Radio i iTunes - hvordan?

Slik som de aller fleste har fått med seg er iTunes det optimale musikkarkiv- og avspillingsprogram for de digitale sangene og albumene du har på dataen din. Det som fort har blitt glemt av mange, om ikke de noen gang har vært klar over det, er at iTunes også er en flott radio til de stasjonene som sender radiosignalene sine ute på nettet. De aller fleste har nok sett det lille radio-ikonet som ligger to plasser under Biblioteket til venstre i iTunes, men kanskje ikke alle har tatt det i bruk. I så fall er det på tide. Det lille ikonet med radiobølger er veien til en god opplevelse med Nettradio. Nettradio er ikke så forskjellig fra den alminnelige radio med AM, FM osv. Det er bare å velge en kanal, trykke på den og høre i vei. Det fine er at man finner kanaler der det ikke er noe reklame så man slipper irriterende skravling og hyling mellom sangene. I tillegg kan man velge kanaler innen forskjellige kategorier slik som det er i iTunes. I iTunes finner man et stort utvalg av kategorier; alt fra Blues til Classic Rock, 60-tallet og Top 40. Titter man i de kategoriene finner man garantert en kanal som vil falle i smak.
Kanalene varierer i kvalitet på sendingen. I iTunes vil du finne sendinger fra 16kbps til 128kbps. Du vil høre forskjell på kvaliteten på lyden ved 16kbps og 128kbps, men 16kbps er fullt mulig å høre på, spesielt hvis det er noe du liker.

De kanalene som du finner i Radio er kanaler som er i iTunes fra før av, og du kan av en eller annen merkelig grunn ikke legge til kanaler der selv. Det er for meg helt uforstålig hvorfor vi ikke skal få lov til å legge til våre egne radiokanaler på den plassen som er beregnet for radio. Det kan selvsagt ha noe med at de kanalene som er der har betalt Apple for å reservere de plassene for dem. Men om de hadde betalt eller ikke hadde Apple lagt til kanaler der likevel. Og uansett er det ikke ødeleggende for de radiokanalene om vi legger til våre egne. Jeg har flere ganger sendt inn ønske til Apple om akkurat dette å kunne legge til mine egne kanaler i Radio. Hver gang det kommer en oppdatering til iTunes krysser jeg fingrene mine om at Apple endelig har gjort det mulig. Men nå har jeg ventet lenge nok, og jeg er lei av å vente. Det var nødt til å bli sagt.

Dette stopper oss ikke med å legge til våre egne kanaler i iTunes, men vi blir nødt til å legge dem i Biblioteket vårt istedenfor Radio. Det fungerer helt fint, bare det er synd å forsøple Biblioteket vårt med radiokanaler når vi faktisk har en plass beregnet til akkurat dette.
Uansett, over hele nettet finner man forskjellige radiokanaler som har sending på internett. Søker man litt rundt eller spør andre finner man gode kanaler, eller sider med linker til kanaler. Et eksempel er ShoutCast og Live365 som har store utvalg av forskjellige kanaler man kan høre på via for eksempel iTunes.

De fleste kanaler du finner på internett er kanaler som kun er beregnet til Nettradio, men det er flere kjente kanaler fra AM/FM-verdenen som kjører internettsendinger. Dette gjelder også våre egne norske kanaler.
Du finner dem på NRK.no. Det er mulig å ta adressen til de kanalene og legge dem til iTunes, men for å gjøre det enklere for dere har jeg laget en liten pakke med de fleste norske kanalene som har sendinger via Nettradio.

Last den ned og og dra mappen over til iTunes.  Last ned

Hemo

Bra tilltak!
Ser du nokon grunn for å ha med m3u til versjonar med lav bitrate?
Eg foreslår at du tar vekk desse, og heller legg til nokon med enno høgare bitrate:
http://www.nrk.no/lyd/

Knopas

Prøvar å laste ned den zipfila her, men etter omlegginga av sida så fins den ikkje. Les at det er uttalt at saka skal ordnast, men dette har tydeligvis ikkje skjedd..

Skjer det? ;)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om Apple iPad

Følg oss på Twitter!

Følg i1 på Twitter

Nettradio i iTunes
100 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai.