Sony BMG kan gå for iTunes Plus

iPod

Det ryktes nå at plateselskapet Sony BMG er på vei til å tilby hele musikk-katalogen sin uten DRM i iTunes. Sony BMG blir i så fall det andre store plateselskapet som gir Apple muligheten til å tilby deres musikk helt uten DRM. Tidligere har kun EMI og andre mindre uavhengige plateselskaper solgt sin musikk i iTunes Plus-formatet.

iTunes Plus uten DRM

Da Apple lanserte iTunes Plus i mai 2007, var det kun EMI av de fire store plateselskapene som turde å satse på idéen. Dersom Sony BMG nå skulle endelig henge seg på, vil kun Universal og Warner av de fire store plateselskapene fortsatt selge sin musikk med DRM i iTunes.

iTunes Plus er Apples betegnelse for DRM-fri musikk i det ISO-sertifiserte AAC-formatet. iTunes Plus selges uten DRM og i vesentlig høyere kvalitet (256kbit) enn vanlig DRM-beskyttet iTunes-musikk (128kbit). iTunes Plus-musikk kan spilles i alle enheter som støtter AAC, uavhengig av om de leveres av Apple eller andre selskaper.

iPodSony BMG, Universal og Warner har i lengre tid tviholdt på musikk med DRM i iTunes, men selskapene har den senere tiden gjort sin musikk tilgjengelig uten DRM hos flere av iTunes' konkurrenter. Plateselskapene har forsøkt å gi konkurrerende butikker en større konkurransefordel ved å gi dem rettigheter til å selge musikk uten DRM. Samtidig har plateselskapene nektet iTunes å selge den samme musikken uten DRM. Denne konkurransevridningen ses i lys av iTunes stadig økende markedsmakt og markedsandeler. Det antas at iTunes har over 70% av markedet for digital musikknedlastning, en andel som platebransjen gjerne skulle ha sett var mindre.

Skulle Sony BMG også gi iTunes rettighetene til å selge musikken deres uten DRM, er dette en stor spiker i kista for DRM og en seier for forbrukere og markedsmakten.

Forbrukerombudet for sent ute?

Har Forbrukerombudet hørt om iTunes PlusI Norge har Forbrukerombudet brukt mye tid på å granske Apple og iTunes rundt deres bruk av DRM-metoden FairPlay, der de hevder at Apple bryter norsk lov ved å tilby musikk som kun fungerer på iPod. Dersom Sony BMG skulle gå over til DRM-fri musikk på iTunes innen de neste månedene, vil vi se at markedet selv har tilpasset seg forbrukernes ønsker etter musikk uten noen form for kopibeskyttelse. Forbrukerombudets pågående sak mot iTunes vil dermed kunne være foreldet lenge før saken kommer opp i markedsrådet eller domstolene.

Via 9to5Mac