iPhone koster 883 kr å produsere

iPhone prisVi vet fortsatt ikke hva iPhonen faktisk kommer til å koste når den om få uker kommer til Norge og mobiloperatøren Netcom. Verken Apple eller Netcom har så langt ønsket å kommentere hva prisen tilslutt vil bli i Norge. Hva iPhonen koster å produsere begynner dermed å komme fram for dagens lys. Selskapet iSuppli har undersøkt hva de faktiske produksjonskostnadene til iPhonen er. Overraskende nok koster det ikke mer enn 883 kroner å produsere en iPhone 3G.

Selskapet iSuppli spesialiserer seg på å undersøke hva slags komponenter som finnes i forskjellige produkter, hvor mye de koster å produsere og hvor de produseres. Denne informasjonen selger de til bedrifter som er interessert i å lage lignende produkter og undersøke hva deres konkurrenter arbeider med. Nå har de tatt for seg Apples nye iPhone 3G og deres detaljerte rapport avslører at produksjonskostnaden for en iPhone 3G 8GB er $173 (ca. 883 kroner med dagens kurs). Prisen er med andre ord lavere enn den forrige iPhone-modellen, noe som også samsvarer med Apples utpris.

Ikke alle kostnader dekkes inn

Rapporten som iSuppli har utviklet er bare et estimat på hva telefonens produksjonskostnader ser ut til å være, men antas allikevel å være relativt korrekt. Rapporten tar derimot ikke med utviklingskostnadene, transportkostnader, markedsføringskostnader, lisenskostnader og innpakking. Dette er kostnader som Apple også må dekke inn og blir lagt på den totale prisen per telefon. Utviklingskostnadene utgjør alene svært store beløp.

Apples pris på $199 er derfor uten tvil en pris hvor de vil gå med tap per solgte telefon hvis ikke det hadde vært for mobiloperatørene. Nå som telefonen subsidieres av operatørene, så må de betale en fast sum per solgte telefon til Apple. Denne subsidieringen ryktes det at ligger så høyt som 400$ (ca. 2000 kroner) per solgte telefon. I såfall er den faktiske prisen for telefonen 2800 kroner, inkludert operatørens subsidier.

Magasinet BusinessWeek har en svært god og omfattende artikkel basert på tall og informasjon fra iSuppli sine rapporter.

Zoot

Kommer den til å koste 4000 Kroner her til lands vil jeg kalle det svindel...

Per-Kristian

Da tror jeg du må slå opp hva svindel betyr. Og hvem sier den skal koste 4000,-?

dr. Zzz

Zoot: svindel? I et kapitalistisk marked "koster" en vare like mye som noen er villige til å betale for den. Jeg kunne betalt 4000 kr for den uten binding, så tipper prisen blir i det nabolaget, kanskje litt lavere.

Grunnen er a) at en vare koster mer enn produksjonen av den (utvikling, forhandlinger, reklame, distribusjon, osv) og b) at aksjeselskapet Apple eksisterer ene og alene for å gi eierne sine avkastning på investeringene deres.

djhalleu

833 høres egentlig ut som ganske mykje. Hva er produksjonskostnadene til sammenligning andre smart-telefoner. Noen som veit ?

Multitouch

Synes det var ganske dyrt jeg..... Et par sko på XXL som koster rundt 1500kr koster 7kr å produsere så......

Staale

Ifølge macrumors får Apple tilsammen $325 pr telefon som selges, dette er svært lite sammenlignet med produksjonskostnaden. Selv om elektromarkedet(spesielt mobilmarkedet) er tight, med små marginer vil jeg si at iPhone rett og slett er billig ut fra Apple. Spesielt når man tenker på utviklings- og ikke minst markedsføringskostnadene.

dr. Zzz

Apple gjør jo dette for å tjene penger. Så om de tjener lite penger på selve hardwaren, så er det vel fordi de fortsatt får provisjon av telefonselskapet per ringe/nedlastingstid, og/eller at de tenker å tjene mer på salg av innholdet (iTunes, programmer etc.) enn selve plattformen.

iPuNx

Noen som vet hva avansen til apple pleier å ligge på?

Arild Holtet

Er enig med Zzz sine innlegg. Vil vi ha en vare, så betaler vi prisen. Selv ønsker vi høyest mulig lønn, på kortest mulig arbeidstid. Tror nok vi må betale det som prisen blir. Apple har jo også konkuranse fra andre på markedet. Så ordet svindel kan vi ikke bruke.

Arild.H

apple boy

Går det ann å bruke telenor sim kort i iphonen selv om det er netcom som har rettighetene på den?

Blir det et spesielt abonnement for iphone eller kan man bruke et gammelt Netcom abonnement?

Kan vi kjøpe iphone uten abonnement når den kommer til Norge?

Er det foresten lov å binde en telefon til en operatør i Norge?

supermac

Synes ikke dette er så rart jeg.. De har faktisk ganske lav fortjeneste på iPhone sammenlignet med hva enkelte klesmerker har på sine produkter.

Så innprisen på t-skjorte på Insomnia engang.. Den var på ca 200-300 kr, mens utprisen var på 1200.

Apple tar derimot 100% fortjeneste, noe jeg synes er lavt. Må huske på at det er ikke bare hardware man betaler for. Man betaler også for alle de kostnadene Apple har brukt på å utvikle produktet.

-- supermac --

Storfjarp

Lol... "Og overaskende koster det ikke mer enn 833 kr. å lage en iPhone 3G." Ikke mer enn ? De skjønner vel ikke at det å masseprodusere f.eks home-knappen, koster nermest ingen ting. 833 kroner for å lage en mobil var i allefall mer enn jeg hadde ventet. Trodde ikke det kosta mer enn 50-lappen, jeg, for amerikanerne kan det med svindel.

Storfjarp

Lol... "Og overaskende koster det ikke mer enn 833 kr. å lage en iPhone 3G." Ikke mer enn ? De skjønner vel ikke at det å masseprodusere f.eks home-knappen, koster nermest ingen ting. 833 kroner for å lage en mobil var i allefall mer enn jeg hadde ventet. Trodde ikke det kosta mer enn 50-lappen, jeg, for amerikanerne kan det med svindel.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om Apple iPad

Følg oss på Twitter!

Følg i1 på Twitter

Nettradio i iTunes
100 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai.