iTunes Store fyller fem år

iTunes fem år

Den 28. april 2003 lanserte Apple offisielt iTunes Store, musikkbutikken som har forandret musikkbransjen. Fem år senere har iTunes Store nå over 10 millioner sanger i sitt bibliotek og har blitt USAs største musikkbutikk. I løpet av disse fem årene har iTunes Store solgt over 4 milliarder sanger og hatt mer enn 50 millioner kunder. iTunes Store kan ikke kalles noe annet enn en braksuksess.

I følge de siste tall fra markedet står iTunes for 70% av all digital musikk som selges online. I følge Wired kan Apple i løpet av de neste årene få hele 28% av alt musikksalg verden over.

Det er allikevel et par grå skyer som truer i horisonten. Apple og plateselskapene har hatt over en lengre periode hatt en konflikt omkring prisstrukturen til iTunes. Apple ønsker en enhetlig pris for å gjøre det enklest mulig for forbrukerne, mens plateselskapene ønsker å prise musikk etter popularitet. Mer populær musikk koster mer, mindre populær koster mindre. Siden iTunes står for så store deler av det digitale musikksalget til plateselskapene har plateselskapene ikke turt å trekke sin musikk fra iTunes selv om de ikke har kommet til enighet med Apple over prisstrukturen.

For å legge press på Apple har flere av plateselskapene nektet å fjerne DRMen på musikken som Apple selger, men åpnet for å selge DRM-fri musikk fra konkurrenter som f.eks. Amazon.com. Dette er en bevist strategi fra plateselskapene for å presse Apple til å godkjenne en mer fleksibel prismodel.

  • 2003: iTunes lanseres
  • 2004: Introduserte lydbøker og "iTunes Originals"
  • 2005: Apples introduserte TV-serier, podcasts, musikkvideoer og "iTunes Essentials"
  • 2006: Apple introduserer filmkjøp og nedlastbare iPod-spill
  • 2007: Apple introduserer iTunes U og iTunes Wifi Store
  • 2008: Apple introduserer filmleie og senere i år også iTunes AppStore

Haplo

Bra til nå, Men de må få tjenestene lansert i resten av verden og de må gjøre noe med drm. Det er en del fremadstormende alternativer

kolby

De har allerede gjort noe med DRM. iTunes Plus ble lansert i slutten av mai i 2007, og nå er det bare å håpe at plateselskapene gir etter mer og mer.

rocambole

Det bør også gjøres noe med betaling/gavekort. Idiotisk at jegi Norge ikke kan sende gavekort til noen i USA eller omvendt. Prøvde dette tidligere i år, men mottaker i UAS fikk ikke lastet ned. Tull og ball spør du meg.

"...men Rocambole var ikke død!"