iTunes til markedsrådet - feil fokus fra forbrukerombudet?

iTunes og DRMIfølge VG Nett har Forbrukerombudet med Bjørn Erik Thon i spissen nå tatt iTunes inn for markedsrådet for å tvinge iTunes til å kutte ut DRM slik at musikken som kjøpes i iTunes kan spilles flere MP3-spillere enn bare iPod/iPhone. At bransjen må kvitte seg med DRM er et svært godt forslag, men Forbrukerombudet retter sin kritikk mot feil selskap. Det er i dag plateselskapene og ikke iTunes, som tviholder på DRM. Har du hørt om iTunes Plus Bjørn Erik Thon?

Har Forbrukerombudet hørt om iTunes PlusI flere år har Bjørn Erik Thon i Forbrukerombudet kjempet en hard kamp mot iTunes for å få iTunes til å åpne opp og fjerne DRMen på all musikk som selges i iTunes i Norge. Det er over to år siden Forbrukerombudet først tok opp saken og nå mener de at Apple og iTunes har hatt god nok tid til å gjøre de nødvendige endringer.

Forbrukeren skal ha rett til å overføre og spille av digitalt innhold kjøpt og lastet ned via Internett til hvilke avspillere han selv ønsker. At den næringsdrivende gjør dette umulig eller vanskelig, er urimelig i henhold til markedsføringsloven

sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon og tar dermed Apple og iTunes inn for markedsrådet. Markedsrådet er et domstollignende organ som behandler klager på markedsføring. Markedsrådets vedtak er endelige og kan bare settes til side av domstolene i Norge. Ifølge Dagbladet truer Forbrukerombudet nå iTunes med kjempebøter om ikke endringer gjøres.

Er Apple eller plateselskapene den store stygge ulven?

Bjørn Erik Thon og Forbrukerombudet sin kamp mot iTunes er særdeles lite nyansert og vitner om lite kunnskap om hvordan bransjen faktisk henger sammen. Det er nemlig plateselskapene, og ikke Apple, som i dag påtvinger forbrukerne DRM på musikk som kjøpes i iTunes Store.

Apple har etter påtrykk fra både forbrukere og myndigheter skapt produktet iTunes Plus. iTunes Plus er musikk lagret i 256kpbs AAC (AAC er et standardisert og ISO-sertifisert format) helt uten DRM og produktet har en prislapp lik musikk med DRM. iTunes Plus ble lansert kort tid etter Steve Jobs famøse åpne brev om musikkbransjen hvor Apple åpnet opp for å selge musikk uten DRM.

Apple og iTunes selger med andre ord allerede musikk uten DRM, men utvalget er dessverre forsvinnende lite. Hvorfor er det lite? Fordi foreløpig har kun EMI og små, frittstående plateselskaper gitt Apple tillatelse til å selge musikk uten DRM. iTunes sine konkurrenter som Amazon, Wallmart, Play, CDON etc. har alle fått tilatelser fra flere større plateselskaper til å selge musikk uten DRM. Plateselskapene bruker DRM for å redusere iTunes sin markedsmakt ved å gi ulike konkurransevilkår, en virksomhet som uten tvil kan karakteriseres som konkurransevridende. Dette bør være en sak for konkurransetilsynet.

Det er med andre ord plateselskapene og ikke iTunes/Apple som står i veien for salg av musikk uten DRM. iTunes var faktisk den første musikkbutikken på nett som solgte musikk uten DRM fra et av de store plateselskapene. Bjørn Erik Thon og Forbrukerombudet bør rette fokuset ditt hvor problemet faktisk ligger. En bakstreversk, konkurransevridende og kartell-lignende virksomhet som kalles platebransjen.

Hvorfor er ikke Bjørn Erik like engasjert når det gjelder DRM-infisert musikk og film i Windows Media-format fra Telenor, Filmarkivet.no, CDON, Elkjøp, MSN Music Store eller lignende tjenster som det finnes mange av i Norge?

olemartin1

iTunes har et ansvar. De burde kreve at plateselskapene leverte DRM-fri musikk.

Det blir for enkelt å skylde på plateselskapene. De har bevist gang på gang at de ikke har peiling. De kommer ikke til å styre mot DRM-fri musikk, det må butikker som iTunes gjøre.

palelnan

olemartin1, jeg er uenig.

Et høyst sannsynlig utfall av saken er at mye musikk blir tatt vekk fra iTunes, eller at iTunes legger ned i Norge. Det hjelper ikke forbrukerne i det hele tatt.

admin, dette er en glimrende artikkel, som jeg er helt enig i.

admin

@olemartin1

Problemet er ikke iTunes. Apple har et produkt uten DRM, det kalles iTunes Plus. Når plateselskapene nekter Apple å selge musikk uten DRM - hvem har da skylden? Apple eller plateselskapene?

solvind

Poenget er vel ikke hvem som har skylden. Det er heller at det må bli forbudt å selge musikk med DRM. Bare da vil musikkbransjen tvinges til å fjerne denne urimelige sperren. I hvert fall viss flere land enn Norge innfører dette.

Kyllingmannen

Platekompaniet skal nå begynne å selge mp3-filer uten DRM. Tror de har en god mulighet til å dytte iTunes fra tronen i Norge om ikke iTunes Plus blir standard litt brennkvikt.

http://farojournalen.gan.no/id/1580

TopDog

Denne artikkelen føles nesten litt kjøpt og betalt av Apple...

Klart det på mange måter føles urettferdig at Forbrukerombudet her har sett seg ut en musikkforhandler og gått løs på denne.

Hvorfor? Jo, fordi iTunes er størst, og samtidig har den strengeste DRM'en (låses til utstyr fra en leverandør). En seier her vil skape presedens mot de andre DRM-svina.

Hvis platebransjen får beskjed om at eneste måte å distribuere musikk elektronisk er ved å fjerne DRM, hva tror du de gjør?

Klart, de kan trekke musikken fra det elektroniske markedet, men sannsynligheten for at de gjør det er mindre enn at de dropper DRM og ser på andre måter å sikre inntektene sine.

iTunes er forresten ikke tvunget til å kjøre DRM... jeg har funnet flere artister som har blitt solgt med DRM på iTunes, men uten DRM på CDON, Musikkonline, o.l.

Her lukter det svin på skogen!

hawkiiz

jeg for min del prøver så godt det lar seg gjøre å kjøpe musikk lovlig på nett, men jeg kommer aldri i livet til å betale for en fil med DRM. Det bør ikke være mitt problem at jeg vil betale for noe. når alternativene er a) last ned ulovlig b) last ned lovlig med drm eller c) kjøp platen, så er det liten tvil om at jeg laster ned ulovlig. Synd for plateselskapet/butikken men jeg har ikke bruk for plastikkskiva, og nekter å betale for å få begrenset tilgang til et produkt.

palelnan

TopDog, plateselskapene driver faktisk forskjellsbehandling. Dvs. at de gir en tilbyder lov til å selge DRM-fritt, mens iTunes ikke får lov. Synd men sant.

EivindNitter

@TopDog - ang. musikk med DRM på iTunes, og uten på andre nettbutikker, så virker det som det til dels er et spill fra plateselskapene for å ta noe markedsandel fra iTunes. Se f.eks. denne:

http://www.macrumors.com/2007/08/09/universal-to-sell-music-without-copy-protection-but-not-on-itunes/

Det virker på meg som om hele markedet er på god vei musikk mot DRM, og at det kun er en markedsfordel å selge så mye musikk som mulig DRM-fritt.

hawkiiz

plateselskapene har ikke noe annet valg enn å godta at de må selge musikk billig, enkelt og drm-fritt over nett. de kan ikke fortsette å kjempe mot sine egne kunder og utviklingen i verden generelt. og om de på død og liv må selge musikk med drm, så må den være MYE billigere enn musikk uten, og da mener jeg ikke at drm-fri musikk skal bli dyrere. Det er litt som å kjøpe en varebil. du får en bil, men kun kun en eller evt to personer får bli med på tur. betaler du mer og får en "vanlig" bil kan du bruke hele plassen.

earl

Ser virkelig ingen problem. Jeg husker når de på nyhetene spurte vanlige folk hva de syntes, og responsen var da: "Ehm, jeg bruker jo bare iPod"

kajac2

iTunes sine konkurrenter som Amazon, Wallmart, Play, CDON etc. har alle fått tilatelser fra flere større plateselskaper til å selge musikk uten DRM. Plateselskapene bruker DRM for å redusere iTunes sin markedsmakt ved å gi ulike konkurransevilkår, en virksomhet som uten tvil kan karakteriseres som konkurransevridende. Dette bør være en sak for konkurransetilsynet.
Dette sier jo inndirekte at det er apple som er synderen her. Hvis andre får DRM-fri musikk, og Apple ikke har det, er det bare rett og rimelig å sette søkelydet mot iTunes.

robejohn

Hva med å brenne det man kjøper på cd, importere den cden man brente som mp3, og så legge musikken inn på den enheten man vil ha. Siste jeg prøvde funka det uten problemer, sperra ble borte den......

olemartin1

@earl er det argumentet ditt? Det at ipod har en stor markedsandel rettferdiggjør ikke at Apple skal kunne selge musikk som er knyttet til den spilleren! Vi som forbrukere må kunne velge hva vi gjør med en vare som er kjøpt og betalt.

@palelnan Totalt uenig. Dersom iTunes nekter å selge DRM-musikk så vil det ikke gå nevneverdig ut over utvalget deres. Plateselskapene vil skjønne at iTunes er en så viktig butikk at de ikke kan unngå å være der, selv uten DRM

sortebill

@kajac

Det blir jo helt feil, det er jo faktisk itunes som blir offeret siden de gis andre vilkår av plateselskapene enn de andre butikkene. "Plateselskapene bruker DRM for å redusere iTunes sin markedsmakt"

Dette bekrefter jo bare det alle egentlig vet, at iTunes er på vei til å bli så stort at plateselskapene er redde dem og vil prøve å stagnere veksten. Ved å kun selge drm beskyttet musikk til apple oppnår de dette og stagnerer veksten.

Hvem taper på dette? Forbrukerne og Apple, selv om mange kanskje vil si det er bra at itunes ikke blir for store.

Dolemite

Helt feil diskusjon ... problemet til forbrukerombudet er vel ikke DRM i seg selv, men at Fairplay er en proprietær DRM løsning som knytter musikken din til til Apple for life. At noen synes det er ok klarer jeg rett og slett ikke å forstå.

hawkiiz

Det er et problem fordi det er vanvittig mye styr bare for å få lov til å bruke filer man har betalt for. ikke spes moro å bruke en ny cd for hvert album heller. da er jo ganske mye av poenget med å kjøpe over nett borte.

blank

Om du brenner en CD også importerer denne som MP3 så reduseres kvaliteten på musikken. Jeg synes ikke det er riktig at jeg må redusere kvaliteten på det jeg har kjøpt og betalt for å kunne bruke det på noe annet enn appleprodukter.

Macerbest

Kan ikke de som ikkje vil kjøpe musikk fra itunes kjøpe den en annen plass da. Synes det er utrolig plagsomt å høre på alle som syter og klager på Apple her hele tiden.

Er dere misfornøyde med Apple, så kjøp noe annet

kajac2

Det som ingen kan unskylde er at musikken kjøpt i iTunes bare virker på iPod. Og det er Apples, og bare Apples feil.

Macerbest

har du ikke ipod så kjøp musikken din en annen plass. Hva er problemet?????

Skal bilprodusenter ha samme interiør i alle sine biler slik at en som kjøper en lada kan bruke audi interiør??

kjøp musikken din der du kan få brukt den!!!!!!

Commodore

Jeg forstår og er enig med poenget rundt plateselskapene og deres ansvar, men Apple og iTunes har faktisk også et reelt ansvar.

Apple's plattform for musikknedlasting, iTunes, er blitt så dominerende innen musikknedlasting at den ofte er toneangivende ovenfor kunder og plateselskaper på hva som er akseptable rutiner for tjenester og publisering av media for kjøp og nedlasting over Internett.

Plateselskapene og Apple har nære bånd til hverandre, og Apple sitter faktisk på en reell mulighet til å overtale plateselskapene til å satse på DRM-fri musikk. Så er det noen som vil peke på iTunes Plus. Det er viktig å få frem her at selv om Plus riktignok er et alternativ, så er den versjonen slett ikke helt fullgod med vanlig iTunes og markedsføringen er ikke på langt nær informativ nok for den jevne kunde. Tror ikke det er få som aldri har hørt noe særlig om iTunes Plus.

Forøvrig drister jeg meg til følgende sleivspark; Denne tråden, og egentlig også artikkelen til en viss grad, føyer seg inn i rekken av eksempler på at det for noen stikker dypt når det blir rettet kritisk søkelys på Apple. Gode og varierte synspunkter er viktig, men synes for å være ærlig at det hele ble litt krampeaktig.

Og det sier jeg som en som har jobbet og fortsatt til dags dato jobber med litt av hvert innen IT til daglig, så jeg har ikke fordommer mot andre ting enn det produsent X lager, for å si det slik. ;)

admin

@commodore
Kommentarene kan jeg være enig i, men artikkelen har ingenting med at noen ikke tåler kritikk av Apple. Vi kritiserer Apple flittig her (se f.eks. bare artikkelen som er publisert tidligere i dag på iPod1), men når det gjelder denne DRM saken retter Forbrukerombudet baker for smed.

De store plateselskapene (utover EMI) har nektet Apple å selge musikk uten DRM for å bedrive det som uten tvil kan betraktes som ulovlig konkurransevidring. Den eneste reelle muligheten Apple har til å gjøre noe med dette, er å kutte all annen musikk enn den som kommer fra EMI (og andre mindre plateselskaper). Det vil bety at rundt 80% musikken til iTunes forsvinner over natta. Plateselskapene må gi Apple muligheten til å selge musikk uten DRM, ellers kommer vi ikke videre i kampen mot DRM. Den eneste grunnen til at plateselskapene selger musikk uten DRM hos andre aktører enn iTunes er fordi iTunes har så stor dominanse at platebransjen ser det som en stor trussel mot seg selv. Dette problemet har plateselskapene selvsagt satt seg selv i ved å kreve DRM til å begynne med. Vil de ut av problemet, må de tilby Apple DRM-fri musikk.

En annen sak som vi ønsker å belyse med denne artikkelen, som i våre øyne er vesentlig mer dramatisk, er Forbrukerombudets manglende evne til å gjøre noe med lignende problematikk i andre bransjer. Hvorfor har Norsk Tipping stengt Mac-brukere ute i åresvis uten at Forbrukerombudet har brydd seg. Hvorfor streamer NRK og alle andre TV-kanaler i formater som ikke støttes på Mac/Linux? Hvorfor låser Microsoft deg til Internet Explorer og Windows for å benytte mange norske nett-tjenester? Forbrukerombudet har i våre øyne vikarierende argumenter.

Årsaken til disse vikarierende argumentene kan ikke forklares med noe annet enn at Forbrukerombudet velger Apple som selskap fordi de vet det skaper masse PR. Hvorfor kritiserer Forbrukerombudet Netcoms binding av iPhone, når de ikke har brydd seg for Chess sin lignende binding som har vært hardt markedsført i åresvis? Fordi pressen ikke bryr seg om Chess og uten PR er det ingen som ser at Forbrukerombudet "gjør" jobben sin.

Forbrukerombudet bør i våre øyne kjempe for forbrukernes rettigheter, uansett om selskapet som bedriver tvilsom virksomhet heter Apple, Microsoft eller Norsk Tipping. En hver stein bør snus og vi er svært galde for at DRM-temaet kommer opp, det vil gagne alle forbrukere. Spørsmålet er bare om Apple er selskapet å gå etter?

Haplo

Jeg hørte en podcast der de tok opp dette temaet. Jeg er ikke så sikker på at det er platebrangsjen som setter begrensningene. Amazon har jo ikke drm, og veldig mange drmfrie prosjekt er under utvikling. Konklusjonen der var at enten så er det Apple som tviholder på drm, eller så vil platebrangsjen bli kvitt iTunes.

Det Itunes store burde kvitte seg med er hindringen av andre mp3 spillere.

klalar

Dette er vel egentlig en takk for sist fra plateselskapene for at itunes i sin tid brukte sin markedsmakt til å tvinge dem med på salg av enkeltlåter. Plateselskapene ville ikke tillate oppstykking av album, fordi de da anså at inntektene ville gå ned. apple tok fighten med selskapene, og fikk til slutt tillatelse til å selge enkeltsanger. Det ble vel for et par uker siden gjort forsøk fra et av selskapene å fjerne enkelte artister fra itunes, men de ble straks lagt tilbake da salget sviktet totalt, og artisten forsvant fra billboardlista.

Men når det er sagt. det har blitt solgt wma-filer med drm i årevis, og for en stund siden ble verifikasjons-serverne til microsoft tatt ned. Resultatet ble at de filene som var kjøpt med wma-drm ikke kan spilles av mere. Kan ikke huske å ha sett forbrukerrådet sette søkelyset på dette?
Jeg liker ikke drm noe mere enn noen andre, men i denne saken er nok ikke problemet apple og itunes. Det er vel ikke noe selskap som har stått så mye på barrikadene, og brukt så mye tid på utvikling av åpne standarder som apple. Se på f.eks webkit. Nå er det nok plateselskapene som holder på drm mot apple, for å vri salget bort fra itunes. Jeg tror at om de greier dette, så vil vi i fremtiden se at det blir slutt på å kjøpe enkeltlåter. Vi kommer da til å måtte kjøpe hele album. Er du da ute etter bare ei låt, så ender du altså opp med å betale i snitt 10 ganger det du gjør i dag for en enkelt-låt. Så spørs det da, om folk synes det er verdt det, bare for å slippe drm. Vel gir drm deg litt ekstraarbeid om du vil ha den til mp3, men kostnaden for ei brennerplate+80 kroner for albumet, og de fem minuttene det tar og brenne den ut og rippe den igjen i ønsket format bør ikke skremme noen. Det er heller ikke noe å tape lydmessig, når du går fra et komprimert format, til et fullformat og tilbake til et komprimert. Iallefall ikke noe noen av oss har ører til å høre.

kattunge

Meoow.. nå sitter jeg her med en nokia n82 som jeg gjerne skulle oppdatert programvaren på. Til dette må jeg ha windows... eller så går det ikke. Ellers er dette en god telefon, men har et par små bugs som kan være irriterende i blandt og som krever en omstart. En oppdatering ville hjulpet, men nokia har ingen løsning for dette som fungerer med Mac OS X til tross for at deres andre løsninger som synkroniseringsvare og iSyncplugin fungerer glimrende.

Hmm.. hvor er forbrukerombudet... ingen i sikte, og vil nok ikke komme på banen med det første if ever. Hadde det vært omvendt, at telefonen krevde Mac og ukompatibel med windows for å kjøre oppdateringsvaren, så føler jeg på meg at de ville vært på banen rimelig raskt.
Fordi at, sammens med noen viktige poeng nevnt av admin kan man jo bare undres.. hvilket firma eier forbrukerombudet....

Vel, my bad da jeg nemlig selv har kjøpt den etter eget valg (altså ingen tvang), som det jo er med det meste man investerer i, som f.eks. iPod, musikk fra iTunes store osv. Men det var kanskje en litt dårlig sammenligning da man jo også kan bruke både iTunes og det andre tilbehøret på en hvilken som helst windowsmaskin.

Blir vel til at jeg selger denne etterhvert, og skaffer meg en iPhone. Med denne kan man oppdatere uansett hva man har av mac eller windows. Bare man har iTunes innstallert... right? ;)

Kattungen

RolfA

All den tid det er mye rimligere å kjøpe musikk på iTunes enn i platebutikken ser jeg ikke det store problemet. Dersom andre aktører holder samme pris som Apple - kan begrensningene i rettighetene forsvares i forhold til den enkelte distribusjonskanalen ITMS er. Dessuten aksepterer man jo vilkårene når man handler på iTunes.
Det jeg finner mest betenkelig med forbrukerombudet sin uttalelse er hvordan dette vil virke inn på å få videoinnhold på ITMS og andre kanaler? Jeg synes det er leit at man ikke kan kjøpe serier/filmer m.v. Jeg er klar over at det trolig er rettighetsspørsmål som gjør at vi allerede ikke har dette. Stiller man i tillegg krav til DRM blir antakelig en etablering i Norge relativt dyr pr kunde. Det synes jeg er mye mer beklagelig enn begrensingene DRM legger på musikk. Jeg ønsker svært gjerne å kunne se på lovlig kommersielt film/serie innhold på min iPod Touch.

Jeg synes også det er svært trist at statlige foretak satser på løsninger som enten er vanskelig tilgjengelig eller ikke tilgjengelig ved bruk av Mac OS X (f.eks. NRK og Norsk Tipping). Synes det er et stort paradoks at forbrukerombudet går så hardt ut, når statlige virksomheter ikke har alt på sitt rene (NRK; betaling via lisens, Norsk Tipping: fortjenste via spill Altinn: ved bruk av buypass løsning). Jeg undres over om Apple (evt. andre aktører) har foretatt undersøkelser for hvorvidt det er grunnlag å søksmål knyttet til konkurransevridningen som skjer som følge av disse valgene.

craft

Admin: En annen sak som vi ønsker å belyse med denne artikkelen, som i våre øyne er vesentlig mer dramatisk, er Forbrukerombudets manglende evne til å gjøre noe med lignende problematikk i andre bransjer. Hvorfor har Norsk Tipping stengt Mac-brukere ute i åresvis uten at Forbrukerombudet har brydd seg. Hvorfor streamer NRK og alle andre TV-kanaler i formater som ikke støttes på Mac/Linux? Hvorfor låser Microsoft deg til Internet Explorer og Windows for å benytte mange norske nett-tjenester? Forbrukerombudet har i våre øyne vikarierende argumenter.

Dette er viktigere enn DRM i iTunes.
Som en annen skrev litt lenger opp - brenn din kjøp og rip låtene tilbake som mp3. Uansett bør man ta backup av det man kjøper.

Ellers så er jo www.musikkonline.no et meget godt alternativ, der er filene 320kbps som vel nesten kan regnes som hi-fi ;-)

Jeg startet en anonym blogg på vgnett om dette :-)

/Craft
________________________________________
Failure is an attitude, not an outcome.
--Harvey Mackay

craft

Her er bloggen

http://www.vgb.no/9871

/C

morgoth

En leverandør distribuerer konsument varer på et vis som er i mot norsk lovgivning.
Forbrukerombudet ber de rette på det...
Leverandøren gjør noen endringer, men strider fortsatt mot norsk lovgivning
Forbrukerombudet går til Markedsrådet.... Jeg kan ikke se problemet her.

Ja det kan sikkert være plateselskapene som nekter iTunes DRM fri musikk, men det er jo definert av en kontrakt mellom Apple og underleverandør.

Så lenge iTunes skal rettes mot norkse konsumenter så må de følge norsk lov... om de ikke har underleverandører som kan lage noe som følger nosk lov så får de slutte å selge det... selv om det dessverre kan bli konsumenten som taper

Forbrukerombudets prioriteringer i sine saker er dog en annen sak...

Cybbe

Det blir for enkelt aa fraskrive Apple ansvar for sin egen butikk, og det brister paa helt aapenbare punkter. Ingen tvinger Apple til aa selge musikk med DRM. Apple har valgt aa selge musikk med DRM etter avtale med plateselskapene. Det er Apples ansvar. De kunne valgt aa kun tilby musikk uten DRM. Det har de ikke gjort.

Og utformingen av DRMen, som laaser musikken til Apples egen maskin- og programvare, er direkte haaploest.

macborrare

Da Forbrukerombudet tog opp dette første gangen så sendte jeg et klagemål mot en av dem som bare sålde musikk med MS DRM. Jeg fikk svar fra FO, et vedlagt brev i .doc format!

Jeg har et par ganger klaget på min bank som gir vekk gratis Norman antivirus (nå kan man ju alltid diskutere hvis man som Macbruker trenger det) poenget er at det er bare for Windowbrukere og banken betaler Norman for dette. Da må jeg som Macbruker og bankkunde være med å betale beskyttelse for dem på andre siden uten å få noe selv. Dessuten så mener jeg at det er markedsvridende til bakdel for Mac. Jeg fikk aldri noe svar.

Som en del har tatt opp tidligere så har han aldri gjort noe mot MS sitt monopol! F.eks. hvem stod bak når Mac ble hevet ut av justiedepartemanget som var nesten bare Mac (en grunn til at mange advokater fortfarende bruker Mac!)?

Man bør og huske historien bak iPod og iTunes. Hva hadde vi som Macbrukere føre høsten 2001? Jo Creative Nomad via USB. Jeg skaffet den første iPoden i januar 2002 grunnet firewire. At den hadde flott design og var brukervennlig var noe jeg tog som selvfølge. Pussigt nog så ønsket Windowsbrukere den og Apple slapp iTunes for Windows. Att den sen tog av i ett omfang ingen hadde fantasi at forestille seg kunne man ikke førutsi. Husk og på at med iTunes Store så trudde man at det skulle ta 3 månader at selge 1 miljon, det ble gjort på, hvis jeg husker rett 3 uker!

At si at Apple har ett monopol slikt MS er holder heller ikke da det er mulg å kjøpe fra andre en Apple. Hvem har gjort at iTunes Store har blitt så stor? Jo det er individuelle konsumenter som har stemt med sine føtter, ikke en eller annen IT leder. Hvor mange var det ikke som fikk sloss for å kunne kjøpe en Mac via bedriften for å få skatterabatt? Hvor var KO da?

Jeg har abonnert på Forbrukermagasinet i mer enn 10 år, grei avis. Når XP kom så hadde man 3 sider. Flere ganger har man hatt artikler om PC, Mac ble muligens omtalet som "man trenger spesielle programmer for den". Aldrig har man hatt en artikel om OSX.

Ved å gå mot Apple så får man omtale, det er grunnen.

Jeg får lust å gå til en Volvohandler å be om å kjøpe en V40 men den skal ha Porsche motor. Hvis ikke så blir det en sak for KO!

trmika

macborrare og alle andre : lite tips om du har henvendt seg til Forbrukerrådet ( eller staten ) og ikke fått svar. Forvaltningsloven krever at du skal ha svar innen rimelig tid , tror det er 14 dager . Annmeld dem gjerne.
det mulig at jeg er på Apples side , men egentlig er jeg likegyldig hvem som er synderen eller ikke. Jeg vil ikke at min musikk-butikk (ITunes ) skal lukkes i Norge. Og det tror jeg kommer til å skje om Markedsrådet , vinner. Om det skjer så har vi tapt uannsett. Men folk som mener at Apple gjør noe galt ser ikke dette. Jeg vil ikke at forbruker-rådet skal ødelegge for meg. Jeg VILL IKKE bli tvunget til å kjøpe fra andre. Jeg har like mye rettigheter som de som klager på Apple.
En annen ting som dere som er mot ( eller for ) ikke har tenkt på :
hva skjer med de som har kjøpt låter? Itunes validierer om du har en gyldig maskin for å spille av. Jeg for min del mister låter for ca 3500 kr. om ITunes stenges i Norge. hva med dere ? Tror dere Apple vil dekke det eller forbrukerrådet? Not even in your dreams, sier jeg. Tror du Apple vil oppretholde validerings-serverne mot Norge, Yeah right !!!.
Jeg har sendt en mail til Forbrukerrådet om denne bekymringen , spent på om de svarer