Første Android-telefon lanseres i dag

Google Android - den første telefonen til å konkurrere med iPhoneI dag offentliggjøres det som trolig er den første mobiltelefonen basert på Googles nye mobileoperativsystem, Android. Android er ikke en mobiltelefon, men et operativsystem til mobiltelefoner og sannsynligvis den første virkelige utfordreren til Apples iPhone.

Android er et helt nytt, åpent og gratis operativsystem til mobiltelefoner som baserer seg på Linux. Google har med Android stjålet et par triks fra Apple og har laget en grensesnitt som absolutt tåler sammenligning med iPhone. Apples største konkurrent til iPhone blir ikke Windows Mobile eller Symbian, men Google Android.

Siden iPhone ble lansert for over ett år siden har det strømmet på med iPhone-utfordrere, deriblant en rekke modeller fra HTC med Windows Mobile. Felles for de fleste "iPhone-killerene" har vært at de kjører Microsofts Windows Mobile, med et "iPhone-skall" på toppen for å imitere iPhonens brukergrensesnitt. Dette har fungert relativt dårlig og dermed ikke utgjort noen trussel for Apples iPhone som har tatt hyggelige markedsandeler verden over.

Nå kommer det som mest sannsynligvis er den første virkelige utfordreren til Apples iPhone og App Store-plattformen. Tyske T-Mobile skal i dag lansere den første telefonen basert på Googles Android.

T-Mobile G1

Navnet på telefonen er T-Mobile G1 og telefonen er utviklet av HTC, kjent for sine Windows Mobile-telefoner. Telefonen har det mest man forventer av en moderne mobiltelefon, deriblant GPS, 3.1 megapikslers kamera, Bluetooth, Flash-minne på opptil 8GB, 3G og en skjerm med oppløsning på 480x320 piksler. Telefonen vil lanseres i Tyskland, eksklusivt i T-Mobile sitt nett. I USA og resten av verden skal telefonen lanseres under HTC sitt brand og med navnet HTC Dream. Nettstedet TMONews har mer informasjon om den første T-Mobile-telefonen basert på Android.

Det er allikevel ikke de tekniske spesifikasjonene som er interessante, men heller programvaren.

Google Android - den første telefonen til å konkurrere med iPhone

Android er et helt åpent og gratis operativsystem til mobiltelefoner som er basert på Linux. Google har i lengre tid utviklet operativsystemet for å kunne konkurrere om det mobile søke- og annonsemarkedet. Google lever som kjent av annonseinntekter basert på søk og for å kunne konkurrere bedre mot Microsoft har Google valgt å satse betydelige beløp på utvikling av en ny mobilplattform. Innebygd i Android finner man selvsagt også Googles egne tjenester som Google Maps, Gmail, Google Calendar osv.

At Google Android er åpent og fritt betyr at hvem som helst kan utvikle programvare til telefonen og hvem som helst kan lansere telefoner basert på Android uten å betale et rødt øre til Google eller andre. Googles Android er med andre ord den første virkelig åpne mobilplattformen som har livets rett.

Android Market vs. App Store

En av iPhonens største suksesser så langt har vært App Store. Med en svært avansert SDK og en komplett infrastruktur har Apple gjort det enkelt for utviklere å produsere, selge og distribuere programvare direkte til iPhone. Dette har så langt vært en enrom suksess og per dags dato har det blitt kjøpt og lastet ned over 60 millioner programmer fra App Store. Som vi skrev her på iPod1.no tidligere i år, har det vært programvaren og ikke de tekniske spesifikasjonene som selger Apples iPhone. iPhone + App Store presenterte startskuddet for en ny mobilplattform.

Android Market
Hele mobilbransjen har lagt merke til App Store og Google lanserer med Android også en App Store-konkurrent. Navnet blir Android Market og på lik linje med Apples App Store vil Google tilby brukerne et sentralt sted for kjøp og nedlastning av programvare for alle Google Android-baserte telefoner. Den store forskjellen mellom Apple og Googles løsning blir derimot at Android vil være helt åpent. Alle kan utvikle programvare og selv laste det opp til Android Market, uten noen form for sensur eller kvalitetskontroll som Apple har blitt sterkt kritisert for. Google legger opp til et stemmesystem hvor brukerne selv avgjør hva som er god programvare eller ikke.

Alle programmer som er mulige å lage med Android SDKen vil utviklere få publisert på Android Market. Android Market er med andre ord en helt åpen markedsplass på en helt åpen plattform.

Det er denne åpenheten og mulighetene for utviklere verden over til å bidra med programvare som gjør dette til en trussel for Apple. Det er i alle hovedsak programvare som kommer til å selge mobiltelefoner i en post-iPhone-eraen og her stiller Google sterkt. På hardware-siden vil mobilprodusenter verden over kunne produsere telefoner med gode spesifikasjoner uten å måtte tenke på utvikling av selve operativsystemet. Den største taperen i hele dette virker så langt å være Microsoft som må konkurrere med Googles åpne og frie system, mens Apples iPhone på sikt også vil kunne rammes av Android-telefonene som nå kommer på markedet.

Senere i dag kan du se en online-presentasjon av T-Mobile G1 hos T-Mobile. Les også mer hos Dagbladetog VG

Bilder fra Engadget

oddiZ

Softwaren ser bra ut, men mobilen er STYGG!!!

alexo89

Stygg invenidg og utvendig.. iPhone er penere

TheRealChristoffer

pent grensesnitt men telefonen er bare stygg

jpsalvesen

Dette kan bli en veldig spennende plattform fremover.

Men første-generasjonen er jo ikke akkurat vakker. Og et par bugs har den sikkert også. :)

lowapple

må være Microsoft prudusert

kjetil02

"På hardware-siden vil mobilprodusenter verden over kunne produsere telefoner med gode spesifikasjoner uten å måtte tenke på utvikling av selve operativsystemet."

Det var akkurat der SE tråkka i salaten med P990. Samme hvor bra UiQ var, så ble kombinasjonen P990 og UiQ3 trøblete, og tross godt potensiale ble resultatet aldri bedre enn akseptabelt, tross i gjentatte oppgraderinger av sw. Det viser at selv et godt operativsystem må tilpasses maskinvaren. Et godt operativsystem er ingen gratisbillett.

TheRealChristoffer

Følger du ikke med? er HTC produsert. rart mobilen ikke kommer til europa da...

TheRealChristoffer

Nevermind...

svar

Jeg vil ha android dyret i plysh :D

fredarn

Ser spennende ut dette, ikke noen fin telefon, men det er jo systemet/grensesnittet som er det viktigste.

Haplo

WM har vel større markedsandel enn iPhone. Så hvordan er denne en større "utfordrer" enn Windows Mobile? Det er vel heller Android og iPhone os som er en utfordrer til Windows Mobile og i enkelte land Blackberry

djhalleu

ok. Eg veit det er et operativsystem

dei burde ha kalt g1 for GooPhone. kjapt og vittig navn.

willytk

Mange fine videoer på youtube, inkl. en veldig enkel klipp-og-lim. Jeg lurer virkelig på hvorfor ikke Apple har implementert dette. Det burde være forholdvis enkelt å implementere?

elwood

helt utrolig at de har klart å lage en så ufattelig stygg mobil. det ser ut som at knappene nederst kommer fra steinalderen. jeeeez. At de lanserer et nytt operativsystem som ser ganske ok ut er greit, men at de bruker den stygge dingsen der til å fronte det.. huff

Marasmus

@djhalleu: Ja, "slimtelefon" er jo et glimrende navn på en telefon :)

Ellers virker Android foreløpig som et Frankenstein-monster blant mobil-OS-ene. Nyfødt og transparent sammensatt, men lite pent og elegant.

TLZ

Eg har ein iPhone er eg egentleg ganske nøgd med den, men dei heilt latterlege krava og "policy" som Apple har rundt AppStore er heilt sjukt og eg trur det vil dempe innovasjon på lang sikt.

I tilegg så er det rimeleg ufornuftig. Kommer nok til å ha denne telefonen ein stund, men når tida kommer for ein ny så skal du ikkje sjå vekk i frå at det blir ein Android-basert sak.

Haplo: Godt poeng! Dessuten så er Android ikkje bare smartphone, men også beregna for meir "normale" telefonar. (Rett meg hvis eg tar feil her...)