldig gøy å få ut vårt program i App Store før jul og vi legger nå den siste finpussen på programmet. Alt avhenger egentlig av Apples godkjennelsesprosess som tar alt fra en uke til en måned

sier John Eivind til iPod1.

GPS-lokalisering og sanntidsdata

Siden fredagen har vi testet en nesten ferdig utgave av Shortcuts Trafikanten-programvare og vi har blitt svært imponert. Programmet har fungert helt feilfritt selv om vi kun har fått testet en uferdig versjon og GPS-funksjonaliteten er vi blitt helt avhengig av. Med et raskt trykk på knappen I nærheten bruker programmet iPhonens innebygde GPS og lokaliseringsfunksjonalitet for å finne aktuelle stoppesteder i nærheten av deg. Denne funksjonen er overraskende rask (testet over EDGE) og ga oss svært gode resultater, men med noen duplikater. Du har ingen mulighet til å stille inn hva du selv definerer som i nærheten og vi er litt usikre på hvor langt unna programmet faktisk definerer som i nærheten. Funksjonen fungerer allikevel så godt at vi tar oss i å bruke den hele tiden og den erstatter nesten det vanlige søket.

Med et tap på stoppestedet du ønsker å dra fra, finner programmet raskt alle aktuelle t-baner, trikker, busser eller tog som har avgang fra dette stoppet stedet. Du får se alle avganger de neste 60 minuttene og sanntidsdata på når din kollektive transport faktisk kommer til ditt stoppested. Avgangene presenteres på en måte som med en gang minner oss om Ruters egne LCD-skjermer med sanntidsinformasjon - et godt og gjennomtenkt designelement. Det er allikevel her dette programmets største mangel også befinner seg. Du kan nemlig ikke grave deg dypere inn i rutetidene til en bestemt rute og dermed verken få informasjon om når du er framme eller avganger langt fram i tid.

Programmet lar deg finne rutetidene på tre forskjellige måter; gjennom et søk på din lokalisering (ved hjelp av GPSen), gjennom et faktisk søk på sted/adresse eller fra en liste over de sist brukte stedene. Spesielt sistnevnte er noe man ofte får bruk for og som man har savnet i diverse webløsninger. Søket fungerer også godt og har en auto complete funksjon som automatisk kommer med forslag på stedsnavn og adresser etterhvert som du skriver. Dette fungerer også veldig godt.

Trafikanten Trafikanten

Trafikanten Trafikanten

Både design, funksjon og nyttemessig er dette et svært godt program. Det har allerede blitt flittig brukt på vår iPhone og dette er sålangt det mest nyttige og beste norske iPhone-programmet vi har testet. Det er helt tydelig at Shortcut har lagt ned mye tid i både design, utvikling og testing av programmet da vi opplevde tilnærmet ingen problemer med versjonen vi testet. Funksjonene programmet har fungerer godt, men vi savner muligheten til å grave oss dypere ned i rutetidene og spesielt kanskje det å kunne søke på rutetiden et godt stykke inn i framtiden. Forhåpentligvis er dette noe Shortcut og Trafikanten kan få plass til i fremtidige versjoner av dette programmet.

Programmet blir snart å finne i App Store og programmet skal være gratis. Trafikanten og Shortcut har spleiset på kostnadene til utviklingen av programmet. Du kan allerede i dag melde din interesse og få tilsendt en SMS når programmet er lansert på Shortcut sine nettsider

TheRealChristoffer

Fungerer programmet kun i oslo elle rkan det brukes i buskerud?

TheRealChristoffer

iPod og Macbook

espen007

Hva med tog?

ErikJustus

Virker det på iPod Touch?

froskenfredrik

Uten å ha prøvd programmet regner jeg med at den fungerer i like stor utstrekning som trafikanten.no. Dersom Buskerud er dekket der vil dette programmet også kunne brukes i Buskerud.

Dog tviler jeg på det ettersom programmet baserer seg på sanntidsdata, noe jeg tror bare bussene i Oslo opererer med.

admin

Jeg har ikke testet det utenfor Oslo, men som overnevnte sier benytter dette programmet seg av sanntidsdata og lar deg ikke søke i alle ruter som eksisterer - noe som også er den største mangelen i dette programmet per i dag.

mpitof

Om dette programmet i tillegg til sanntid også lar deg søke i alle rutetider på trafikanten.no er det helt genialt, da det i så fall også kan brukes i Østfold osv. - stedene trafikanten.no dekker

johan dansk

Trafikanten på iPhone er enn så lenge kun sanntidsdata. Bare for at fortelle litt mer om historien bakom så begynnte vi med at denne applikasjonen egentligen var en av de som vi saknet mest for iPhone og som vi veldig gjerne ville lage. Så vi kontaktet trafikanten med vores ideer. Trafikanten syns at sanntidsdata kombinert med GPS enheten i iPhonen er en veldig intressant idé at prøve ut, noe som ikke mange andre mobile enheter tilbyr i en såpass brukervenlig pakke.

Johan i Shortcut

Marasmus

Helt åpenbart en nyttig sak for osloenserne, men det hadde kanskje vært hensiktsmessig med en avstandsangivelse? F.eks. "Stortinget T-bane. Avstand: 144 meter." og kanskje også en "Vis i kart"-funksjon i tilfelle man ikke har peiling på hvor f.eks. Stortinget er. I tillegg kunne kanskje en funksjon som lar deg velge A og B og deretter viser alle ruter i nærheten som går fra A til B vært nyttig? Kanskje ikke for osloenserne, men alle tilreisende som ønsker å bruke kollektivtrafikk under oppholdet ville hatt saftig nytte av det :)

Ragnarr

Var da voldsomt med egenreklame. Men dem tjener ikke penger pr. nedlastning?

magnusB..

Nei, programmet er gratis. Men jeg tipper de får en grei sum av trafikanten.

Dette blir en klar vinner, overrasker meg ikke om den ligger øverst på Top Free-lista allerede i løpet av de første 48 timene ;)

ErikJustus

Noen som vet om dette fungerer på iPod Touch? Eller er det for GPS-integrert?

zmalltalker

Jeg har akkurat gjort testing av programmet på min førstegenerasjons iPhone, og det fungerer helt utmerket der - selv uten GPS. Jeg vet at noen av kollegene mine tester/har testet på iPod touch også. Så bortsett fra at iPod touch ikke har tilgang til mobilnettet eller GPS vil den fungere helt fint - da altså med wifi.

HIlsen Marius i Shortcut

Cybbe

Ingen ruteplanlegger i programmer? Altså, man kan kun få opp når det er avganger fra et stoppested men ikke hvordan man kjappest kommer seg fra A til B? Om det mangler så er det en meget stor svakhet, og burde ha skyhøy prioritet. Dette er jo hva trafikantens reiseplanlegger gjør best. Slik jeg lester previewen mangler dette.

johan dansk

@ErikJustus: Det funker med iPod Touch, søk og "sist brukte" funker akkurat likt som på iPhone. "I nærheten" bruker lokasjons rammeverket fra apple, som også finnes på Touchen, men den bruker bare wifi'n til at finne din lokasjon, vilket kan gi veldig forskjellige resultat.

@Cybbe: I denne første versjonen har vi bestemt at begrennse oss til bare at vise sanntids-basert ruteinformasjon. Lokasjon sammen med søk & og en sist brukte liste tror vi er det som kommer bli mest nyttig for den daglig kollektiv-reisende i første omgang.

Marasmus

Med andre ord har f.eks. jeg som ikke aner hvor Stortinget er når jeg er på Karl Johan liten nytte av Trafikanten. Trafikanten skal være for den daglige kollektivreisende, og ikke for den som reiser bare av og til og ikke er særlig kjent ... litt trist.

johan dansk

Litt trist, ja. Men desto mer positivt at applikasjonen vet hvad den er og ikke er! Vi sikter på at lage en bra applikasjoner som gjør få ting bra, istedet for dobbel så mange ting den ikke gjør fullt så bra, om du skjønner.

Det sagt, så kommer det at stå versjon 1.0 når den ligger i appstoren, og det betyder jo ikke akkurat slutten…

ErikJustus

1000 takk for respons. Gleder meg til releasen.

strangel

Trafikanten i Midt-Norge blir vel forhåpentligvis ikke med på dette engda.
De har andre ting å tenke på, som det å kvalitetssikre opplysningene man får fra www.tmn.no (Trafikanten Midt-Norge på nett).