Norsk språk i siste iPhone-programvare

iPhone i Norge

Debatten om når iPhonen kommer til Norge og hvilke operatører som får muligheten til å selge iPhone har rast både her på i1 og i resten av IT-Norge. I siste utviklerutgave av Apples programvare til iPhonen har Apple lagt inn full støtte for alle de skandinaviske språkene, noe som definitivt øker sjansene for en lansering i Norge om relativt kort tid.

Etter lanseringen av SDKen til iPhonen har Apple gitt noen utviklere tilgang til utviklerutgaver av programvaren på iPhonen. Disse utviklerutgavene har selvsagt blitt lekket til hackermiljøene og vi dødelige har dermed fått ta en nærmere titt på utviklingen til iPhonen.

For få dager siden slapp Apple en ny versjon av 2.0-programvaren til iPhone og en av de store endringene i denne oppdateringen var støtte for 3G-brikkesett og utvidet språkstøtte.

Tidligere utgaver av iPhone-programvaren har kun støttet engelsk, fransk, tysk, italiensk og russisk, men nå har Apple endret dette og lagt inn full støtte for også for de skandinaviske landene samt koreansk, polsk og portugisisk. Det virker svært ulogisk at Apple skulle legge inn støtte for disse språkene hvis de ikke planlegger å lansere telefonen i disse landene.

Er vi hakket nærmere en norsk iPhone? Diskusjonen er i gang i forumet

ZiPLe

Nå har jo, som det står i artikkelen, russisk språk vært tilgjengelig lenge. Men iPhone selges fortsatt ikke i Russland. Så det kan fortsatt ta lang tid før den selges her og.

espenhogbakk

I tillegg har de jo hatt mye av språkpakken ferdig for lenge siden, de har jo norsk språk på Touchen... Så det kan jo hende de bare har lagt de ved av den grunn, men ja det nærmer seg nok en norsk lansering :)

Jon

Hvis noen har tilgang på v2, så kan man jo kanskje hente ut språkfilene, og bruke de på 1.1.4?

// Jon (aka nle) // Støtt Mac1 - Switchguiden

Ove

Dette minner meg om at Apple ennå ikke har kommet med norsk ordliste (stavekontroll pluss synonymordliste) for Mac OS X generelt, og Apples egne prgrammer spesielt (Pages; TextEdit ... )

DET er kjipt!

Arild Holtet

Hm. Vel vi får vel se hva dette kan medføre. "bølgene" har jo gått høye, og mange funderinger har sett dagens lys. Men er det hold i det, så blir det spennende å se hva det kan bli.

A.H.

TheRealChristoffer

Om jeg velger å bytte min iphone ut for en nyeere versjon kjøper jeg i usa. I norge vil den koste flesk

Lafael

Mangler norsk ordliste i pages og andre appleprogrammer!

Irriterer meg grønn på det samme. Kunne det vært mulig å lage en ordliste på dugnad som seinere gjøres gratis tilgjengelig med instruksjon om hvordan den legges inn i slik at pages og iweb ikke røder ut 98 % av teksten.

Gjennom flere jobber har jeg lagt inn over 1000 ord i brukerordlista i office og begyner endelig å kunne bruke ordrettingen der. Kopierte med meg egneord.dic fra den ene windows-jobb-maskinen til den andre.

Lafael

eniac

Telenors forsøk på å tone ned viktigheten av iPhone ( se http://www.dagensit.no/mobil/article1375396.ece) kan bety at kampen er over og at Netcom er vinneren.

SindreM

Altså, man får jo norsk ordbok til OSX.
Ikke Apple sin, men et program som heter CocoAspell,
Så kan man laste ned masse språk. Ordene som ligger inne er mange dårlige, men det tar jo ikke lang tid å få inn de ved litt skriving.

Her finner man det: CocoAspell

applehansom

Altså, man får jo norsk ordbok til OSX.
Ikke Apple sin, men et program som heter CocoAspell,
Så kan man laste ned masse språk. Ordene som ligger inne er mange dårlige, men det tar jo ikke lang tid å få inn de ved litt skriving.

Men den er ikke native og funker ikke med pages, keynote mm.

På tide med en folkeaksjon for norsk ordliste, vi betaler mer for Apple-produkter en alle andre i verden! (Opp i mot dobbel pris på noen produkter!)

Fy til Apple Norge, skjerp dere! :-(

chello

Hva med GPS????

palelnan

Ang. dette med GPS.

De jeg kjenner som har GPS-mobil bruker det nesten aldri, fordi det er for liten skjerm og ellers ganske labert. Og det fører til en ikke ubetydelig prisøkning.

Slik jeg ser det, er iPhone interessant for meg fordi jeg på kortere turer trenger kun den, og kan legge igjen laptop og iPod. GPS kan jeg komme på at jeg har hatt "behov" for 2-3 ganger i mitt liv, ganske dyre greier for så lite.

I andre yrker enn mitt er det kan hende behov for å lete seg fram til ukjente adresser oftere, da anbefaler jeg å montere GPS i bilen.

Minner meg litt om det med MMS, som er *nesten* helt unødvendig når man er oppkoblet på nett hele tida (som abonnementene i USA er). Klart, det blir en overgang, på samme måte som det sikkert var vanskelig å slutte med disketter en gang i tiden.

Alt i alt syns jeg iPhone er en genial samling funksjoner i det som bør kunne kalles tidenes mest vellykkede kompromiss.

Man trenger ikke på død og liv å stappe inn lassevis med funksjoner fordi noen maser etter det ene og det andre.

G5

Ang. GPS så bruker jeg min Nokia N82 daglig.

Geotagging av bilder er min primær GPS bruk, men også til å finne ukjente steder.

Klart skjemen skulle vært større, men så er det igjengjeld bare en telefon, så det går helt fint.

- Når radioen kom, så døde ikke avisene.
- Når TV'n kom, så døde ikke radioen.
- Når internett kom, så døde ikke TV'n.

Det bare endrer måten vi bruker det på :)

( mac1.no/node/2670 )

Arild Holtet

GPS i en mobil er ett rent leketøy for barn. Det er i alle fall min mening. Kjenner mange som har Nokia med GPS. Var gøy en uke. En så lite skjerm er direkte trafikkfarlig. Kjøp en "ekte" stor GPS, og kutt det ut fra bla iPhone. Mer skitt man putter inn gjør ikke mobilen bedre.

A.H.

palelnan

G5, det du snakker om (Geotagging) er jo som Arild Holtet skriver: leketøy. Og det er viktig for mange, det vet jeg. Men at GPS er verdt pengene det tviler jeg på.

Du får jo også kjøpt GPS-moduler til flere proffe og semiproffe kamera, som lagrer GPS- og kompassdata rett inn i bildefila.

- En av grunnene til at avisene ikke døde da radioen kom, er at du kan lese dem når du vil.
- En av grunnene til at radioen ikke døde da TV-en kom, er at den kan brukes i langt flere sammenhenger. (f.eks. bilkjøring)
- TV og internett er foreløpig såpass forskjellige ting at det ikke kan sammenlignes. Men det nærmer seg, og det vi vil sitte igjen med er nok noen hybrider.

Men disketten, som jeg nevnte, er død fordi den var dårlig.

Og MMS, pr. i dag, er dyrt og dårlig. Den dagen de fleste er oppkoblet på nett via mobil, vil e-post være et bedre alternativ på alle måter. Apple er et firma som ofte tar disse sprangene før andre.

Cryptography

Nå begynner jeg å bli veldig lei av å vente...

cladi

Lei av å vente på hva da?

André T.

Tror han venter på nye iphone kanskje?? :P

alexo89

Får bare håpe den kommer til norge da...
eller vent, håper den ikke komer til norge, siden da vil mac1 bli oversvømt av nye brukere som ikke søker men spør først. hehe

iPhoneDict

I've created a norwegian keyboard dictionary. You can install it for free at http://www.iphonedict.com/norsk-ordbok.html

Enjoy!

/Kia

Da-vikingman

Så hva gjør denne norske versjonen? Gjør den iphonen din helt norsk eller er det bare en ordliste?
Og får man ikke en message i iTunes om at det er en 'firmware update available'? Du må vel ikke kjøpe det?