iPhone 3G - starten på en plattform

iPhone som mobilplattformMed gårsdagens lansering av iPhone 3G er det helt tydelig at Apple nå satser aggressivt på å etablere iPhone som en mobilplattform. Gårsdagens oppdatering handler ikke om 3G, GPS, megapiksler eller gigabyte. Oppdateringen Apple presenterte for oss i går handler om programvare, og hvordan denne programvaren vil utvikle iPhonen fra å bare være en hvilken som helst telefon til å bli en plattform for vårt mobile liv.

Den generelle IT-pressen vil nok i dagene som kommer være fulle av historier omkring iPhonenes manglende MMS, videokonferanse og andre såkalte «elementære funksjoner». Sa ikke disse journalistene akkurat det samme når Apple lanserte iPoden?

It's the software stupid

Det er ingen hemmelighet at den generelle IT-pressen og den leseren er opptatt av funksjoner, og helst flest mulig av dem på én gang. I iveren etter flest mulig funksjoner er det lett å glemme at verden består av mer enn funksjonskåte unge menn, og det er nettopp dette som gjør at iPhonen vil bli en suksess – tross dens manglende støtte for livsviktige funksjoner som MMS og video-opptak.

Skrur vi tiden tilbake til 2001 når Apple lanserte sin første iPod var vi vitne til omtrent akkurat det samme som har skjedd med iPhonen. Produktet ble lansert, en rekke teknologijournalister og teknologikåte menn kritiserer produktet sønder og sammen for manglende FM-Radio, manglende støtte for Windows Media, dårlig lyd og høy pris. Likevel selger produktet særdeles godt og grunnen er selvsagt ikke funksjonene, men programvaren og brukervennligheten. I dag har Apples iPod 75% markedsandel, iTunes Store står for 90% av all musikk solgt på nettet og omtrent alt av forbrukerelektronikk er blitt iPod-kompatible.

6 år senere lanserer Apple sin første mobiltelefon. Telefonen mangler en rekke funksjoner som ses på som standardfunksjonalitet i konkurrerende mobiltelefoner, og teknologijournalister og teknologikåte menn nekter for at dette kan bli en suksess. Igjen ser det ut som historien gjentar seg, og ett år senere har Apple solgt 6 millioner iPhones, konkurrentene har lansert en 10-20 «iPhone-killere» og en samlet presse har omtalt telefonen.

Igjen har brukervennlighet, enkelhet og velfungerende programvare solgt produktet. Den jevne forbruker har ikke brydd seg om at telefonen mangler «livsviktige» funksjoner, for nå klarer de faktisk å bruke telefonen til mer enn å ringe.

App Store, SDK og programvare er nyheten

Med gårsdagens oppdatering av iPhonen er det ikke 3G eller GPS som er den store nyheten, men App Store, iPhone SDK og de tusenvis av programmer som kreative utviklere vil skape i månedene som kommer. Apple har utviklet et svært effektivt sett med utviklings-APIer som gjør det enkelt for utviklere å lage avanserte programmer som utnytter telefonens mange muligheter. Apple har skapt en distribusjon- og betalingsmodell som sikrer at utviklere får betalt for den tiden de legger ned i utvikling.

Apple StoreApple har skapt en plattform. Det er dette som er nyheten og det er dette som kommer til å revolusjonere hvordan vi bruker mobiltelefoner, på samme måte som iPoden revolusjonerte hvordan vi konsumerte musikk.

Det er programvare, ikke funksjoner, som kommer til å selge den nye billige iPhonen. Dette vet Apple. Med 30% fortjeneste på all programvare som selges og distribueres gjennom Apples App Store, har Apple lagt grunnsteinene for suksess. Nå gjenstår det bare å se om suksessen blir like stor som med Apples iPod. For om ett år fra nå vil vi nok se en rekke forskjellige iPhone-modeller på lik linje som vi i dag har fire forskjellige iPod-modeller. Felles for dem begge er en ny plattform og som alle vet, plattformer varer lenge.

Kosmonaut

Uansett hvor god programvaren er, finnes denne programvaren kun på iPhone-modellene til Apple. Disse har elendig kamera og mangler videotelefoni og MMS. Dette er såpass viktige funksjoner at mangelen på disse for mange er "dealbreakere" - uavhengig av programvarens suverenitet på andre områder. iPhone blir ikke bedre enn sine svakeste ledd, for å si det slik.

svar

Den samme softwaren finnes på touch også.
Alle mobiler har dålig kamera synes nå jeg, men så samenligner jeg de med Nikon D70 også (selv omd et også er noen år nå)

Jeg tror ikke så mange bryr seg om videotelefoni og mms, jeg synes mail er bedre enn mms anytime.

blank

Greit nok at e-post er mer hensiktsmessig enn MMS, men det hjelper ikke stort om du får tilsendt en MMS, eller sender epost til noen som ikke har epost på mobilen. At Apple ikke inkluderer MMS virker veldig merkelig.

St Anders

Må si at jeg selv bare har sendt en håndfull mms i løpet av den tiden jeg har hatt telefon (som snart er 8 år siden) eller sendte vel et par når det var gratis et par dager, men sendte da bare med tekst som en sms. Altså har aldri brukt mms nevneverdig og er en funksjon jeg ikke savner om de fjærner den fra andre telefoner heller. Stort sett alle telefoner kan jo sende e-mail i dag, og da trenger en ikke mms...

Videotelefoni har eg aldri brukt, har ikke hatt telefon med støtte for dette, men ser heller ikke her heilt nyttefunksjonen..

Alt i alt så skulle jeg ønske iPhonen kom med tomtom navigasjon, men har en windowsmobile med gps og tomtom navigasjon, og da trenger jeg ikke en til gps egentlig. Føler vel egentlig at GPS funksjonen i iPhone blir for andre ting enn for vanlig bilnavigasjon (om tomtom og garmin ikke lanserer dette for iPhone da).

Men om det er mulig å bruke iPhonen til ADSL erstatter ved og dele tilkoblingen med en datamaskin/mac så blir dette etter alt og dømme min neste telefon, grunnet at jeg da kan surfe med rundt 7,2 Mb/s og til dagligdags så holder det for meg. (noen som vett om dette er mulig med dagen iPhone, altså dele edge tilkoblingen med datamaskinen slik at du altid er på nett?)

edit: om du får tilsendt en mms og du ikke har støtte for dette får du en link på sms, der du kan gå inn for og lese meldingen. Siden nettleseren i iPhone er så god som den er, betyr dette at du fint kan lese alle mms så du måtte motta.

applecore

@kosmonaut Er ikke enig i at iPhone har elendig kamera. Sammenlignet med dedikerte kameraer ja, sammenlignet med andre mobilkameraer har den lite å skamme seg over. Er frekk nok til å briefe med et bilde jeg tok i Stavanger forrige uke:
Stavanger sunset

Jan Åge Hammershaug
hammershaug.com

fmr

Endelig en artikkel med litt dypere innsikt.

1. MMS: http://blog.swirlyspace.com/ er et MMS program for iPhone som sjekker at du har mottatt MMS og laster dem ned. MAO er ikke MMS are software? MAO kan ikke apple bare få noen andre til å lage denne "must-have" applikasjonen, selge den for $30 i appstore, og lene seg tilbake og tjene ca $10 pr solgte enhet ekstra? Eller er det noe jeg ikke catcher her?

2. St Anders: "om du får tilsendt en mms og du ikke har støtte for dette får du en link på sms, der du kan gå inn for og lese meldingen."

Det trodde jeg også men det stemmer ikke - i hvert fall ikke mine forsøk på dette. Kanskje du må registrere hvilken telefon du har _hos_ netcom (der hvor du laster ned config etc) for at de skal skjønne det... der er ikke iPhone noe option.

3. Kosmonaut: videotelefoni = dealbreaker
what! har du prøvd det? det s...er jo både framerate-messig, størrelsemessig og bildekvalitetsmessig. Det er litt gøy, ja, men dealbreaker? neppe.

4. Elendig kamera: jepp, kamera på iPhone er elendig. I likhet med de aller fleste andre telefonkameraer etter å ha gått med telefonen i lomma i 3mnd. Etter min mening er det greit for å ta bilder av ting der & da - men hvor du ikke er avhengig av bildekvaliteten: feilparkering, whiteboards, gaveønsker,.... Til det duger iPhone helt supert.

Fredrik Rødland
http://rodland.no

Administra2r

Er det bare meg, eller synest dere også at Steve Jobs så ganske så puskete ut.
Er han syk eller?
Nokk om det, når får vi se WWDC i San Francisco å får høre om Snow Leopard

Mvh. Administra2r / 2r Sigurd Jacobsen

kuuuli

Ikke rart de pratet mye om software.. Det er jo World wide DEVELOPER conference. Dette var et foredrag for programvareutviklere...

/Thomas

Eyriq

Kommentarene dine er vel og bra. Jeg er enig i veldig mye av det du sier, men på samme måte virker det som om du ikke er i stand til å se at mangel på MMS er et problem. Hvorfor har man ikke inkludert det? Det finnes 3. parts programvare som gjør dette, og det hadde åpenbart ikke vært store problemet å implementere dette.

Jeg synes det rett og slett er svakt og merkelig at telefonen ikke har fått et bedre kamera og støtte for MMS. De lanserer en telefon som er meget spennende, brukervennlighet som man ikke finner andre steder og design som er elegant og smekkert.

---
Who is General Failure, and why is he reading my hard drive?
---

kolby

MMS er langt ifra en bra måte å sende og motta multimedia på mobiltelefoner sammenlignet med hva vi er vant med på andre medier. Ved å fjerne den tjenesten helt fra et produkt åpner man for etterspørselen til å lage andre alternativer. Nå som enheten har stor skjerm, stort lagringskapasitet og raskt internett er det bare naturlig å kutte ut elendige tjenester som å sende beskjeder på maksimalt 300 kB til hverandre.

Apple er ikke kjent for å nedgradere seg selv for å møte den generelle forståelsen av et marked. At Nokia, Motorola, Sony Ericsson osv. fremdeles pusher på med MMS viser bare at de ikke lenger fortjener å være de store aktørene på markedet.

Diskettstasjonen måtte fjernes en gang, og de som tok det store hoppet i stor skala var Apple med iMacen. Gråt så mye dere vil, men mulighetene som 3G og App Store gir nå vil overgå MMS.

Du sender ikke MMS fra en datamaskin til en annen datamaskin, og da er det ikke heller aktuelt å sende MMS fra en mobiltelefon til en mobiltelefon. Se på alt det andre vi kan gjøre med iPhone, hvor passer MMS inn der?

Vi har nå sett begynnelsen på en ny plattform. Bli med istedenfor å feste som om det er 1999.

dagga

Ja det var ikke mye kjøtt å spore på kroppen hans nei..

Tenkte samme tanken... han var jo aldri tykk til å begynne med heller...

hmmm

btw, gjett om jeg skal anskaffe meg iphone!!! Er veldig glad jeg valgte å vente..

Dual 2GHz G5, 2GB DDR SDRAM, Ati Radeon 9800 XT w/256MB DDR SDRAM :-)
15" PowerBook, 1.67Ghz, 1GB DDR2 SDRAM, ATI Mobility Radeon 9700 w/128 MBRAM

TigerOla

MMS vs. epost - jeg ser den helt klart. Epost er fremtiden, når hele verden har wifi uansett hvor man går - men så er vi så heldige i dette langstrakte landet, at vi har byer, tettsteder, og direkte grisgrente strøk som knapt nok har 3G ! Jeg bor i sistnevnte, og har behov for iPhone av flere grunner mtp. jobben min. Å ha MMS er for meg et must for å kommunisere med andre og sende bilder eller motta noe.

Om hele norge hadde hatt wifi-dekning eller 3G-dekning, ville det nok blitt en annen sak, men så lenge det ikke er faktum, og at andre mobiltelefoner rett ut SUGER på behandling av epost, vil det være skrekkelig kjipt å bruke annet enn til epost mot "de andre" som ikke har iphone.

NickFalk

For noen, som deg TigerOla, er mangel av MMS et stort problem. Men, som andre nevner her, slike mangler vil man sannsynligvis raskt kunne rette opp i ved å kjøpe et tilleggsprogram.

Jeg syntes også mangelen på MMS var en merkelig utelatelse på v.1, men tror som Kolby, at Apple rett og slett mener tiden har kommet for å gå bort fra denne standarden. Så lenge andre produsenter inkluderer MMS som er enkel i bruk og dårlige epostklienter blir det vanskelig å kvitte seg med en antikvarisk standard. Med sitt nye prisregime har Apple derimot utfordret svært mange andre mobilprodusenter såpass kraftig at det om 2-3 år sannsynligvis er helt utenkelig å selge en mobil uten epoststøtte.

Husker jo dessuten et intervju jeg så med Jobs hvor han uttalte noe sånt som at han var like stolt over de tingene Apple hadde valgt bort og valgt og de tingene de hadde valgt ikke å lage, som de tingene de faktisk hadde produsert.

blogen min

André Langseth

Off topic: Alltid lurt på hvorfor screenshot-bildet av en iPhone som ringer her et lite bilde av personen oppe i hjørnet? Når min iPhone ringer kommer personen opp over hele skjermen..? Se bildet øverst i denne artikkelen.. :-)

andyman

André: Hvis du har tatt et bilde med iPhone og satt det til en kontakt, vil du få stort bilde. Har du bare lagt til i adresseboken og synkronisert, vil du få et lite oppe i hjørnet. I allefall slik jeg opplever det.

kovacs

En reflektert og godt skrevet sak. Gleder meg stort til å se hva iPhone 3G fører til.

Åsmund

Folk flest liker å ha noe å sammenligne med. Tall, bokstaver og benevnelser å slå i bordet med. Dette utnytter bransjen ved å selge "topp-specede" produkter, og folk flest går rett på. At produktet fungerer dårlig har ikke noe å si, så lenge man kan ramse opp alle specsene på fest! Her er Apple anderledes.

admin

Du har veldig rett Åsmund. Det er som jeg skriver litt i denne artikkelen, folk ser seg blinde på funksjoner og specs men det som teller for "vanlige" folk - dvs. ikke oss teknologifreaks er faktisk at de kan bruke de funksjonene som er der.

Min mor på 60 greide å bruke iPhonen umiddelbart, mitt fadderbarn på 2 år skjønner hvordan bildezooming og browsing fungerer. Ingen av dem skjønner noe av en Nokia, HTC eller Sony Ericsson. It's the software stupid..

simenhjort

@blank: sist gang jeg mottok en MMS var for 3 måneder siden. Den kunne jeg ikke åpne uansett, for bildefilen var for stor. Enda lenger siden jeg sendte en MMS. MMS er en dødfødt funksjon som ikke har noen plass i en avansert mobiltelefon i dag. Hvis ikke du forstår dette, så tipper jeg du hører på kasett fortsatt.

Fers

Morsomt skrevet, veldig bra admin :-)

punsk

Så enig, så enig. En veldig bra artikkel. Nå har MMS eksistert så pass lenge, at når den ikke har blitt en suksess til nå, er den bare å fjerne. Har hatt MMS i mange år og tilhører også dem som bare har sendt et par slike meldinger i løpet av alle disse årene. De fleste MMS'er jeg har mottatt har uansett stort sett vært "morsomme" julehilsener fra tanter, noe jeg, med respekt å melde, kan leve uten.

At kameraet fortsatt bare er på 2 megapixler er for så vidt kjipt, men det er uansett dødfødt å tro at mobilen kan erstatte et ordentlig kamera med det første. Om kameraet hadde hatt den tredobbelte oppløsningen, ville det fortsatt være et mobilkamera med for liten linseåpning og uten ordentlig blits.

Uansett merkelig å fyre seg sånn voldsomt opp over disse "manglene". Kjøp en nokia hvis kamera og mms er viktig for deg, og så kan du fortsette å betale 1,99 per animerte julehilsen eller slørete festivalbilde.

Trymmern

Utrolig bra skrevet artikkel. Dessverre har den eldre iPhonen min tatt kvelden, men om pris på abonnement tillater det kjøper jeg lett iPhone 3G.

Noe som er ufattelig morsomt å overvære er at det er Apple som bringer teknologien som allerede er der, til Gjennomsnittsmannen. Neste skritt er 3G. Det er allerede lett tilgjengelig, men vil først bli massivt brukt i kombinasjon med iPhone 3G.

Det er med Apple/iTunes/iPhone/Apple TV jeg virkelig får troen på at digitale nedlastinger faktisk er fremtiden, selv om jeg personlig fremdeles sverger til fysiske CD'er og spill.

Når det gjelder MMS skjønner jeg ikke hva folk bruker det til. Med introduksjonen av MobileMe og iPhone 3G er det ingen grunn til å bruke GSM-nettverket til datatrafikk utover samtaler og SMS. Nå er det bare å fyre av en epost!

Fremtiden er her allerede, dette blir gøy!

simenhjort

Props til admin for en artikkel som summerer opp hele greia. Kommer til å sende iPhone-"tvilere" til denne saken fra nå av...

Randy

Men hva vil den koste i norge? Det er det som er spørsmålet.. MMS og videosamtale driter jeg i, prisen på telefonen er derimot veldig viktig..
www.gracelandgospel.com

omaha

Hmm..

Mulig det er jeg som blingser, men jeg kan ikke erindre at iPhone har blitt generelt sett på som en fremtidig fiasko... Spørsmålene jeg har sett reist har i hovedsak dreid seg om operatørbinding, pris og manglende funksjoner - og batteri.

Manglende funksjoner kan alltids artikkelforfatteren raljere litt over, men det er vel først med den kommende versjonen iPhone tilfredstiller de generelle kravene i det nordiske markedet? Noen sender faktisk MMS - uten at de er tilbakestående av den grunn? (For ordens skyld - jeg har ikke behov for MMS, men det hender at noen ønsker å sende meg en). Jeg har imidlertid brukt HSDPA fra NetCom en god stund.

Det er ikke vanskelig å like mange av Apple's produkter. Det betyr ikke at alt de presenterer kvalifiserer til hallelujarop vel? Jeg fulgte litt med gårsdagens bønnemøte på nettet - masse bra nyheter om telefonapparatet, men 2 timer for de greiene der???? Ehhh..

Apple er svært dyktige på markedsføring, design og brukergrensesnitt. Sett utenfra ser det ut som om de alltid tar utgangspunkt i brukeren og hvordan denne best kan utføre oppgaver. Så tilpasser de hardware og software til dette. Prisverdig, fornuftig og meget bra. Å få dette til med tredjepartsleverandører av programvare krever disiplin, og jeg har derfor noe forståelse for en form for kontroll med programvaren.

Ankepunktet blir allikevel denne kontrollen (det er ikke slik at man ikke forstår businessbiten i dette). Bindingen til operatører - uansett hvilken - strider mot mine instinkter. Jeg benytter selv NetCom HSDPA, og med hvordan det har fungert de siste månedene er ikke dette oppløftende - for fremtidige iPhonekunder - eller meg.

Jeg tror ikke det blir noen god hastighet når hele nabolaget dukker opp med iPhone. Satt 8-10 timer på toget ved siden av en Telenor HSDPA-bruker for et par måneder siden. Personen hadde dekning nesten hele veien, jeg måtte nøye meg med noen korte perioder på de aller største stasjonsstedene. NetCom har laaangt igjen før de kan levere varene. ;o)

messo

Er det noen som bruker MMS aktivt fortsatt? Noen her inne som med hånden på hjertet kan si at de bruker det aktivt i dag?

Har enda tilgode å treffe noen som bruker det :)

Arild Holtet

Mye kjas og mas som vanlig vedr. iPhone. Tror den har det meste vi kan trenge, og prismessig synes jeg IKKE den er dyr. Men å binde seg til en levarandør, det kommer aldri på tale. Synes en må ha friheten til å velge. Det er og grunnen til jeg bruker OS X og ikke Microsoft. Tvangskjøp er noe jeg personelig ikke liker. Forørig synes jeg den forrige modellen var penere, men det er bare en smakssak. Så kjøper jeg en iPhone, blir det nok i utlandet. Men for all del ett bra produkt.

Arild.H

kenken

VELDIG bra artikkel! Og så utrolig sant!
---
Når det kommer til den ENORME savnet folk har til MMS, vil jeg dra frem en statistikk fra en av Norges største mobilnettverk som for en stund tilbake lanserte tall på gjennomsnittelig bruk av SMS og MMS i vårt langstrakte land!

Gjennomsnitelig bruk i løpet av et år;
SMS: 1000
MMS: 40

Jeg selv har sendt MMS 5 ganger i hele mitt liv tror jeg, men savner iblandt muligheten til å sende en rask MMS. Gleder meg til AppStore er ute, og SwirlyMMS selger programmet sitt der! (i ET program, ikke 3..) - Eller til andre mobiltelefoner har fått ordentlig støtte for e-post! ;)

jankristian.tol...

jeg bruker aldri mms.... og skal man ha et bra kamera på mobilen kan man jo bare teipe den fast til et slr kamera! (ikke canon da=p)
det jeg sier er i grunnen at alle mobiler har et kamera som ikke funker til stort. mms har man ikke bruk for. Iphone har e-post som faktisk fungerer uten om å måtte ringe til opperatøren eller noe for å få det til. er i grunnen bare å innse at apple er best =)

hawkiiz

den heter faktisk iPHONE, og bør i allefall ha standard mobiltelefonfunksjoner. at de skal ta ekstra betalt for å aktivere (om en kan kalle det det) mms synes jeg er hårreisende elendig.

ok. så prøver kanskje iphone å være mer en lomme-pc enn telefon. men så har den ikke java? så man kan ikke gjøre ting i nettbanken f.eks.

en ting er videokonferanse, men at det ikke er mulig å lagre videoopptak er også håpløst. er veldig kjekt å kunne filme en morsom hendelse uten å måtte ha et skikkelig kamera med seg. jeg savnet denne funksjonen veldig da jeg kjøpte en telefon uten. dette er en mangel kun "billig-telefoner" har.

når du i tillegg ikke kan sende filer over bluetooth, da er det ganske håpløst. dette er mer en toppversjon av ipod touch, som du må betale månedsavgift for enn en mobiltelefon. i det minste blir den kanskje ikke så dyr, men det skulle nesten bare mangle også.

TigerOla

Dere som ikke har behov for eller "aldri" har brukt MMS må gjerne klage og syte og bannlyse oss som faktisk bruker det. Jeg har som nevnt bruk for det, enkelt og greit fordi det ikke finnes 3G dekning her, og det er slettes ikke bare-bare å finne wifi-steder, utenom Statoil der man i tillegg må ha et klekkelig dyrt Telenor-abonnement for å kunne surfe fritt...

At MMS er utelatt fra Apples side er greitnok - men kommer det ikke fra andre, blir det sørgelig. MMS ER viktig for de av oss som ikke bor i supervelstand og større steder der dere bader i stråling.

Å dra fram statistikk er håpløst. Hva er den statistikken basert på, og hvordan skal man tolke den?

Antallet MMS jeg har sendt siden jeg kjøpte mobil jula 2006 til året etter, jula 2007, nærmet seg godt over 1200...!

edit: typo

hawkiiz

en ting er hva jeg har tilgang til med iphone. en annen er hva alle de jeg skal kommunisere med har tilgang til. det er meg revnende likegyldig om jeg kan sende mail aldri så mye dersom det ikke er standard, og kopisene mine ikke har tilgang på mail.

dette blir som å lage en blue-ray avspiller som ikke har støtte for å spille av vanlig dvd og cd plater.

at det er mulig å kjøpe mms funksjon er nesten å regne som prisjuks. vet at mange klager på microsoft som lager mange versjoner av sitt OS, og en må betale mer for flere funksjoner. nå gjør apple akkurat det samme.

admin

Denne diskusjonen har vel blitt til akkurat hva jeg skrev om i denne artikkelen. MMS, GPS, 3G osv. er ikke det som kommer til å selge iPhonen, det er programvaren selv om vi teknofreaks gjerne vil ha "alt" av funksjoner.

Det er brukervennlighet, programvare og fremtidige programmer i App Store som blir nøkkelen, uansett hvor mye vi diskuterer over mangler som MMS.

hawkiiz

det er ikke tvil om at denne "dingsen" er utolig kul og har mange fine funksjoner og store muligheter, men det er definisjonen "mobiltelefon" jeg ikke helt kjøper. det er en iPDA. skal de selge dette som en iPhone bør den ha støtte for basic mobiltelefon thingys. hadde det vært en iPod touch med mulighet for ringing ville jeg sett helt annerledes på det, og jublet.

jeg hadde vært veldig rask til å trykke på kjøp-knappen om det ikke hadde vært for at jeg fikk greie på disse manglene.

sonar

Er enig i vekten på brukervennlighet og software ellers.
Dog, den dårlige lyden på Ipod er bare utilgivelig uansett hva slags filosofi produsenter påberoper seg.

andersand

Jeg tror det er merkevaren Apple som først og fremst kommer til å selge denne telefonen.

macwerner

Dog, den dårlige lyden på Ipod er bare utilgivelig uansett hva slags filosofi produsenter påberoper seg.

Hmm... ikke prøv å sementer denne "sannheten". Det er enkelte modeller av iPod som har dårlig lyd, men generelt er det god lyd i iPod. Dette har seriøse, tunge tidsskrifter som Stereophile og Ars-Techica flere gnager testet og konkludert med.

edit: angrer litt på at jeg bet på agnet her, artikkelen handler jo om noen annet en iPodens lydkvalitet.

omaha

Helt enig i betraktningene om software - Apple tar utgangspunkt i hva brukere faktisk skal utføre og fokuserer på å hvordan oppgavene kan utføres - best mulig. Teknologien er der bare for å bidra til dette. Jeg har erfaring med "pda-telefon" og synkronisering med crm osv med Microsoft OS, og det fungerte svært dårlig. F.eks tap av informasjon fra kundebesøk med pda - før/under sync. Dyrt!! En uendelig rekke med full reset osv.

Jeg ønsker å ha min informasjon samlet - og delt - på de duppeditter som er i bruk. Det vil si deling av info mellom Laptop/Desktop/server og mobil. Ingen gjør dette så intuitivt og uproblematisk som Apple's systemer.

Jeg slet kraftig med dette i Microsoftsfæren, både når det gjaldt jobbrelaterte og private løsninger.

Som Linuxbruker er det mye som savnes på dette området. Jeg mener at arbeids/informasjonsflyt er det området som er mest begrensende på denne platformen. Dette vil endre seg bl.a med Android/KDE4, men det er et godt stykke igjen før det er på høyde med Apple/OSX.

Det politikken rundt binding til teleoperatør som gjør iPhone lite spiselig. For egen del kjøper jeg aldri mobiltelefon osv med binding til operatører, og slik vil det nok være med iPhone også.

iPhone 1.0 var forøvrig smart nok for meg ;o)

Tubaplayer

Angående pris: Jobs sa vel rett ut at den skal bli tilgjengelig i 22 land, bl.a. Norge, 11. juli, og at prisen skulle være "no more than 199$". Nå gjenstår det jo å se om dollarkursen blir omregnet etter internasjonale standarder, eller etter "apple"-standard, der man legger på en null bak..

Angående lydkvalitet: det er ikke gjennomført dårlig lyd i iPod'er og iPhone, det er gjennomført dårlig kvalitet på headsettene som følger med. Og nye iPhone 3G har standard minijackutgang, så de som har gode headsett kan bruke de.

Angående MMS: sier meg enige med de som mener det er på tide å fase ut denne funksjonen. Personlig tror jeg at jeg kan telle på et par fingre hvor mange MMS'er jeg har sendt. Og de jeg har mottatt har vært stort sett bildemeldinger fra mamma eller svigermor, med bilder av den fine blomsten, de flotte nyoljede hagemøblene eller den fine utsikten (rett mot sola, med motlys, slik at man ikke ser noe). Når MMS har vært på markedet så lenge som det har, uten at man har klart å lage en gjennomført standard som gjør at "alle" kan lese de samme meldingene, altså ingen problemer i forhold til bildestørrelser og hvordan meldingene elleres blir satt sammen, så er det et tydelig tegn på at utviklingspotensialet i tjenesten ikke er godt nok.

iPhone kommer til å selge delvis på grunn av merkenavnet, og delvis fordi de har skjønt at det viktigste er å lage en programvare som gjør det enkelt å bruke apparatet. Det at teknisk inkompetente mennesker kan plukke opp en iPhone og uten videre bruke de aller fleste programmene/funksjonene uten å måtte slå opp i bruksanvisningen eller spørre om hjelp, betyr at kundemålgruppen er nærmest ubegrenset. Når Apple i tillegg går ut med en klar melding om at prisen SKAL være slik at produktet er tilgjengelig for "alle", er dette dømt til å bli en ubetinget suksess.

Ja, og så kan man jo også ta med at iPhone med den programvaren som kommer i sommer lett grisebanker alle alternativer når det gjelder både "vanlige mennesker" og "corporate users".

Edit:
"And in almost every one of theese countries, the price is a maximum of 199$. All over the world." Litt diffus den der, men det er jo lov å håpe.

Nostromo

"And in almost every one of theese countries, the price is a maximum of 199$. All over the world."

Jeg vil tippe at prisen uten moms vil være ca $199, med en rimelig close dollarkurs. Prisen i USA er jo uten lokal sales tax og det samme vil nok da gjelde her. Hva "almost every" angår så kan dette henge sammen med lovligheten av bindingstid og evt. lengden av denne. I USA er bindingstiden satt til 2 år, her hjemme er det vel maks 12 mnd som gjelder og som nevnt andre steder er Belgia et land hvor det ikke er tillatt i det hele tatt. Kan da være at telefonen selges til usubsidiert pris i Belgia (det har blitt mumlet om en pris til operatør på ca $469) og kanske noen varianter over temaet i enkelte andre land. På andre siden så sier jo Jobs at det er "maximum" og allerede er det vel bekreftet at telefonen kan bli gratis i UK ved tegning av enkelte abo.

djhalleu

Ja. No tenkjer eg at dei som var sure at iphone ikkje kunne ha tredje-partsprogrammer er blitt godt fornøgde. Dette er nesten som en relansering av commodore 64. En spillemaskin med stil.

TigerOla

For å reise et annet spørsmål som sikkert blir viktig for flere enn meg selv:

HVA VIL DET KOSTE Å BRYTE NÅVÆRENDE ABONNEMENT MED [operatør] FOR Å GÅ OVER TIL NETCOM VED KJØP AV iPHONE?

Jeg vil jo da naturligvis beholde mitt gamle nummer, da jeg har hatt det siden min første mobil.. Veldig enkelt, og veldig stilig nummerrekke..

svar

TigerOla: Bytter du fra en annen leverandør til netcom må du normalt betale etablering som normalt ikke er mere enn en 200kr.

TigerOla

Og om man er i en 12mnd binding?..

svar

Da varierer straffegebyret.
Noen leverandører har det slik at den går ned jo kortere tid du har igjen, andre ikke.
Vanligvis er vell gebyret på en 1000-1500kr

dusa

Admin, du har helt rett. Dette handler om en endring i vårt bruksmønster - noe Apple har sett og forstått. Nå legger de tilrette for en ny æra der mobiliteten står i fokus.

Et annen og like viktig aspekt er brukrvennligheten. Vi er forbi den tiden da folk likte å fikle med "utstyret" sitt, nå er vi opptatt av at det skal virke - og det på en enkel og grei måte.

Nå er det faktisk noe å glede seg til igjen - etter 15 års tørke ;)