Warning: Duplicate entry '4408914' for key 'PRIMARY' query: INSERT INTO ipod1_watchdog (uid, type, message, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '<em>fopen(/var/www/html/modules/phpbb/../../forum/feeds/html_active_forum_www.ipod1.no.inc): failed to open stream: No such file or directory</em> i <em>/var/www/html/modules/phpbb/phpbb_block_i1_recent_topics.inc.php</em> på linje <em>10</em>.', 2, '', 'https://ipod1.no/artikkel/2767/test-iphone-3g', '', '23.22.35.162', 1711096003) in /var/www/html/includes/database.mysqli.inc on line 156

Warning: Duplicate entry '4408914' for key 'PRIMARY' query: INSERT INTO ipod1_watchdog (uid, type, message, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '<em>filesize(): stat failed for /var/www/html/modules/phpbb/../../forum/feeds/html_active_forum_www.ipod1.no.inc</em> i <em>/var/www/html/modules/phpbb/phpbb_block_i1_recent_topics.inc.php</em> på linje <em>11</em>.', 2, '', 'https://ipod1.no/artikkel/2767/test-iphone-3g', '', '23.22.35.162', 1711096003) in /var/www/html/includes/database.mysqli.inc on line 156

Warning: Duplicate entry '4408914' for key 'PRIMARY' query: INSERT INTO ipod1_watchdog (uid, type, message, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '<em>fclose() expects parameter 1 to be resource, boolean given</em> i <em>/var/www/html/modules/phpbb/phpbb_block_i1_recent_topics.inc.php</em> på linje <em>15</em>.', 2, '', 'https://ipod1.no/artikkel/2767/test-iphone-3g', '', '23.22.35.162', 1711096003) in /var/www/html/includes/database.mysqli.inc on line 156
Test: iPhone 3G | iPod1 |

  • user warning: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near ') AND n.type = 'artikler' AND tn.nid <> tn3.nid GROUP BY n.nid ORDER BY c DE...' at line 1 query: SELECT n.nid AS nid, n.title as title, n.created as created, COUNT(tn3.tid) c FROM ipod1_term_node tn INNER JOIN ipod1_term_data td ON tn.tid = tn.tid INNER JOIN ipod1_term_node tn2 ON tn.tid = tn2.tid INNER JOIN ipod1_term_node tn3 ON tn2.nid = tn3.nid INNER JOIN ipod1_node n ON tn3.nid = n.nid WHERE n.status = 1 AND tn.nid = 2767 AND tn2.nid <> 2767 AND td.vid IN () AND n.type = 'artikler' AND tn.nid <> tn3.nid GROUP BY n.nid ORDER BY c DESC LIMIT 5 in /var/www/html/includes/database.mysqli.inc on line 156.
  • warning: fopen(/var/www/html/modules/phpbb/../../forum/feeds/html_active_forum_www.ipod1.no.inc): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/modules/phpbb/phpbb_block_i1_recent_topics.inc.php on line 10.
  • warning: filesize(): stat failed for /var/www/html/modules/phpbb/../../forum/feeds/html_active_forum_www.ipod1.no.inc in /var/www/html/modules/phpbb/phpbb_block_i1_recent_topics.inc.php on line 11.
  • warning: fclose() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/html/modules/phpbb/phpbb_block_i1_recent_topics.inc.php on line 15.

Test: iPhone 3G

iPhone testet

Det er veldig lenge siden vi noensinne har vitne til mer hype enn rundt lanseringen av iPhone 3G. I hele verden har folk stått, ligget og sovet i kø i flere dager - alt for å få tak i Apples iPhone 3G. De siste to ukene har vi lekt oss med en iPhone 8GB og en iPhone 16GB. Hypen har nå lagt seg og det er tid til oppsummering. Er iPhone 3G verdt oppgraderingen?

Design og tilbehør

Har du hatt en første generasjons iPhone vil du nikke gjenkjennende når du ser esken til den nye iPhonene. Boksen er nesten helt identisk og det eneste som skiller den ut er to symboler på siden av lokket: 3G.

I boksen finner vi et par høretelefoner med mikrofon, en iPhone/iPod USB-ledning, et pusseskinn, en strømforsyningsenhet (samme som iPod), en strømplugg (norsk), garantibevis og manualer, de vanlige Apple-klistremkerkene og et SIM-utmatningsverktøy. Det vi ikke finner derimot, er en Dock. I likhet med iPod-utviklingen har Apple kuttet ut å inkludere en Dock for å kunne kutte ned på prisen eller øke sin egen fortjeneste. Dette er kanskje greit for de som ikke vil betale for noe de ikke kommer til å benytte, men det er likevel kjedelig ettersom det er både tøft og praktisk å ha en iPod eller iPhone stående ved siden av dataen på pulten. Hvis man, som oss, skal ha seg en Dock kan man kjøpe en Apple Universal Dock til 330 kroner, eller en iPhone 3G Universal Dock Adapter 3-pakning til 60 kroner hvis man allerede har en Universal Dock.

Innhold i iPhone 3G boksTrykk for større bilde

Innhold i iPhone 3G boksTrykk for større bilde

Innhold i iPhone 3G boksTrykk for større bilde

iPhone i bunn og toppI forhold til den første generasjonen iPhones så er det ikke fryktelig mye som er forandret. Den største forandringen ser du på baksiden av telefonen hvor Apple har byttet ut aluminium til fordel for svart (8GB/16GB) eller hvit (kun 16GB) glossy plast. Årsaken til at Apple har byttet ut materialet skal være for å forbedre 3G-dekning samt støtte GPS. Det skulle ikke forundre oss om designendringen også medfører lavere produksjonskostnader og dermed større fortjeneste hos Apple. Endringene gjør telefonen i våre øyne meget stilig, men kvalitetsfølelsen vi hadde med første generasjons iPhonene har definivt forsvunnet. I tillegg krever den glossy plasten vesentlig mer "vedlikehold" med det medfølgende pusseskinnet. Riper er plasten også gla i. Har du hatt den første iPhonen før, vil du nok som oss umiddelbart bli litt skuffet over telefonens bakende.

I tillegg til å endre bakstykket fra aluminium til plast, har Apple også gjort telefonen mer avrundet i topp og bunn. Dette er derimot en endring vi tar i mot med åpne armer! Telefonen glir nå nemlig vesentlig lettere ned i lomma og beveger man på seg er friksjonen mellom bukse, lår og telefon vesentlig mindre. Designmessig er dette kanskje småting, men vi er overbevist om at Apple må ha hatt oss som går med telefonen i lomma i tankene når de endret kurven på baksiden av telefonen.

iPhone i bunn og toppPå forsiden av iPhonen har Apple ikke gjort vesentlige endringer. Telefonens skjerm er fortsatt i tilnærmet ripefritt glass, noe som gjør den behagelig å bruke men også utsatt for skader. Glass er som kjent et materiale som kan knuse og det mest utbredte problemet med iPhone er knust glass. Skjermen er fortsatt en 3,5-tommers (diagonalt målt) widescreenskjerm med en oppløsning på 480 x 320 bildepunkter (163 punkter per tomme). Dette gir oss en krystallklar skjerm hvor bilder, ikoner og skrift vises svært skarpt. Skjermen er definitivt ett av telefonens absolutt fortrinn.

Selv om glasset kan knuse vil vi definitivt si at Apples valg av glass som lokk over skjermen er godt. I løpet av det året vi har brukt iPhone på har vi enda ikke opplevd noen større riper i glasset og det føles rett og slett mer behagelig å bruke enn sine plastkonkurrenter.

iPhone i bunn og toppI bunnen av telefonen finner vi Apples patenterte 30-pins docktilkobling som lar deg koble telefonen opp mot din Mac eller PC. Dette er samme docktilkobling som man finner på iPoden og den tidligere iPhone-modellen. Noe av det omfattende ekstrautstyret som ikke bruker programvarefunksjoner fungerer dermed på den nye iPhonen også, men sjekk nøye når du handler ekstrautstyr at det faktisk støttes. Alt som benytter Firewire fungerer for eksempel ikke på iPhone 3G da Apple helt har fjernet støtten for Firewire. Heller ikke Apples iPod Radio Remote fungerer per i dag på iPhone 3G. Du bør også være oppmerksom på at telefonen har en noe annen utforming i bunnen, noe som gjør at den vanlige docken ikke fungerer (uten ekstra adapter)

Aktivering og opplåsning

Alle iPhones som selges i Norge er i dag bundet til Netcom. Det betyr at det ikke er mulig å kjøpe telefonen uten enten å opprette et nytt Netcom-telefonnummer eller å flytte ditt nåværende telefonnummer til Netcom. Apples iPhone er låst til Netcom og ingen andre operatører kan benyttes uten å betale bruddgebyr.

Small
Medium
Large
Minutter
100
250
1000
SMS
100
250
1000
Data (MB)
100
250
1000
Homerun (WLAN)
Fri bruk
Fri bruk
Fri bruk
Månedsbeløp
399,-
699,-
1.099,-
iPhone 3G 8GB
1.390,-
690,-
1,-
iPhone 3G 16GB
2.290,-
1.590,-
890,-

Hvis du ikke er noen fan av Netcom sine tilbud, bor et sted uten Netcom-dekning eller rett og slett ikke har råd til å betale 399,- i måneden - så kan du kjøpe deg ut av Netcom sitt tilbud og dermed låse opp telefonen for andre operatører.

Alle iPhones må aktivereres gjennom iTunes for å kunne benyttes, uansett om du planlegger å bruke Netcom eller en annen operatør. Aktiveringen skjer gjennom iTunes ved at Apples aktiveringsservere kontaktes og enten godkjenner eller ikke godkjenner aktivering av din telefon. Hvis du har betalt bruddgebyr hos Netcom og har krav på å få låst opp din telefon, vil Netcom markere din telefon som åpen på Apples aktiveringsservere og neste gang du tar en gjennopprettning av telefonen og en aktivering vil telefonen være åpnet.

Synkronisering

Slik som med den originale iPhone-modellen blir all synkronisering gjort gennom iTunes. Ved den første synkroniseringen blir man spurt om man setter opp en ny enhet, eller gjenopprette fra en tidligere backup – hvis man har en. Deretter kommer man til den velkjente iTunes-skjermen for synkronisering med valg for oppsummering, informasjon, ringetoner, musikk, bilder, podcaster, video og programmer.

Nytt i iPhone 3G og iTunes 7.7 er synkronisering av Programmer som kan lastest ned fra Apples App Store. Programmene kan lastes ned både direkte fra iPhonen gjennom programmet App Store eller via iTunes på Macen/PCen. Programmer som lastes ned fra iPhonen vil bli lastet opp til datamaskinen ved neste synkronisering og visa versa. Dette fungerer svært godt.

All synkronisering må skjer via iTunes og det er foreløpig ikke mulig å bruke noen annen programvare til å synkronisere iPhone. Mange PC-brukere synes dette er et problem da de er vant til Windows Media Player og foretrekker dette programmet. Som Mac-bruker er vi derimot svært godt vant med og ikke minst glade i Apples iTunes. Vi ser ikke det som noe problem at synkronisering foregår via Apples iTunes, men det hadde vært fordelaktig om Apple hadde tilbudt APIer til synkroniseringen slik at folk kunne bruke det programmet de selv ønsket.

I våre øyne er en av de største fordelene med iPhone nettopp iTunes. At iPhone og iTunes kommuniserer så godt med hverandre og at synkroniseringen av alt fra bilder og kalendere til kontakter og musikk fungerer 100% smertefritt er denne kombinasjonens sterkeste side. Vi har testet mange telefoner hvor det er en svært stor utfordring å få synkronisert noe som helst. Programvaren som følger med telefoner fra Nokia og Sony Ericsson kan best beskrives som dårlige sammenlignet med det Apple får til med iTunes og iPhone

Kamera

Kameraet som sitter i Apples iPhone 3G er minimalt større enn første generasjons iPhone, men kameraet har fortsatt bare 2,0 megapiksler og er langt ifra siste skrik. Til forskjell fra den forrige versjonen har Apple senket kameraet en milimeter eller to inn i designet, noe som gjør kameraet en smule mer beskyttet enn tidligere. Apple har fortsatt ikke noe kamera på forsiden av telefonen og iPhone 3G tilbyr dermed heller ikke videosamtaler som mange andre 3G-telefoner gjør.

Bildene mangler kontraster og er generelt av lav kvalitet. Flere mobiltelefon-fabrikanter har i mangel på ny og bra programvare fokusert veldig på kamera-funksjoner de siste årene. Her kan det virke som at Apple har gjort det de er best på, og kjørt fokuset i motsatt retning. Rett ut av boksen kan man kun ta bilde med ett trykk, uten noen form for ekstra kamerafunksjoner som vi kjenner fra Photo Booth og iChat.

Dette er ikke nødvendigvis store mangler ettersom kameraet tar helt greie bilder, men med dagens fokus på kamera i mobilen kommer iPhonen dårlig ut når man sammenligner med de siste mobilkamera-modellene ute på markedet. Det er heller ikke noen blitz rundt kameraet så man er alltid avhengig av mye lys rundt motivet. Foreløpig er det ikke mulig å filme video, men det har vist seg at det er fullt mulig å lage programvare som benytter kameraet til video.

k750 BildeTrykk for større bilde av K750

iPhone 3G BildeTrykk for større bilde av iPhone

n95 BildeTrykk for større bilde av Nokia N95

Telefonens kamera tar bilder som er helt OK, men ikke spesielt mye mer. Bildene er blasse og fargene blir ofte mørkere enn konkurrerende telefoner. iPhonen er en lett match for telefoner som Nokia N95 og de nyeste kameratelefonene fra samtlige mobilleverandører. Kjøper man en iPhone kjøper man med andre ord ikke en erstatter for sitt lommekamera.

En nyttig, ny funksjon til kameraet er merking av bilder med geografisk informasjon via den innebygde GPS-funksjonen. Dette betyr at lengde- og breddegrad-koordinater blir registrert i bildeinformasjonen slik at du har den nøyaktige beliggenheten hvor bildet ble tatt. Du kan se på koordinatene til hvert bilde ved å åpne det detaljerte «Info»-panelet i iPhoto.

Lydkvalitet

Da Steve Jobs introduserte den etterlengtede iPhone 3G under WWDC kunne han informere om at lydkvalitet skulle bli bedre i neste versjon av mobiltelefonen. Det ble ikke gitt mye informasjon angående hva dette innebar, men vi kan nå si at høyttalerene på iPhone 3G er mye bedre enn på den første generasjon iPhone. Høytaleren på iPhonen er fortsatt plassert i bunnen av telefonen og har fått et litt annet design enn tidligere. I tillegg til nytt design har Apple absolutt gjort endringer på selve høytalerene. De spiller vesentlig høyere og det skal mye mer til at musikken skurrer, men noen heftig bass kan du ikke forvente deg. Høytalerene er gode og på høyde med det mest annet av gode mobilhøytalere vi har hørt.

Første generasjons iPhonen fikk kritikk på dårlig lydkvalitet og Apple har nå definitivt forbedret dette. Lyden er vesentlig klarere og talekvaliteten er forbedret. Det høres ikke lengre ut som vår samtalepartner prater gjennom en sokk, noe det ofte kunne gjøre med den første iPhonen. Vi kan nå ikke høre noe vesentlig forskjell mellom iPhonenes talekvalitet og konkurrerende telefoner, noe som er positivt.

Når det gjelder iPod-funksjonaliteten og avspilling av musikk på telefonen så kan vi ikke si at vi merker den store forskjellen fra forrige versjon. Vi er ikke særlig audiofile, men musikken fra telefonen høres god ut og like bra som vanlige iPoder.
Lydformatene som støttes er de vanlige formatene andre Apple produkter støtter, nemlig AAC, beskyttet AAC, MP3, MP3 VBR, Audible (format 1, 2 og 3), Apple Lossless, AIFF og WAV.

Som vanlig er ikke Apples egne hodetelefoner noe særlig å skryte av og bytter du disse ut med noen av høyere kvalitet blir også lyden vesentlig bedre. Apples medfølgende hodetelefoner har derimot mikrofon og en knapp til å styre både musikk, oppkall og mye annet.

Mikrofonknappen på iPhone har mange funksjoner

Mikrofonknappens mange funksjoner

  • Sette en sang eller video på pause
    Klikk på mikrofonknappen én gang. Klikk igjen for å gjenoppta avspillingen.
  • Gå direkte til neste sang
    Klikk to ganger raskt
  • Besvare et innkommende anrop
    Klikk én gang
  • Avslutt samtalen
    Klikk én gang
  • Avvis et innkommende anrop
    Hold nede i to sekunder. Deretter slipper du. Når du slipper, høres to lave pip. Dette bekrefter at du har avvist anropet.
  • Bytt til et innkommende anrop eller et anrop satt på vent, og sett den nåværende samtalen på vent
    Kikk én gang. Klikk igjen for å bytte tilbake til den første samtalen.
  • Bytt til et innkommende anrop eller et anrop satt på vent, og avslutt den nåværende samtalen
    Hold nede i to sekunder. Deretter slipper du. Når du slipper, høres to lave pip. Dette bekrefter at du har avvist det første anropet.

Apple har også gått bort fra å være sære når det gjelder tilkoblingen til høretelefonene. Denne er ikke lengre sunket ned i telefonen og du kan dermed bruke alle vanlige hodetelefoner. Absolutt på tide Apple!

Batterikapasitet

Med introduksjonen av 3G og GPS på iPhonen introduserer man også et vesentlig høyere strømforbruk. 3G-teknologien er kjent for å være et strømsluk uten like og slik er det dessverre også på iPhonen. Apples iPhone 3G har et innebygd oppladbart litiumionebatteri som ikke er utskiftbart. Dette batteriet skal i følge Apple gi deg opptil 5 timer taletid med 3G og opptil 10 timer med 2G. På Internett kan du være i 5 timer med 3G og 6 timer med WiFi. Musikk kan du høre på i 24 timer og video kan spilles av i 7 timer.

Apples batteritall er i motsetning til mange andres faktisk relativt realistiske. I våre tester ente vi +/- 10% av tallene Apple har oppgitt. Utfordringen med batterikapasitet er at alle har forskjellige bruksmønstre. De færreste surfer eller snakker 5 timer i strekk, men har et variert bruk. Med variert bruk opplevde vi svært varierende resultater. Med 3G og GPS påslått måtte vi lade telefonen minst en gang daglig, men uten dette påslått holdt batteriet fint i to dager.

Telefonen har definitivt mindre batterilevetid enn den forrige iPhone-modellen, men dette skyldes i all hovedsak 3G og GPS samt at den nye telefonen av en eller annen grunn har et mindre batteri enn den tidligere iPhonen. Hvorfor Apple har valgt et mindre batteri på en telefon som suger mer strøm er utenfor vår forståelse, men forhåpentligvis ligger det designvurderinger til grunn.

Sammenlignet med andre lignende mobiltelefoner er ikke Apples iPhone batterilevetid dårlig, men sammelignet med Apples forrige iPhone som vi er vant til ble vi absolutt skuffet over levetiden.

Hvordan forbedre batteritid?

Det er ingen hemmelighet at 3G trekker mer liv ut av batteriet ditt enn EDGE og det vanlige mobilnettet, men det er en rekke ting du kan gjøre for å forbedre levetiden på ditt batteri.

  1. Skru av 3G
    Under Settings > General > Network har du en knapp hvor du kan skru av 3G. Trenger du 3G når du kun skal snakke i telefon og sjekke været? Neppe. 3G gir deg høyere hastighet på datatrafikken, noe som er nyttig når du surfer. Slå 3G på når du skal surfe, av når du ikke surfer. Før du surfer bør du sjekke om det finnes et Wifi-nettverk i nærheten, WiFi bruker mindre strøm enn 3G.
  2. Slå av WiFi
    Trenger du å søke etter WiFi-nettverk kontinuerlig? Hvis ikke, så slår du av Wifi. Slå det på igjen når du skal surfe. Instillingene finner du under Settings > Wifi. Bruk WiFi fremfor 3G til å surfe!
  3. Slå ned lysstyrken
  4. iPhone har en stor og godt belyst skjerm, men du trenger strengt tatt ikke å kjøre denne på maks lysnivå hele tiden. Justerer du det ned vil du kunne spare batteri. Innstillingene finner du under Settings > Brightness.

  5. Slå på autolock
    Med autolock slås skjermen av når det ikke er aktivitet på telefonen. Sett denne funksjonen til 1 minutt og du vil spare strøm. Innstillingene finner du under Settings > General > Autolock.
  6. Slå av GPS
    Trenger du å ha GPSen på til en hver tid? Slå GPSen av når du ikke bruker den. Innstillingene finner du under Settings > General > Location Services.
  7. Unngå spill
    3D-spill og andre spill med mye CPU-bruk er krevende for telefonen. Unngå å spille når du ikke er i nærheten av ladere.
  8. Slå av push
    Hvis du ikke trenger push-mail bør du slå dette av. Push-mail sender hele tiden forespørsler til serveren og dette krever batteri. Slå det av hvis du ikke bruker det! Innstillingene finner du under Settings > Fetch New data.

Programvare

Apple StoreDen største nyheten på Apples iPhone 3G er ikke selve telefonen, men programvaren. Det er utelukkende programvaren som gjør denne telefonen mange hakk bedre enn sine konkurrenter og det er med programvare Apple virkelig kan konkurrere med Nokia, Sony, HTC og resten av mobilverden.

Etter å ha brukt mobiltelefoner siden 90-tallet har vi aldri vært i nærheten av det vi nå ser på Apples iPhone. Telefonen er så gjennomtenkt og 100% brukervennlig sammenlignet med sine konkurrenter at man kan begynne å lure hvor disse selskapene har ansatt sine programvareutviklere. I stedet for å skjule valg, innstillinger, programmer og funksjoner dypt inne i menyer med kryptiske navn er alt tilgjengelig på "forsiden" av telefonen.

Vi har gitt telefonen til forskjellige familiemedlemmer, alt fra små barn til eldre mennesker og overraskende nok har alle skjønt hvordan de skal navigere, hvordan de skal bla i bilder og til og med hvordan de skal skrive mail og tekstmeldinger. Gjør det samme med en Windows Mobile eller en Nokia-telefon og du får en helt annen opplevelse.I våre øyne er dette bevis på at Apple virkelig har gjort jobben når det gjelder brukervennlighet.

Apple har gjort små oppdateringer og forbedringer på stort sett alle programmene som følger med iPhonen som standard bortsett fra SMS, Notater og Aksjer. De største oppdateringene finner du umiddelbart i:

Mail

Mail har fått en større ansiktsløftning og programmet støtter nå Microsoft Exchange, en properitær Microsoft standard som er svært populær i bedrifter. Med Exchange-støtte har iPhonene blitt vesentlig mer spiselig i bedriftsmiljøer og er endelig et reelt alternativ til Windows Mobile-telefoner som har vært tilnærmet enerådende på denne fronten her i Europa. Vi testet iPhonenes Exchange-støtte opp mot et Microsoft Office 2007 miljø og i løpet av en uke opplevde vi ingen synkroniseringsproblemer av noen sort. Telefonen og den lokale mailboksen var hele tiden synkronisert, noe våre kollegaer med Windows Mobile-telefoner ikke greide.

Alt er allikevel ikke helt fryd og gammen når det gjelder Apples implementasjon av Exchange på iPhone. Har du i Exchange-verdenen laget et sinnrikt system av mapper og flere lag med undermapper, er det mildt sagt ganske frustrerende å behandle dette med Apples Mail-klient. Mail er i våre øyne ikke lagt opp til å håndtere dette på en effektiv måte og det blir unødvendig mye frem og tilbake i menyene. Vi mangler også en mulighet til å "flagge" viktige mail som vi senere kan følge opp på PCen når vi kommer på kontoret. Den største mangelen er allikevel mangelen på søk. Apple har ikke inkludert en søkefunksjon i Mail, noe som gjør det umulig å søke etter e-post fra Exchange eller noen andre e-postkontoer.

Apple har forbedret filstøtten i Mail og programmet støtter nå .jpg, .tiff, .gif, .doc og .docx (Microsoft Word), .htm og .html (webside), .key (Keynote), .numbers (Numbers), .pages (Pages), .pdf (Preview og Adobe Acrobat), .ppt og .pptx (Microsoft PowerPoint), .txt (tekst), .vcf (kontaktinformasjon), .xls og .xlsx (Microsoft Excel). Alle disse filene kan man se forhåndsvisning av uten å måtte installere noe ekstra.

Mail har også forbedret måten den håndterer forskjellige innbokser, kontoer samt gjort det mulig å slette eller flytte mange e-poster på en gang. Definitivt på tide, men vi lurer fortsatt på hvorfor Apple ikke lar oss skrive e-post i "liggende modus"?

Google Maps

En av de største nye funksjonene i iPhone 3G er introduksjon av en GPS-enhet. Denne GPSen er en såkalt A-GPS (Assisted GPS) som benytter mobilmaster og triangulering for å forbedre GPSens oppstartstid. Den innebygde GPSen benytter utelukkende Google Maps til kart, noe som er både bra og dårlig. Det dårlige er at du må ha kontinuerlig datatilgang for å kunne bruke kartet og GPSen - noe som fort kan bli dyrt når du er i utlandet (og det er jo ofte da man trenger GPS). Det som derimot er bra er at ved hjelp av Google Maps vil du alltid ha oppdaterte kart og satelittbilder over områdenen du befinner deg i, noe du vanskelig får med dagens GPS-løsninger.

App Store Google Maps

GPSen er dessverre en skikkelig batterisluker og vi kunne mer eller mindre se batteriet redusere seg når vi brukte GPSen over en lengre periode. For å få GPSen til å fungere optimalt må du nemlig ha 3G-aktivert samtidig, noe som betyr stort batteriforbruk.

Apple har i iPhone SDKen gjort GPS-modulen, eller Location Services som de kaller dette, tilgjengelig for utviklerene slik at disse kan ta nytte av GPSen i deres programmer. Dette betyr med andre ord at det snart vil finnes GPS-programvare til iPhonen som kan erstatte Apple og Googles innebygde kartprogramvaren. Både TomTom og TeleNav har proklamert at de arbeider med GPS-programvare til iPhone. I tillegg har en rekke utviklere startet å bruke GPSen til å gi sine programmer en ny dimensjon.

Google Maps med GPS er ikke fantastisk, men det er mulighetene en GPS sammen med en godt dokumentert SDK som er spennende. I løpet av månedene framover vil vi garantert bli presentert for mye spennende programvare som bruker iPhonens innebygde GPS. Allerede ser vi eksempler på dette med Twitter-klienten Twitterific hvor du kan fortelle verden nøyaktig hvor du er akkurat nå - eller hva med en reiseguide som guider deg gjennom ditt reisemål?

App Store

Som nevnt er den største oppdateringen med iPhone 3G programvaren og vi tenker spesielt da på Apples iPhone SDK som gjør det mulig for utviklere å skape svært gode programmer til iPhone.

Når utviklerne har skapt programvaren kommer den for salg (eller gis bort gratis) gjennom App Store, et nytt program som finnes på iPhonen og en kategori i iTunes Store. App Store fungerer som en virtuell butikk hvor du kan bla deg gjennom hundrevis av forskjellige programmer og raskt kjøpe eller laste ned programvaren. App Store tar seg av betaling, installering og oppdatering av all tredjepartsprogramvare.

App Store App Store

App Store App Store

I våre øyne er App Store en veldig stor nyhet. Aldri før har vi så enkelt og smertefritt kunne utvide funksjonaliteten på vår mobiltelefon. App Store gjør det utrolig enkelt å kjøpe, installere og oppdatere programvare og ved hjelp av god katalogisering, anmeldelser og gode topp-lister finner man fort god programvare.

Siden det er utrolig enkelt å installere ny programvare blir iPhonen fort full av nye og spennende funksjoner, men Apple har i våre øyne ikke helt tatt høyde for hvordan man skal forholde seg når man har veldig mange programmer installert. Måten man arbeider på nå med flere "skjermer" fungerer godt når man har et begrenset antall programmer installert, men hvis du skal sjonglere mellom fem skjermer og 80 programmer blir det fort kaos.

Apple må med andre ord tenke ut en måte å forbedre måten man organiserer alle programmene som er installert slik at det ikke blir kaotisk med 80+ programmer.

Konklusjon

Etter litt over to uker med kontinuerlig bruk av iPhonen er vi imponert over telefonen, men det er ikke helt overraskende programvaren som imponerer. Apple har designet og utviklet en telefon som hardware-messig verken er imponerende eller ultramoderne sammenlignet med konkurrerende telefoner. Vi har GPS, 3G, kamera og alt annet vi trenger på en moderne telefon, men det er på programvaren at man virkelig skiller klinten fra hveten.

Oppdateringen handler ikke om 3G, GPS, megapiksler eller gigabyte. Oppdateringen Apple har levert i form av iPhone 3G handler om programvare, og hvordan denne programvaren vil utvikle iPhonen fra å bare være en hvilken som helst telefon til å bli en plattform for vårt mobile liv. Apple ønsker å redefinerer hva en mobiltelefon skal være og de gjør de faktisk veldig godt. Vi har brukt iPhone i over ett år og vi går aldri tilbake til en "vanlig" mobiltelefon igjen. Det handler ikke lengre om megapiksler og lagringskapasitet, det handler om brukervennlighet og programvare.

Det er programvaren, SDKen og distribusjonskanalen App Store som er den virkelige nyheten med Apples iPhone og det er her vi kommer til å se hva iPhonen er god for i månedene og årene som kommer. Gjennom distribusjonskanalen App Store kan utviklere verden over lage og distribuere programvare til millioner av iPhones (og iPods) på en svært kostnadseffektiv måte. Apples iPhone SDK gir utviklerne et godt sett med verktøy for å raskt lage gode og brukervennlige iPhone-programmer. App Store gir utviklerne muligheten til å distribuere programmer raskt, enkelt og samtidig være garantert å få betalt for arbeidet sitt. Det er dette som er iPhonenes nyhet og det er her konkurrentene vil slite med å følge med telefonen.

Vi har blitt godt vant med iPhone og har brukt første generasjons telefonen siden dens introduksjonen for godt over ett år siden. Er du allerede en iPhone-bruker er det ikke mye nytt og er du ikke absolutt avhengig av 3G og GPS, vil en oppdatering til iPhone 2.0-programvaren være nok. Er du dermed en ivrig nettsurfer og ser behovet for GPS, er iPhone 3G en god oppdatering.

Selvsagt er ingenting perfekt og Apple har fortsatt gjort en del merkelige valg som vi ikke helt forstår. Hvorfor kan vi fortsatt ikke videresende meldinger? Hvor har det blitt av copy/paste? Hvorfor går det ikke å skrive mail i liggende modus? Hvorfor er det ikke mulig med trådløssynkronisering? Hvorfor kan vi ikke sende og motta kontakter over Bluetooth? Alt dette kan heldigvis endres via programvare.

Noe som derimot ikke kan endres via programvare er batteriet og kameraet. Apple har valgt å inkludere et svakere batteri enn i den tidligere iPhonen og dette kombinert med 3G og GPS gjør at telefonen har kortere batterilevetid. Vi må stort sett lade telefonen hver eneste dag og bruker vi 3G og GPS flittig har batteriet raskt gått tom. Vi stusser også over at Apple ikke har oppdatert kameraet fra forrige versjon. Det har skjedd mye på kamerafronten og Apple kunne med enkle grep gjort kamerafunksjonaliteten bedre ved å inkludere en liten blitz og hatt en større linse. Megapiksler har liten betydning hvis kameraet greier å ta gode bilder.

Positivt

  • God design
  • Rask og responsivt grensesnitt
  • iPhone SDK og App Store
  • Overlegen brukervennlighet
  • God synkronisering med iTunes

Negativt

  • Kort batterilevetid
  • Fortsatt mangler i programvaren
  • Dårlig kamera

Warning: Duplicate entry '4408914' for key 'PRIMARY' query: INSERT INTO ipod1_watchdog (uid, type, message, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '<em>You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near &amp;#039;) AND n.type = &amp;#039;artikler&amp;#039; AND tn.nid &amp;lt;&amp;gt; tn3.nid GROUP BY n.nid ORDER BY c DE...&amp;#039; at line 1\nquery: SELECT n.nid AS nid, n.title as title, n.created as created, COUNT(tn3.tid) c FROM ipod1_term_node tn INNER JOIN ipod1_term_data td ON tn.tid = tn.tid INNER JOIN ipod1_term_node tn2 ON tn.tid = tn2.tid INNER JOIN ipod1_term_node tn3 ON tn2.nid = tn3.nid INNER JOIN ipod1_node n ON tn3.nid = n.nid WHERE n.status = 1 AND tn.nid = 2767 AND tn2.nid &amp;lt;&amp;gt; 2767 AND td.vid IN () AND n.type = &amp;#039;artikler&amp;#039; AND tn.nid &amp;lt;&amp;gt; tn3.nid GROUP in /var/www/html/includes/database.mysqli.inc on line 156

svar

Bra andmeldelse:)

HAr selg bestilt en 3G 16GB fra netcom i dag.
Blir litt anderledes for oss som ikke har hatt 1gen, vi har lite å samenligne med.

blank

Synes fremdeles det er uforståelig at Apple ikke har inkludert MMS. Greit nok at e-post er bedre og mer fornuftig, men det hjelper jo ekstremt lite når de færreste, i hvert fall her på berget, har (push) e-post på mobilen. Også irriterende at de ikke tillater programmer å bli kjørt i bakgrunnen. Ellers så er jeg fornøyd med min iphone.

Copypasta er visst på vei, det står på lista men utviklerne har ikke kommet så langt enda. Selve copypasta er det ikke noe problem å inkludere, det er noen få linjer med kode, det er utviklingen av brukergrensesnittet som tar tid.

jerk

Svært grundig og gjennomført test! Veldig bra, må ha vært massiv jobb å skrive... ;-)

Les bloggen min! www.kaffejoakim.blogspot.com

thomasb

Flott test! :)

Haplo

Nå har konkurenter som Windows Mobile og Symbian et veldig mye bredere software pool enn iPhone enda da, så jeg synest det blir feil å si at 2.0 gjør iPhone til noe ekstra.

Blackberry som er store i USA har også 3 persons programvare

Ellers en bra test

Norwegian25

Virkelig flott og innholdsrik test!

Har et spørsmål må man ha brukerkonto på iTunes Store for å aktivere iPhone? Håper noen kan svare, vurdere sterkt å kjøpe nå! Har ikke visa så kan ikke få den iTunes store bruker så ser for meg at jeg får problemer med å få den aktivert.

simba

Hmm.. Er det bare jeg som opplever dårlig dekning, stadig rebootinger og en rekke "hangups"??!

Sett bort fra disse problemene, er jeg enig i at dette er et vidunderprodukt.

Mr. Hansen

iPhone er låst?

Satte in mitt Chess SIM og aktiverte den iTunes fungerte som bare det. Har ikke brugt mitt nye SIM kort fra Netcom. Skal si opp den avtalen også.

PS. Ordboken er blitt mye bedere enn tidligere.

Haplo

Min har ikke hengt enda, men har vert litt lugginger....

Dårlig dekning var et stort problem på den gamle, derfor de skifta til plastrygg tenker jeg. Den har ikke så god dekning som mange andre mobiler.

Men siden du har hangups og serlig reboot så ville jeg prøvd å restore den. Virker som om du har et software problem.

Haplo

Glem det

maph

grunnen til at du kan bruke chess simkortet ditt er at chess og netcom kjører på samme nettverk. alle forhandlere som selger netcom abb. selger også chess abb.
derfor funker det gamle simkortet ditt i iPhonen

togge

Flott at dere tar dere tid til å lage en sånn grundig test. Har hatt min siden lansering og opplever det samme som beskrevet.
Ser at det fokuseres på den nye HTC Diamond tuch, største utfordrer??
Håper på oppdateringer på de mangler som er beskrevet i testen.

maccoman

Det sto lite/ingenting i artikkelen om synkronisering av kalendere. Jeg har windows på jobb og mac hjemme, kan jeg synkronisere kalenderen fra jobb-pc til hjemme-mac via iPhone?

Haplo

Hvis du bruker iCal og Qutlook så tror jeg det. Kan ihvertfall synke med iCal.

simba

Jeg har nå testet restore på min iPhone, og ble kvitt mine reboot og hangup-problemer.

Nå er det bare noe dårlig dekning som det er å sette fingen på.

Mobileum

Den største svakheten er at iPhone Exchange-løsningen ikke sykroniserer "Oppgaver". Dette gjør Nokia og selvfølgelig WM. Merkelig at dette er utelatt i testen. Og hvordan søker man gjennom 1000+ kontakter for å finne et bedriftsnavn?

anton82

Har du skrudd av 3G nettet husk på at det er signalet på dette som vises hvis det er skrudd på.

"Some people believe football is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that"
Bill Shankly

magnusB..

Husker at jeg fant et ganske praktisk program i innstaller som løste problemet med for mange ikoner på hjemmeskjermen(e). Ved hjelp av dette kunne man sortere alle programmene i mapper som ble liggende på hjemmeskjermen. Kommer sikkert noe lignende til 3G/2.0 snart :p Husker ikke hva det het thou "/

pip13

Er det noen som vet om det kan by på problemer en en amerikansk itunes konto og en norsk iphone?

alek92

hvor kan jeg skaffe meg passord og bruker navn så jeg kan kjøpe ting på iphonen i app store?????