iPhone SDK, Enterprise, AppStore og spill

iPhone SDK

Apple lanserte i går kveld sine planer for salg av applikasjoner til iPhone og iPod Touch via iTunes. Dette kan skje trådløst direkte fra iPhone eller fra din Mac/PC. Dette vil være det eneste stedet du kan få iPhone-applikasjoner. En forutsetning er den nye 2.0 firmwaren.

AppStore ble avduket samtidig med lanseringen av SDK'en, som tillater selve programmeringen. Det native programmeringsspråket for iPhone er det samme som for Toolchain: Objective-C. I prinsippet er det altså nå mulig å utvikle f.eks. VOIP-applikasjoner som går over WiFi, noe mange har etterspurt. Utviklere kan selv få bestemme prisnivået i iTunes og får 70% av salgssummen - Apple beholder 30% i kommisjon. Men også gratis-programmer kan leveres over iTunes.

Videre legges det til rette for spill på iPhone som kan benytte seg av MultiTouch-interfacet og også innebygget hardware-aksellerert 3D-grafikk. Blandt annet skal EA Games og Sega utvikle spill for iPhone, og EA har allerede sagt at de vil levere det etterlengtede spillet «Spore» med alle 18 brett til iPhone.

Og den aller største nyheten for forretningsmarkedet er sannsynligvis støtte for Microsoft Exchange ActiveSync. Det betyr mulighet for push epost, kontakter og kalender samt global adresseliste, WPA2, flere VPN-protokoller, og mere til. I beta for utvalgte konserner nå.

Men alt i alt så er det mye å se frem til!
SDK er klar til nedlasting fra Apple.

termserv

WPA2!!

http://www.ronny-andre.no
MacBook Pro 15.4" + iPod Photo 20gb + Canon EOS 400D + Apple iPhone 8GB

chello

Hva med GPS på iPhone, kjøper den ikke før det har kommet

theo.dore

du etterspør en hardware-feature - mange ønsker seg også 3G. vi får se, men her er det snakk om software-nyheter. og med GoogleMaps og triangulernig får man faktisk en slags GPS på iPhone...

Hyushu

Jeg får ikke trianguleringen til å virke i Norge, så det kan vel ikke regnes til å være det samme :-)

Jeg var i iPhonekanalen til iPhone Dev Team når dette ble publisert på Gizmodo, de var helt ville :p

Virker flott. Selvom det koster $99 å kunne publisere i iTunes App Store. Det er også verdt å nevne iFund, som er nesten som Google sitt Android fund.. Bare at Apple har lagt $100M mens google har $10M. Ganske sykt.

chello

Ja jeg etterspør hardware på iPhone, altfor mange mangler enda som innebygd GPS, MMS og bedre kamera. Med min N95 kobler jeg greit opp GPS selv om jeg befinner meg på Hardangervidda, på iPhone må man gjøre det via internet,,,,og det får man sannsynligvis ikke tilgang til på nevnte vidde :-)

theo.dore

så - om jeg forstår deg rett: du er helt på vidda?

bare tuller...

DrBlake

Fatter ikke det maset om GPS jeg...hva er det egentlig som er så fint med det? Har prøvd GPS på N95 og den er rævva og suger batteri som faen. Bruker man den på vidda og ikke har med kart så er du fukked etter 4 timer :)

Og i bil..ja, da kan man jo kjøpe en egen bil-GPS som er mye ruttere.

Kjøp heller en GPS fra Garmin eller no...de funker ihvertfall.

3G hadde vært et fint da...

-Blake

Noldus

Bruk mer tid på å lese kart, og mindre tid på å sutre over manglende GPS på iPhone.

Ekte menn trenger ikke spørre datamaskiner om veien!

fredarn

GPS kommer aldri til å komme på iPhone, håper jeg..

Gidder ikke å betale mer, og få langt dårligere batterikapasitet for en slik unødvendig funksjon.. Man kan kjøpe dedikerte GPS-systemer til bilen - iPhone er uansett ikke noe bra å bruke som GPS i bilen (pga. forholdsvis liten touch-skjerm..), og til fots så fungerer den nye teknologien i Google Maps perfekt :-) (som gjør at du kan bruke iPhone som GPS uten GPS, da den bruker signaler fra telefon tårnene og Wifi hot spots)

fredarn

Noldus; LOL!

sam03

Med ActiveSync, kan man forvente bedre exchange support for Mail.app i fremtiden på macen også??

remixenX

"AppStore ble avduket samtidig med lanseringen av SDK'en, som tillater selve programmeringen"

What? AppStore er jo det programmet som selger programmene, du skriver at iTunes distuburer dem, som delvis er rett, men det gjør jo også AppStore..

jupitar

Er imponert over vedkommende som til og med får GPS til å funke på Hardangervidda! :)

jesper-s

Får ikke tilgang til SDKen eller noe av dokumentasjon. Ved innlogging får jeg bare beskjed om at tjenesten er utilgjengelig. Noen andre som har fått tak i godsakene?

stha23

kan man laste ned sdk på vista å få d på ipod touch 8gb??
Syns jeg leste at d var kun mac brukere som kunne laste d ned...

Widget

Du har misforstått litt. Litt forenklet kan man si at et SDK er et hjelpemiddel for å utvikle programmer. Og det kom på torsdag og er gratis. Dette vil si at utviklere kan lage program for iPhone og iPod Touch. Men disse programmene vil kun fungere på 2.0 (Operativ systemetet) Og det kommer ikke før i juni.

SDKen fungerer bare på intel macer med nyeste verson av Leopard.
Bjarne Mogstad | http://aapl.org.uk