iPhone-benektere i Norden

Helt siden iPhone ble lansert i USA i 2007 har det vært mange «eksperter» og «vitere» som har uttrykt seg om telefonen. Dette er en samling med noen av dem. Har du et sitat eller kommentar fra noen andre nordmenn, svensker eller dansker, så legg dem gjerne igjen som en kommentar. Helst med link!

Sitatene

iPhone kommer ikke til å bli noen motetelefon i Europa. Først og fremst fordi den mangler tastatur, noe de unge har blitt vante med gjennom SMS. Det går ikke an å skrive SMS i timen med en berøringsfølsom skjerm.

John Strand, januar 2007

iPhone blir overhodet ikke noen trussel mot Walkman eller Xpress Music. Produktene er vidt forskjellige, og Sony Ericssons og Nokias mobiler er mye billigere.

John Strand, januar 2007

John StrandApples konkurenter på MP3-fronten har hittil vært en flokk bondeamatører. Det er noe helt annet på mobilfronten, hvor noen av de dyktigste selskapene i strategi og markedsføring opererer. [...] Spør man iPod-brukere om de vil ha en iPod-mobil, så er det klart at de i utgangspunktet vil si ja. Det vi da snakker om er pålitelighet til Apple. Men vil de også ha en telefon som blir dårligere å bruke enn konkurentenes?

John Strand, januar 2007

Begge [iPhone og Paris Hilton] er vakre produkter hypet opp av media. Men hvor er substansen?

John Strand, august 2007

Ser jeg ut som at jeg trenger en designtelefon? [...] Den er mer rettet mot de folk som kler seg penere, og antagelig er et annet kjønn enn meg.

Eirik Newth, november 2007

Apple har ikke levert i Europa som lovet. Kundene vil ikke ha Iphone, og operatørene mister interessen. Det er et nisjeprodukt. [...] Telefonen har floppet fullstendig. Det er lettere å få eksportert mysost til Brasil enn å å få solgt denne telefonen til kunder i Europa.

John Strand, feb 2008

Den kan sammenlignes med Paris Hilton, lekker og smukk, men fullstendig uten substans. [...] Apple har ikke god nok peiling på det europeiske markedet rett og slett. For å si det sånn, president Bush kjenner Europa bedre enn Apple.

John Strand, jan 2008

Tore AarønæsDet finnes hundrevis av mobilmodeller, så Iphone er nærmest som en kuriositet å regne. Det er en fin telefon, men det er urealistisk å tro at den kommer til å ta over verden. Jeg tror det er et blaff som sannsynligvis ikke har noen kjempeverdi for Netcom.

Tore Aarønæs, mai 2008

Jeg tror overhodet ikke at iPhone kommer til å ta noen betydelige markedsandeler. For å si det sånn, på Netcoms resultat vil ikke iPhone-salget kunne finnes igjen.

John Strand, juni 2008

Leif Olof WallinAssosieringen med Apple vil være bra for NetComs image. Forhåpentlig dekkes kostnadene, men de kommer neppe til å tjene penger på iPhone-salget.

Leif-Olof Wallin, juli 2008

I fremtiden vil mobilemarkedet være mye mer fragmentert enn i dag. iPhone vil også i fremtiden fortsette å være et nisjeprodukt som henvender sig til en ganske snever brukergruppe.

John Strand, desember 2008

Det er et fantastisk produkt, men John Strand har rett når han sier i sin rapport at det ikke er lønnsomt for oss forhandlere å selge telefonen. Apple kommer til å få problemer når hypen har lagt seg, fordi ingen tjener penger.

Øivind Lundbakk, november 2009

There are indeed many similarities between the Stockholm Syndrome and what we have taken the liberty to start calling the «iPhone Syndrome» - and if you are one of the many other phone manufacturers: Nokia, Sony Ericsson, Samsung, LG, HTC etc., you will most probably be very envious of the euphoria that Apple has invoked in their customers.

John Strand, desember 2009

Fakta er at der i dag er 4,3 milliarder mobilbruger i verden og antallet af iPhone brugere svare til antallet af folk med et polsk pas.

John Strand, juni 2010

iPhone er et motefenomen i Norge.

John Strand, juli 2010

iPhone 4 er en telefon med relativt lite nytt. Den henvender seg til de som vil flashe en ny modell av en telefon de allerede liker.

John Strand, juli 2010

Det er mye penger i applikasjonsmarkedet generelt, men ser vi på omsetning av applikasjonene til iPhone er det ikke mye penger å tjene. iPhone gjør det ikke dårligere enn andre telefoner.

John Strand, juli 2009

Hvis du ser på de store voksende økonomiene her i verden, på land som India og Kina, er Apple så å si fraværende. Ser vi på alle tigerøkonomiene er det en Microsoft- og Nokiaverden vi lever i. De som har kommet lengst i vesten med å tilpasse seg virkeligheten på verdensbasis er Android.

Eirik Newth, oktober 2010

iPhone-utviklere er gode til å lage apps, men dårlige til å tjene penger på dem.

John Strand, oktober 2010

Dere kan nok se i de norske skattelistene at det ikke er noen som blir millionærer av å lage apps. Men det er mange som har blitt mangemillionærer på å lage innhold til mobiltelefoner utenfor appsbutikkene.

John Strand, oktober 2010

Nokia vil nok ikke forsvinne, men innen 2014 anser vi at Symbian vil være omtrent like stort som Android, mens iPhone neppe vil vokse i markedsandel.

Leif-Olof Wallin, oktober 2010

magnusB..

Angående han i videoen.. Når han nevner nettleseren sier han at de har skrudd av WiFi (starter og si, hvertfall). Ti sekunder senere skal han vise frem iTunes Store; han starter den og sier: "Når du åpner den så skulle det ha kommet frem noe her, men det gjorde det ikke, den søker og søker." Så, for å toppe det hele, sier han: "Oi, 'Cannot' connect to the iTunes Store', da har vi helt tydelig trykket på feil knapp." Men hva i... Hva slags ekspert er dette? Han sa jo nettop at de hadde skrudd av WiFi..! Herregud..

Angående alle andre: Eid!

applecore

John Strand gir seg ikke! Så sent som i desember 2008 snakker han fortsatt om nisjeprodukt og snevre brukergrupper. Nordens store mobilekspert vil aldri innrømme at iPhone faktisk er laget for «mannen i gata», og er i ferd med å bli ganske så utbredt.

Her er en annen benekter, for ti år siden

lasse h

Virker som om det er mange reportere som har satset på å være skeptiske, for senere å kunne si "I told you so". Men det viser seg at det er vanskelig å gjøre dette med Apple-produkter, ettersom at hypen er så enorm rundt nesten hvert eneste produkt som lanseres, ikke minst med iPhonen, som Apple-fans siklet etter et halvt tiår før den ble lansert!

kajac2

Er det ikke rart at nesten alle sitatene er hentet fra John Strand? Uansett, trodde heller ikke at iphone ville bli en suksess grunnet det lite avanserte operativsystemet, men jeg tok, heldigvis for apples del, feil.

applecore: I 1998 var Apple så godt som konkurs, og bare et mirakel kunne redde dem. Det er derfor ikke rart at alle spådde at de ville gå konk. Men det kom et mirakel i form av Microsoft og iMac. MS kjøpte nemlig 30% (tror jeg det var) av Apple, og iMac var en nyvinning datamarkedet ikke hadde sett før, så de klarte etterhvert å redde seg selv. iPod, som ble lansert noen år senere, bidro også positivt.

I dag er Apple et av verdens største data- og teknologiselskaper, noe de ikke ville klart uten iMac, iPod og ikke minst Microsoft.

tjodolv

@kajac2:
Hvordan er operativsystemet på iPhone lite avansert?

admin

@kajac2

På tide å lese litt Apple-historie igjen? Microsoft investerte i 1997 $150 millioner dollar i Apple som et resultat av patentkrangel samt en avtale om at Internet Explorer skulle være standard nettleseren på Mac (Pressemeldingen fra 1997). Apple gikk på det tidspunktet dårlig og mange trodde de ikke ville klare seg, men selskapet var langt fra konkurs. Microsoft sin investering hadde ingenting med en "redning" av Apple å gjøre og Microsoft kjøpte ikke 30% av Apple. I tillegg var dette såkalte ikke-stemmeberettigede aksjer som betyr at Microsoft ikke kunne stemme som vanlige aksjonærer.

At the 1997 Macworld Expo, Steve Jobs announced that Apple would join Microsoft to release new versions of Microsoft Office for the Macintosh, and that Microsoft made a US$150 million investment in non-voting Apple stock.

fra Wikipedia

wabble

Det er jo faktisk slik at jeg ikke hadde sittet her med iphone i hendene i dag uten mulighet for jailbreak i kombinasjon med versjon 3 av operativsystemet som har gjort den mer brukbar. Jeg hadde den første, men den solgte jeg fort :)

cladi

@admin
Det kan være verdt å nevne at Microsofts "investering" også var nært knyttet opp til en motytelse: Nemlig at MS forpliktet seg til å fortsette å utvikle Word/Office for Mac de neste fem årene, samtidig som Apple forpliktet seg til IKKE å konkurrere på det samme markedet.

KnethJensen

Episk :)

dundee

Vel, så helt feil tar de ikke. iPhone er langt fra å være noen dominerende aktør på mobilmarkedet, selv om de har en sterk posisjon som leverandør av smarttelefoner.

Apple er fortsatt en marginal leverandør av telefoner, se f.eks [url=http://www.businessinsider.com/android-iphone-market-share-2010-8">her. Som tallene viser solgte Apple i underkant av 9 millioner enheter i annet kvartal 2010, noe som tilsvarer 2,7% markedsandel.
På smarttelefonmarkedet er de anslått å ha ca 20% markedsandel, det er omlag den samme andelen som HTC, mens de ligger et stykke bak Blackberry/RIM.

Så kan man alltids argumentere med at Apple bare har en telefon, mens de andre har mange. Det er i og for seg rett, men ikke helt. Hos mange av de andre leverandørene kommer hver modell i en konfigurasjon, iPhone kommer i to. De har også nå totalt 4 versjoner (iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4), slik at skal man sammenligne med enkeltmodeller fra andre fabrikanter bør man sammenligne med en enkelt versjon og konfigurasjon av iPhone.

Wackhy

Apple solgte 14,1m iPhones i Q4FY2010 (Jul-Sep), ganske mye over 9m...
De tok nylig igjen BlackBerry som solgte 12,4m smarttelefoner, så det er ikke så mye mer å ta igjen til RIM og BlackBerry der.
iPhone sales of 14.1 million were up 91 percent year-over-year, handily beating the 12.1 million phones RIM sold in their most recent quarter.
Apple har vel aldri satt seg som mål å gå inn i det "vanlige" mobiltelefonsegmentet, så ser ikke helt meningen med å ta med iPhone i dette markedet med mindre man selvfølgelig er ute etter å stille Apple i et dårlig lys. Apple sikter seg inn på smarttelefonmarkedet, og med en YoY økning på 91% i Q4 kan man vel ikke si annet enn at de gjør det meget godt.

http://www.apple.com/pr/library/2010/10/18results.html

nbgoldin

Sykt morsomt med sånne folk som tror noen i det hele tatt hører på deres personlige meninger om Apple :P

iPhone gjør det man trenger den til å gjøre på telefonfronten, også har den masse annet som er drit kult :bitchin:

dundee

Ser Wacky har funnet nyere tall enn mine, men jeg synes også her man kan se litt bak tallene. 12,4mill for Blackberry/RIM er opp fra 11,2, og kvartalet får jo også med seg lanseringen av iPhone4. Jeg er ikke sikker på om Apple klarer å opprettholde disse salgstallene fremover.
Android spiser jo også jevnlig markedsandeler.. Jeg er ikke helt sikker på beregningen av YoY, men i Q2 hadde de en andel på 14,8% som var opp fra 1,8%. Rett nok er det her flere merker, men konkurransen på denne delen av markedet ser også ut til å vri seg mot OS vel så mye som hva det står på telefonen.

Jeg kan være enig i at det kan være diskutabelt å ta iPhone inn i det totale markedet, men i forhold til de sitatene som ble postet som latterliggjøring av "ekspertene" synes jeg det er rett å se på totalen.
F.eks: "I fremtiden vil mobilemarkedet være mye mer fragmentert enn i dag. iPhone vil også i fremtiden fortsette å være et nisjeprodukt som henvender sig til en ganske snever brukergruppe."
14 mill tilsvarer fortsatt en markedsandel totalt på under 5%, noe som vel kan defineres som en snever brukergruppe.

Det er også undersøkelser som understøtter "iPhone 4 er en telefon med relativt lite nytt. Den henvender seg til de som vil flashe en ny modell av en telefon de allerede liker." Da det viser seg i forhold til andre telefoner er det mange som oppgraderer sin iPhone når det kommer nye merker. På lanseringsdagen ble det hevdet at så mange som [url=http://www.gomonews.com/mission-accomplished-iphone-4-reports-15-millions-sales-77-return-customers/">77% eide en iPhone fra før.

For all del, jeg har en iPhone selv og er fornøyd med den, men så utbredt som vi gjerne liker å tro er den ikke.

nicho

John Strand er en synser som jeg definitivt ikke skal ta råd fra :)

Dykkeren

Enig med siste innleg. Det er ikke ofte man ser såkalte konsulenter vise flagg så tydelig på hvem som betaler. Nokia har tapt penger de siste årene, de har nok lyttet til Hr. Strand og ikke greid å tenke selvstendig.

Castle

@ kolby

Poenget med tråden er henge ut folk som har ment at den (iphone) kom til å bli en hit? Latterlig tråd.

Logik

Må si jeg trakk på smilebåndet når Eirik Newth prøver å åpne iTunes på iPhonen mens flymodus står på og unnskylder seg meg at han trykte på feil knapp! :)

Simon25

Eirik sa at "i" foran iPhone, iMac osv. sto for internett eller inntligent, men litt av greia er "jeg" slik som i "i" på engelsk.

Eirik dreit seg ut! Flere ganger!

keiserjohn

@dundee
Det du gjør feil som veldig mange av de pessimistiske "ekspertene også gjør. Er at du ser på salgstall som et absolutt tegn på suksess.

At 77% prosent av kundene på lanseringsdagen var tidligere iphone kunder, viser jo bare at det her en kjempegod retur av kunder. Det tallene er jo utelukkende bra.

Apple har en liten andel av smartmobil markedet. Både Android og iPhone/iOS tar mange nye kunder. Begge tar markedsandeler fra et voksende markede for smartmobiler.

Men selv om apple har en liten andel av markedet. Så har de det absolutt største navnet.

Og den aller viktigste faktoren. Selv om Apple hadde 3% av det totale Smartmobil markedet, så stakk dem av med dobbel så mye profitt, som alle de andre til sammen.

http://www.businessinsider.com/you-cant-appreciate-how-completely-apple-has-humiliated-rim-nokia-and-the-rest-of-the-gadget-industry-until-you-see-these-charts-2010-7

dundee

I forhold til de sitatene trådstarter henger ut så mener jeg mye av denne diskusjonen ikke har noe med iPhonens suksess. For eksempel mener han det er en latterlig påstand at "Jeg tror overhodet ikke at iPhone kommer til å ta noen betydelige markedsandeler. For å si det sånn, på Netcoms resultat vil ikke iPhone-salget kunne finnes igjen."

I forhold til dette utsagnet vil jeg mene at iPhonens markedsandeler er hva eksperten har uttalt seg om, og som trådstarter har latterliggjort. Når man da ser at iPhone ikke har noen betydelig markedsandel, i tillegg til at Apple som du sier har betydelig profitt, så tyder det jo på at Netcom neppe tjener mye penger. Utsagnet er således forholdsvis gyldig.

iPhone er absolutt en suksess når man ser på omtale, og for mange gir det inntrykk av at de selger langt mer enn de gjør. Fortsatt mener jeg at det er svært lite i denne tråden som har bygget oppunder at ekspertene har tatt feil, med unntak av et par utsagn som gir inntrykk av at man forventet at iPhone ville forsvinne fra markedet.

Tilbakevendende kunder er bra, men det er andelen tidligere kunder som fortsatt kjøper iPhone du ønsker å holde høy. Dersom det fortsetter å være et høyt forhold tidligere kunder i totalsalget betyr det at Apple sliter med å skaffe nye kunder, det er ikke så bra.

Som sagt, iPhone er utvilsomt en suksesshistorie, og den genererer masse penger til Apple. Likevel er de en av de mindre aktørene på mobilmarkedet, og det kan nok stillles spørsmål ved hva de genererer til andre. Så kan man alltids dele diskusjonen i to, den markedsføringsmessie og mediaomtalemessige (sic) suksessen, og den salgsmessige suksessen.

slogmo

@Simon25:
Den første i-enheten het jo iMac, og Apple har jo selv sagt at det stod for Internet.
Men i'en representerte jo og fokuset på produktet som en "personal device", der i'en står for individ (individual).

Så jeg synes ikke han dreit seg så veldig ut på det området. Kanskje litt, men lell....

kolby

@Castle

Jeg oppdaterte artikkelen nå ganske nøyaktig 2 år etter at jeg skrev den, og da ble den automatisk gjort om til en tråd i forumet også ettersom vi mellom da og nå har gjort at kommentarer i artikler også blir innlegg i forumet.

Adressen til artikkelen: http://ipod1.no/artikkel/2958/iphone-benektere-i-norden

Målet med den originale artikkelen var ikke å henge ut eller latterliggjøre noen. For mye av det mange finner morsomt i de første sitatene ble skrevet for to år siden, altså lenge før iPhone hadde en like stor suksess i Norden/Norge som i dag. Jeg prøver å oppdatere den regelmessig, så de sitatene som skrives er ikke direkte uthenging av ting de har tatt feil av, men potensielt kan ta feil av. Så får vi bare se hva som skjer.

Simon25

Beklager min overdrevne påstand.