Apple bøyer ikke av - markedsretten neste

iTunes og DRMVG rapporterer i dag at Apple ikke bøyer av for forbrukerombudets tidligere omtalte trusler om å sende Apple/iTunes til markedsretten. Siden Apple ikke bøyer av vil Forbrukerombudet, med Bjørn Erik Thon i spissen, ta iTunes inn for markedsrådet for å tvinge iTunes til å kutte ut DRM slik at musikken som kjøpes i iTunes kan spilles flere MP3-spillere enn bare iPod/iPhone. iTunes dager i Norge kan være talte.

Har Forbrukerombudet hørt om iTunes PlusI flere år har Bjørn Erik Thon i Forbrukerombudet kjempet en hard kamp mot iTunes for å få iTunes til å åpne opp og fjerne DRMen på all musikk som selges i iTunes i Norge. Det er over to år siden Forbrukerombudet først tok opp saken og nå mener de at Apple og iTunes har hatt god nok tid til å gjøre de nødvendige endringer.

Forbrukeren skal ha rett til å overføre og spille av digitalt innhold kjøpt og lastet ned via Internett til hvilke avspillere han selv ønsker. At den næringsdrivende gjør dette umulig eller vanskelig, er urimelig i henhold til markedsføringsloven. iTunes har vist manglende vilje til å komme oss i møte i vårt krav, og vi forbereder oss nå til behandling av saken i Markedsrådet

sier Bjørn Erik Thon.

Saken opp for markedsrådet i 2009

Saken skal mest sannsynlig opp for markedsrådet i mars 2009. Markedsrådet er et organ som behandler klager på markedsføring fra Forbrukerombudet, Sosial- og helsedirektoratet og Medietilsynet. Markedsrådets kan idømme Apple/iTunes bøter for sin virksomhet og avgjørelsen fra markedsrådet er endelig. En avgjørelse kan tilsidesettes av domstolene hvis Apple/iTunes ønsker å ta saken videre.

Advokat Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen skal representere Apple/iTunes i denne saken. Adovkat Espen Tøndel har blitt godt kjent i piratmiljøet i Norge, da Tøndel har representerte IFPI og plateselskaper i deres jakt på musikkpirater i Norge. Advokatfirmaet Simonsen ses på som ekspertene innen feltene Apple opererer.

iTunes dager i Norge talte?

Skulle iTunes bli felt i markedsretten kan Apple/iTunes bli ilagt dagsbøter eller nektet muligheten til å fortsatt drive butikk i Norge. Apple har isåfall tre valg:

  • Legge ned hele iTunes Store i Norge og nekte norske kunder muligheten til å kjøpe musikk og media i Norge
  • Kun selge musikk fra EMI og andre plateselskaper som tillater salg uten DRM
  • Ta saken videre til den domstolene

Å faktisk tilby all musikk uten DRM og dermed innfri Forbrukerombudets krav er ikke et mulig valg for Apple, da Apple ikke har muligheten til dette med dagens avtaler med plateselskapene. Skulle Apple bli dømt i markedsretten, vil oddsen for at Apple rett og slett stenger den norske butikken være svært stor. Norge er et mikroskopisk marked i verdenssammenheng og kostnadene med å ta saken videre til domstolene kan bli høyere enn hva en potensiell gevinst vil være.

Samtidig har også forbrukerombudet i Tyskland og Frankrike hevet seg på et lignende krav. Skulle et slikt krav også gjelde disse landene, er sannsynligheten for at Apple kun fjerner musikk som de ikke har lov til å selge uten DRM større.

Er Apple eller plateselskapene den store stygge ulven?

Bjørn Erik Thon og Forbrukerombudet sin kamp mot iTunes er særdeles lite nyansert og vitner om lite kunnskap om hvordan bransjen faktisk henger sammen. Det er nemlig plateselskapene, og ikke Apple, som i dag påtvinger forbrukerne DRM på musikk som kjøpes i iTunes Store.

Apple har etter påtrykk fra både forbrukere og myndigheter skapt produktet iTunes Plus. iTunes Plus er musikk lagret i 256kpbs AAC (AAC er et standardisert og ISO-sertifisert format) helt uten DRM og produktet har en prislapp lik musikk med DRM. iTunes Plus ble lansert kort tid etter Steve Jobs famøse åpne brev om musikkbransjen hvor Apple åpnet opp for å selge musikk uten DRM.

Much of the concern over DRM systems has arisen in European countries. Perhaps those unhappy with the current situation should redirect their energies towards persuading the music companies to sell their music DRM-free. For Europeans, two and a half of the big four music companies are located right in their backyard. The largest, Universal, is 100% owned by Vivendi, a French company. EMI is a British company, and Sony BMG is 50% owned by Bertelsmann, a German company. Convincing them to to license their music to Apple and others DRM-free will create a truly interoperable music marketplace. Apple will embrace this wholeheartedly.

uttalte Steve Jobs i 2007 i et åpent brev til musikkbransjen.

Apple og iTunes selger med andre ord allerede musikk uten DRM, men utvalget er dessverre forsvinnende lite. Hvorfor er det lite? Fordi foreløpig har kun EMI og små, frittstående plateselskaper gitt Apple tillatelse til å selge musikk uten DRM. iTunes sine konkurrenter som Amazon, Wallmart, Play, CDON etc. har alle fått tilatelser fra flere større plateselskaper til å selge musikk uten DRM. iTunes på sin side har ikke fått disse mulighetene fra andre enn EMI og er dermed tvunget til å fortsatt selge musikk med DRM. Plateselskapene bruker DRM for å redusere iTunes sin markedsmakt ved å gi ulike konkurransevilkår, en virksomhet som uten tvil kan karakteriseres som konkurransevridende. Dette bør være en sak for konkurransetilsynet.

Det er plateselskapene og ikke iTunes/Apple som står i veien for salg av musikk uten DRM. iTunes var faktisk den første musikkbutikken på nett som solgte musikk uten DRM fra et av de store plateselskapene. Bjørn Erik Thon og Forbrukerombudet bør rette fokuset ditt hvor problemet faktisk ligger. En bakstreversk, konkurransevridende og kartell-lignende virksomhet som kalles platebransjen.

Hvorfor er ikke Bjørn Erik like engasjert når det gjelder DRM-infisert musikk og film i Windows Media-format fra Telenor, Filmarkivet.no, CDON, Elkjøp, MSN Music Store eller lignende tjenester som det finnes mange av i Norge?

Temaet diskuteres flittig i forumet

Dan Aksel

Bra. Ikke la disse cowboyene styre som de vil. iTunes trenger å få høre en kraftig røst fra forbrukerne en gang i mellom. Jeg jobber selv i et av de mindre plateselskapene her i landet, og vi har iallefall ingen ting i mot drm-fri musikk. Så lenge noen kjøper musikken er vi glad til.

Så synes jeg det er småsøtt at artikkelforfatteren forsvarer Apple som om det skulle vært mora si. Vi er fortsatt forbrukere som kan kreve for rett fra siste ledd i iTunes, nemlig Apple.

alexo89

Håper itunes ikke legges nes i norge. da klikker jeg. hva med programmene liksm

svar

Dan Aksel: Synd å si det, men uttalensen din er like dust som kampen forbrukerrådet kjører.
De kan klage til Apple så mye de vil, men så lenge plateselskapene ikke godtar å selge musikk uten drm, nei da er det det samme hva Apple prøver på.

Hva med å ta de som er kilden til problemet, og ikke de som selger musikken.

heisveis

Nå er det vel ikke til å stikke under en stol at Apple tjener penger på å har musikk som er låst til sine mp3 spillere, og hvorfor kan ikke apple få like gode avtaler som andre selskap som selger musikk? Man kan jo spekulere i at Apple vurderer det slik at de vil tjene mindre på en avtale med drm fri musikk, da denne kanskje vil være dyrere og det ikke vil forsvare seg å sette opp prisen for forbruker tilsvarende.

Chiang Mai 1963

Personlig tror nå jeg at en såpass mektig aktør som Apple kunne blitt kvitt DRM om de virkelig ønsker det. Men jeg tror nok de er for grådige og tenker mer på seg selv enn på kundene sine. Musikk kan vi skaffe oss fra andre, iTunes er ikke et være eller ikke være for digitalisert musikk i Norge.

Redigert inn følgende uttale fra Bjørn Erik Thon sakset fra VGs artikkel: "Forbrukerombudet mener at musikk som er kjøpt i iTunes skal kunne brukes på en hvilken som helst spiller, ikke bare Apples egne spillere."

Helt ærlig folkens, det burde vært en selvfølge!

--
An Apple a day keeps frustrations away. Or... not?

bambini

Dette henger ikke på greip! Umulig å forstå at Forbrukerombudet skal bruke så mye krefter på denne saken når vi Mac-brukere i alle år har vært nødt til å svelge kameler på tvers.

Han løper aldri vårt erende når vi klager på nett-sider, programmer og tjenester som PC-brukerne (les Microsoft) har hatt endeløst monopol på.

Hvor er logikken Bjørn Erik Thon!?

woodno

Svar til svar: Synes du tar feil der, som kunde skal du henvende deg til selger (Apple), ikke levrandør (plateselskapene). Hvis du ikke er fornøyd med bananen på kiwi, går du til kiwi å klager, du klager ikke direkte til lerandøren.

Veldig partisk artikkel..
Synes det er rart at apple ikke får like gode avtaler som play og cdon. Enig med heisveis og aksel

Saft

Synes det er fryketlig dumt hvis iTunes Store forsvinner. Da har Forbrukerrådet sørget for at noe fryktelig dumt skjer!
Jeg skjønner egentlig ikke problemet med at musikk kjøpt iTunes Store kun virker på iPod. Jeg har alltid tenkt på iTunes og iPod som en "pakke". Det finnes jo andre nettbutikker som tilbyr musikk uten DRM.

Forbrukerrådet er er for å hjelpe forbrukerne, men når de risikerer å kunne ødelegge for forbrukerne synes jeg de bør droppe saken.

panther

@dan aksel

Hvis ditt plateselskap vil selge musikk DRM-fritt på iTunes, så står du jo helt fritt til det. Apple selger iTunes Plus-musikk uten DRM fra mange små uavhengige plateselskap. Hvis plateselskapet ditt er så lite at Apple ikke tar i mot musikken din, kan du bruke Tunecore som også selger musikken din i iTunes Plus.

Les mer på http://www.tunecore.com/

@woodno

Årsaken til at Apple ikke får selge DRM-fri musikk har jo ikke noe med at de ikke er gode nok til å forhandle, det har som det står i artikkelen med plateselskapers ønske om å redusere makten til iTunes. Plateselskapene bruker DRM for å tvinge brukere vekk fra iTunes. Kun EMI har tillatt DRM-fri musikk hos iTunes Store.

dozern7

dozern7:D
men hvis apple må leggened itunes i norge, hva med alle appsene på ipodtouch?
kan man ikke lastened flere da?
isåfal håper jeg at det ikke skjer.

Freshy

Apple kan gjøre hva de vil og hvordan de vil.. Hvem er da forbruker..#&? Krigen de har startet kan jo nesten sammenlignes med at BMW forhandler selger BMW, men det skal være mulig å sette inn hvilket som helst ratt i den. Apple lager iTunes, Apple lager maskinene, iPodene, iPhone.. De kan egentlig gjøre hva de vil..

Haplo

*Synes det er rart at apple ikke får like gode avtaler som play og cdon. Enig med heisveis og aksel

Jeg tror plateselskapene vil skape konkuranse til iTunes.

palelnan

Dan Aksel, at de legger ned iTunes er i alle fall ikke positivet for forbrukerne.

Jeg har aldri kjøpt digital musikk fra noen andre, rett og slett fordi jeg syns det er så enkelt og oversiktlig. Har handlet der for 3000 siste 2 årene.

Vil jeg absolutt ha en MP3, er det bare å brenne en CD og lese den inn igjen.

fredarn

Dette er patetisk av forbrukerombudet; For det første ønsker allerede Apple å selge DRM-dri musikk, men det er i stor grad opp til plateselskapene!

For det andre så bør firmaer få selge produktene sine slik de ønsker, om du ikke er fornøyd med vilkårene til iTunes så LA VÆR Å BRUKE iTUNES! Det som er så flott er at vi som forbrukere kan la vær å kjøpe produkter vi ikke har lyst på.

Jeg blir rett og slett forbanna når 'storebror' skal styre private selskaper. DRM i iTunes skader ingen personer, det kan skade salget til Apple hvis folk ikke er fornøyde, men that's it!

Slutt å kontroller alt, er så forbanna lei dette RØDE landet.]

christergutten

Fy faen at det går an!
Det er da virkelig FRIVILLIG å bruke iTunes!!!!!!!!
Og tror ikke Bjørn Eirik Thon at han går IMOT forbrukerne hvis tiltaket dems gjør så iTunes Store fjernes fra Norge???????
Jeg er såååå enig med "Fredarn", jeg er så jævelig lei av den styringen som er i Norge.
Jeg synes det er helt idiotisk, og fullstendig enig med de andre; SELVFØLGELIG er det feilt å angripe Apple.. De selger jo bare musikken videre fra plateselskapene...
Det er ikke mye de får gjort.. Og hva med WMA med DRM da? Som i MSN Music-crap-Store, og alle de andre butikkene som selger den faens WMA DRM musikken..

Jeg REGNER med at de ser fornuften i det, og trekker saken, for FAEN om iTunes blir trukket fra norge! Da har vi mistet den beste digitale musikkbutikken her til lands....

Helt utrolig hvor kortsiktig de tenker.. Skal liksom norge få særbehandling, i forhold til alle andre land med itunes Store.. :Hva tenker de på egentlig???

PLATESELSKAPENE!!!!!!! Det er jo DER problemet ligger... JIIIIIIZZZZZZ

Faen jeg blir sint når jeg hører sånt...
Har kjøpt musikk i iTunes i over ett år og over 20 000 kroner er gått med, og det har jeg tenkt til å fortsette med.. Ja, hvis Bjørn Eirik Thon hindrer forbrukerne i det, da er det et jævelig stort problem.

Han ser virkelig ikke hvor problemet ligger, og da må noen fortelle han det, før han ødelegger for forbrukerne som kjøper musikken de elsker i iTunes hver dag!!

lasse h

Etter min mening har iTMS hatt en positiv påvirkning på hvordan folk får tak i musikken sin, DRM eller ei. Det er den mest lettvinte måten å få tak i musikk lovlig i Norge i dag, og de som absoulutt vil gjøre det så tungvint at de faktisk VIL ha en ZEN eller ZUNE eller hva de heter, så klarer de vel å få tak i musikken på andre måter.

Dan Aksel

Det er godt folk lar seg provosere.. hehehe

Panther: Joda, vi har alle utgivelsene våre i iTunes via Phonofile (musikkonline), men hva som ender opp som DRM-fritt har vi ingen kontroll med. Det virker å være helt tilfeldig hva som blir "plus" og ikke.

Vi har gitt Apple (gjennom Phonofile) tillatelse til å legge ut vår musikk DRM-fritt, men de legger selv sperrer på en del av utgivelsene vi sender inn. Det er det nok en god grunn til det fra Apples side. Selvsagt. De driver ikke velferd de heller.

Chiang Mai 1963

palelnan; "Vil jeg absolutt ha en MP3, er det bare å brenne en CD og lese den inn igjen."

Så blir jo kvaliteten deretter, vi kjøper ikke digital musikk for å gjøre den enda dårligere noe den jo blir om man følger bruksanvisninga di.

--
An Apple a day keeps frustrations away. Or... not?

Haplo

Ser det er mange her som klager. Dette kan samenlignes med mange av de klagene MS får og som mange her kanskje ville støttet.

KuaJmC

Og snart vil vel én liten ureflektert person sammenligne dette med spillindustrien og be forbrukerombudet å ta dem og.. (nei, det er ikke sammenlignbar)

Merkelig at ett lite brev fra én person skal klare å snu opinionen såpass til å rette sin aggresjon til plateselskapet.

Faktum er at Apple kunne godt ha beholdt DRM og lisensiert Fairplay til andre produkter. Fortsatt DRM, fortsatt enighet med plateselskapene og markedsføringsloven blir fulgt.

Hvorfor vil Apple ikke gå den veien da?

Welcome to the Cult of the Amateur.

getor

Glimrende! - Så dersom ikke Thon får det som han vil så skal vi som driter en lang marsj i om det er DRM eller ikke men synes iTunes er utrolig bra - risikere å miste den muligheten? Skjønner ikke hva som er hans problem. EMI musikk er DRM-fri i iTunes, men det er de andre PLATESELSKAPENE som NEKTER å selge DRM-fritt paa iTunes. At ikke Thon går på de i denne saken er meg et sant mysterium.

svar

jaja, å folk lurer på hvorfor jeg holder meg til CD`er.

missilecathcer

Jeg synes det er et bra engasjement fra Thon! Selvom det ikke er Apple som bestemmer om musikken skal være DRM-sperret, så vil en eventuell dom sende et signal til plateselskapene at det må tenke annerledes i forhold til beskyttelse av sine åndsverk.

NickFalk

Selv om jeg forstår, og til en hvis grad deler, folks frustrasjon med tanke på at iTunesStore kan forsvinne er jeg ikke et sekund i tvil om at Forbrukerombudet gjør rett.

For de av dere som mener Forbrukerombudet angriper feil firma, så er det faktisk opp til forhandler å sørge for at han forholder seg til norske lover og regler. Hvis leverandøren kun er villig til å tilby et produkt det er ulovlig å selge i Norge, ja da får man heller la være.

Et tenkt (og noe søkt) eksempel: Amerikanske myndigheter åpner for at produsenten av leskedrikker får lov til å benytte seg av kokain i drikkevarer. Coca-Cola reintroduserer stoffet i oppskriften sin og krever at alle distributører selger Coke med øh... coke. Hva bør REMA gjøre da?

Nå er selvfølgelig ikke denne saken så alvorlig, men prinsippene er akkurat de samme.

Ellers er det en artig liten språkforvirring ute og går i artikkelen: "...vil oddsen for at Apple rett og slett stenger den norske butikken være svært stor."

Hvis "oddsen" er stor er sannsynligheten liten...

http://www.tBenjaminLarsen.com

Cybbe

Riktig avgjørelse av forbrukerområdet. Apple har ingen rett til å bryte norsk lov i kraft av å være Apple. Opererer man i Norge følger man norsk lov, værre er det ikke. Det hjelper heller ikke å skylde på plateselskapene; Apple er likefullt ansvarlig for hva de selger i sin butikk, og de tekniske begrensningene de bruker.

sinatra

Det er greit at forbrukerombudet ønsker å fjerne DRM.
Men de kan ikke rette seg mot Apple med truslene. Det er plateselskapene.
De får i så fall gå til sak mot alle platebutikker som selger cd'er med DRM også. Hva er forskjellen?

Jeg kjøper alt jeg har lyst på via iTunes. Jeg har bare et krav. Det MÅ være iTunes Plus. Hvis ikke skaffer jeg det på andre måter.

Ser det så enkelt som at plateselskapene og artistene er de som taper på DRM. Forbrukern klarer å skaffe seg materialet de måtte ønske på den måten de synes er enklest.

DRM må bare fjernes overalt, ikke utelukkende i iTunes

"To err is human. To really screw up, you need the root password"

tedrage

trackitdown.net!! :)
FCKDRM!

keiserjohn

Cd med drm selges ikke mer.

"In January 2007, EMI stopped publishing audio CDs with DRM, stating that "the costs of DRM do not measure up to the results." EMI was the last publisher to do so, and audio CDs containing DRM are no longer released by any major publishers"

NickFalk

Denne saken har ingenting med at Forbrukerombudet eventuelt skulle ønske å fjerne drm generelt. Det dreier seg om at Apples Fairplay DRM gjør at musikk kjøpt på iTunes utelukkende kan spilles på selskapets egne musikkavspillere.

Andre drm-løsninger er jo lisenserbare. (Nå er vel disse bundet opp til ett OS, og det er strengt tatt noe Forbrukerombudet burde ta tak i).

http://www.tBenjaminLarsen.com

fredarn

En annen ting jeg kan nevne er at om iTunes stor blir fjernet her i Norge går jeg rett tilbake til Pirate Bay. jeg har kjøpt all musikken min de siste årene, men uten iTunes blir det definitivt slutt på det.

Og det er jeg nok ikke alene om.

Amishen

Forbrukerombudet burde retta søkjelyset på plateselskapa. Dei burde blitt tvugne til å selje musikken sin i eit åpent format. Enkelt og greitt.

Eg reagerer i tillegg på at forbrukerombudet kun går på Apple. Kva med andre musikkbutikker som sel med DRM? Greit nok Apple er store, men det er ikkje betre det dei andre driv med....men som sagt ligg jo ikkje kilda hjå iTunes, men plateselskapa.

Tipper han der Bjørn Erik Thon er ein som ikkje liker programmet iTunes, og derfor driv denne tåpelege kampen mot iTunes. (Ja, eg veit det høyrest dumt ut, hehe).

Mi meining, drit i iTunes, gje platebransjen eit skikkeleg spark i baken. Og viss ein skal stanse Apple på ein eller annan måte, så bør det bli å jobbe med kampen garanti og reklamasjonsrett på maskinane, og ikkje DRM i iTunes......

Dersom iTunes forsvinn frå Noreg forsvinn vel 90% av nettsalet av musikk her i noreg. Kan tenkje meg at mange norske kunder blir sure på forbrukerombudet, den dagen dette skjer.

trmika

Ser på et annet sted i forumet som diskuterer dette at folk ikke har fått svar på sine bekymtringer fra forbrukerrådet anngående dette, da har jeg ett tips: Forvaltningsloven krever at du skal ha svar innen rimelig tid fra offentlige ettater, tror det er 14 dager. Annmeld dem gjerne.

Så må jeg si: Det mulig at jeg er på Apples side, men egentlig er jeg likegyldig hvem som er synderen eller ikke. Jeg vil ikke at min musikk-butikk (iTunes ) skal lukkes i Norge. Og det tror jeg kommer til å skje om Markedsrådet vinner. Om det skjer så har vi tapt uannsett. Men folk som mener at Apple gjør noe galt ser ikke dette. Jeg vil ikke at forbruker-rådet skal ødelegge for meg.

Jeg VIL IKKE bli tvunget til å kjøpe fra andre. Jeg har like mye rettigheter som de som klager på Apple. En annen ting som dere som er mot (eller for) ikke har tenkt på: Hva skjer med de som har kjøpt låter? iTunes validierer om du har en gyldig maskin for å spille av. Jeg for min del mister låter for ca. 3500 kr. om iTunes stenges i Norge. Hva med dere? Tror dere Apple vil dekke det eller forbrukerrådet? Not even in your dreams, sier jeg. Tror du Apple vil opprettholde validerings-serverne mot Norge? Yeah right!!!

Jeg har sendt en mail til Forbrukerrådet om denne bekymringen, spent på om de svarer.

fredarn

Om vi mister sangene kan vi vertfall samles får å saksøke Forbrukerrådet; Er ikke snakk om at jeg skal miste tusenvis av kroner på denne ekstremt sosialistiske oppførselen til forbrukerrådet.

Om noen ikke liker iTunes; La være å bruke iTunes! Apple må få lov å velge hva slags produkt de ønsker å selge, akkuratt som forbrukerne kan velge hvilke produkt de ønsker å kjøpe.

trmika

grunnen til at jeg skriver dette på flere plasser er at jeg ønsker at flest mulig skal få med seg hva dette kan bety. Noen som ha noen tips hva som skal til for å få dette på forsiden til VG , Dagbladet e.l ( elektronisk utgave )

Haplo

*Eg reagerer i tillegg på at forbrukerombudet kun går på Apple. Kva med andre musikkbutikker som sel med DRM? Greit nok Apple er store, men det er ikkje betre det dei andre driv med....

Det er slik det er når man blir store. Bare spør Microsoft.

*Jeg for min del mister låter for ca. 3500 kr. om iTunes stenges i Norge.

Det der viste du da du kjøpte musikken.

Jeg støtter forbrukerombudet fullt ut.

trmika

Haplo ,så da mener du at det er greit at folk mister sangerfor på 1000-vis av kr. uten at forbruker-rådet skal ta det i betraktning en gang?
I tillegg, nei jeg kunne aldri tenke meg at ITunes skulle stenge , da jeg startet kjøpe fra de. Jeg trodde de var lovelige siden Apple er så stort firma. Jeg synes forøvrig at det Apple gjør er helt greit. Det er plateselskapene som har bestemt at dette er den dealen Apple får

Haplo

Du burde ha vist det ihvertfall. Når musikken er kopibeskyttet kan sånne ting skje. Du kan jo fjerne kopibeskyttelsen da.

Jeg mener det er viktig at musikken ikke blir knyttet til et spesielt merke. Og at det er platebrangsjen som har bestemt at musikken bare skal spilles av på Apple sine media spillere tror jeg ikke helt på.

trmika

Fjerning av DRM er ulovlig og avtale-brudd.
Så du mener for alvor at en statlig etat ikke skal tenke igjennom konsekvensene av det de gjør?
Har du tenkt på at dette ikke bare gjelder meg? Og dette for at noen ikke får spille sangene de har kjøpt på annet en ipod eller Itunes ? Da er det heller greit at kanskje flere 1000 plutselig sitter med en vare de ikke kan bruke lenger. Som de har kjøpt for på 1000-vis av kroner. Vi snakker kanskje flere millioner av kr som går tapt. Men det er liksom greit det. De har jo ikke rettigheter , slik som de som klager på at de ikke kan spille låtene på noe annet en ipod eller ITunes har. Bare så det er klart alle har like rettigheter.

Haplo

Jepp

bambini

Min iPhone er låst til NetCom. Må betale dyrt for å løse den ut. Langt mer enn hva jeg må betale for å komme rundt iTunes-problematikken.

Saken Forbrukerombudet kjører mot Apple må være personlig siden han ikke bryr seg om alle sperrene vi eplespisende mennesker opplever.

Chiang Mai 1963

trmika: Det er tvil om hvorvidt det er lovlig å ta vekk DRM eller ikke, så du kan ikke bastant påstå det er ulovlig.

Les her:
http://www.dinside.no/php/art.php?id=792289

eller her:

http://www.allweb.no/

--
An Apple a day keeps frustrations away. Or... not?

trmika

Chiang Mai : skal være enig at ulovligheten er tvilsom

fredarn

Haplo; Poenget er at staten ikke skal styre private selskaper. Personer som ikke er fornøyd med iTunes kan la vær å bruke iTunes - de trenger ikke å fjerne iTunes for oss andre.

Vi har frihet til å velge, og selskaper fortjener også frihet til å velge hvordan produktene dems skal være..

Hvorfor i h... skal forbrukerombudet bestemme hvordan Apple sine produkter skal se ut? De har absolutt ingenting med det å gjøre!

trmika

Uannset hva folk måtte si så får Forbrukerombudet et stort forklarings-problem dersom det kun skal hjelpe de som klager på at de ikke kan bruke sanger fra Itunes på annet enn ipod og Itunes-software, men velger å la bli å hjelpe folk som mister sangene sine fordi ITunes trekker seg ut av Norge. Dette er også en forbruker-sak. Skulle de velge å gjøre dette så gjør de noe ulovlig og stikk i stri med hvorfor de er der.

Haplo

*Haplo; Poenget er at staten ikke skal styre private selskaper. Personer som ikke er fornøyd med iTunes kan la vær å bruke iTunes - de trenger ikke å fjerne iTunes for oss andre.

Jeg er ikke enig med deg i alle tilfellene. Jeg synes at det bør være et vist reglemang som selskaper må rette seg etter.

En annen ting er at det er heller ikke slik det fungerer. Det vet MS alt om. Det er såklart ikke noe galt i å mene at det burde være slik.

trmika

Jeg må gi kredit til deg Haplo. Ikke ofte at man møter en person på et forum som forsvarer en annen mann selv om du er uenig :) . Eller har jeg missforstått at du er uenig.

Haplo

Wow skryt :)

Jeg er uenig med han ja.

ktuls

Nå får forbrukerombudet gi seg, det må da være lov for apple å kunne tilby sine kunder en egen nettportal for musikknedlasting til sine produkter, og det er fritt frem for alle de andre selskaper å gjøre det samme... Stå på apple, dette produktet fortjener dere enerett til!!!! Blir som om alle pc programmer som blir produsert for windows også skulle være lovpålagt å produsere til osx (noe som forøvrig hadde vært supert;) ), nei sier det igjen STAU NAU PAU;)

getor

Sony BMG to Offer DRM-Free Music on Apple's iTunes?
Sunday November 09, 2008 01:34 AM EST

9to5Mac believes that Sony BMG will soon begin offering their music catalog to Apple in the iTunes Plus format. iTunes Plus is Apple's marketing term for higher quality (256kbit) audio tracks without any copy protection (DRM). Apple first started selling iTunes Plus tracks from EMI in May, 2007.

Despite Apple's willingness to sell DRM-free music, the other major record labels have withheld this ability from the company in an effort to reduce iTunes' marketshare in digital music downloads. The biggest beneficiary appears to be Amazon who currently offers DRM-free digital downloads from all four major music studios.

Sony BMG's iTunes participation would leave Universal Music Group and Warner Music Group as the remaining Apple holdouts. If true, Macworld San Francisco could be a possible announcement date for the new agreement.

trmika

getor: får jeg lov å bruke ditt siste innlegg på forumet til mac1.no?

nærmere bestemt her: http://mac1.no/forum/viewtopic.php?f=113&t=209495&p=1912835#p1912835

tenker si at her skjer det ting. Med 2 av 4 store så er jo sjangsen stor at de 2 andre plate-selskapene snur og da er denne ITunes-saken kanskje løst før det braker løst i retten :)