Hvordan forbedre batteritid/levetid på batteriet i din iPod?

Oppladbar litiumbasert teknologi gir den beste ytelsen for iPod. Denne batteriteknologien er standard også i enheter som mobiltelefoner og håndholdte enheter. Apple-batterier har de samme egenskapene som annen litiumbasert teknologi som finnes i andre enheter. Akkurat som med andre oppladbare batterier, kan det hende at disse må skiftes ut etter en tid.

Standardteknologi
Litiumionebatterier har en større tetthet enn nikkelbaserte batterier. Dette gir lengre levetid og lettere batterier fordi litium er det letteste metallet. Du kan også lade opp litiumionebatterier når det måtte passe, uten at de trenger å lades helt opp eller helt ut slik som med nikkelbaserte batterier. (I nikkelbaserte batterier bygger det seg over tid opp krystaller som forhindrer at de kan lades helt opp, noe som fører til at de alltid må lades helt ut før de kan lades opp igjen.)

Standardlading
De fleste litiumionebatterier benytter hurtiglading for å lade enheten til 80 prosent av maksimal batterikapasitet, og går deretter over til sakte lading. Det vil si at det tar omtrent to timer å lade iPod til 80 prosent av maksimal kapasitet, deretter tar det 2 timer til før den er fulladet hvis du ikke bruker den mens den lader. Alle litiumionebatterier kan lades mange ganger. Antall ganger batteriet kan lades oppgis i ladesykluser.

Ladesyklus. Å bruke og lade opp 100 prosent av batterikapasiteten kalles en ladesyklus.
En ladesyklus innebærer å bruke all strømmen i batteriet, men det betyr ikke nødvendigvis én opplading. Du kan for eksempel bruke iPod i noen timer en dag og bruke halve batterikapasiteten, og deretter lade den helt opp. Hvis du gjorde det samme neste dag, ville det telle som én ladesyklus, ikke to. Dermed kan det flere dager å fullføre en ladesyklus. Hver gang du fullfører en ladesyklus, minker batterikapasiteten noe, men batterier i både bærbare maskiner og iPod-enheter kan gjennomgå mange ladesykluser før de kun kan lades opp til 80 prosent av originalkapasiteten. Som med andre oppladbare batterier, kan det bli nødvendig å skifte det ut.

Tips for maksimal utnyttelse av batteriet
Batteribrukstiden er avhengig av hvordan du bruker enheten batteriet gir strøm til. Du kan følge noen enkle trinn for å få mest mulig ut av batteriet til en bærbar maskin eller en iPod. Hvis du bruker litt sunn fornuft, vil du få igjen lengre batteribrukstid samtidig som batteriet vil vare lenger før det må skiftes ut. Det viktigste er å unngå å legge iPod i solen eller en varm bil (selv i hanskerommet). Varme er det som skader batteriets ytelse mest. «Batteribrukstid» er hvor lenge du kan bruke iPod før den må lades på nytt. «Batterilevetid» er hvor lenge du kan bruke batteriet før det må skiftes ut.

1. Oppdater til den nyeste programvaren
Forsikre deg om at iPod alltid bruker den nyeste programvaren fra Apple. Det hender at Apples ingeniører finner nye måter å forbedre batteriytelsen på.

2. Bruk iPod jevnlig
Det er viktig for vedlikehold av litiumbaserte batterier at elektronene er i bevegelse regelmessig. Sørg for at iPod gjennomgår minst én ladesyklus i måneden. Hvis du ikke bruker iPod jevnlig, kan du legge til en alarm i kalenderprogrammet.

3. Knappelås og pause
Det er kanskje innlysende, men du bør bruke knappelåsen på iPod når du ikke bruker den. Dette forhindrer at iPod-knappene vekker iPod ved en feiltagelse. Hvis du ikke hører på iPod, kan du sette den på pause, eller du kan slå den av ved å trykke på Start-knappen i to sekunder.

4. Optimaliser innstillingene
Det er enkelte funksjoner som fører til at iPod bruker opp batteriet raskere. Hvis du ikke bruker disse funksjonene, vil batteriet vare lenger.

Bakgrunnsbelysning:
Hvis du stiller bakgrunnsbelysningen til «Alltid på», vil batteribruks reduseres betraktelig. Bakgrunnsbelysningen bør kun benyttes når det er nødvendig.

Equalizer:
Hvis du bruker equalizeren under avspilling, krever det mer av prosessoren i iPod fordi equalizerinnstillingene ikke er kodet i musikken. Slå av denne hvis du ikke bruker den. Hvis du har lagt equalizerinnstillinger til sangene i iTunes, må du sette equalizerinnstillingene til «Flatt» for å få samme effekt som «Av» fordi iPod bevarer iTunes-innstillingene.

5. Utnytt hukommelsen
iPod spiller musikken fra en hukommelsesbuffer som er konstruert slik at avspillingen ikke hopper og batteribrukstiden forlenges. Harddisken i iPod spinner opp for å fylle denne bufferen, og dette bruker strøm. Det er noen faktorer som påvirker hvor ofte dette skjer, og hvis du begrenser disse faktorene, vil batteribrukstiden forlenges.

Hurtigspoling forover:
Hvis du hurtigspoler gjennom spillelisten, må iPod fylle bufferen oftere og den vil dermed spinne opp harddisken og bruke mere strøm. Dette reduserer batteribrukstiden. Hvis du lager spillelister i iTunes som faller i smak, kan du redusere behovet for å hurtigspole. Hvis du bruker miksefunksjonen, kan det også hende at behovet for å bruke hurtigspoling reduseres.

Bruk komprimert musikk:
Bufferen i iPod fungerer mest effektivt med sanger med gjennomsnittsstørrelse (mindre enn 9 MB). Hvis lydfilene dine er store eller ukomprimerte (inkludert AIFF- eller WAV-formatet), bør du vurderer å komprimere dem eller bruke en annen komprimeringsmetode, for eksempel AAC eller MP3, når du importerer dem til iTunes. Du kan også vurdere å dele veldig lange sanger eller spor opp i kortere spor med mindre filstørrelser. Hvis du komprimerer musikken med 128 kbps, vil iPod fylle bufferen omtrent hvert 25. minutt.

Kilde: Apple Norge

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om Apple iPad

Følg oss på Twitter!

Følg i1 på Twitter

Nettradio i iTunes
100 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai.