NRK gir ut Lars Monsen via BitTorrent

I går gikk den siste episoden av Nordkalotten 365 på NRK1. Det har gjennom hele serien vært mulig å følge med via NRK Nett-TV, og nå har NRK i tillegg gjort den første episoden av serien tilgjengelig i MPEG4 H.264 gjennom BitTorrent.

Lars Monsen og Torrentkalotten

NRK har tidligere eksperimentert med p2p-teknologi da første episode av Uti Vår Hage ble sendt, og nå prøver de seg med BitTorrent for å gjøre alle episoder av Nordkalotten 365 tilgjengelig. I første omgang er det bare den første episoden som ligger ute, men de neste episodene skal ifølge NRKbeta bli lagt ut fortløpende i løpet av de neste dagene.

Lars Monsen

«Dette er en test for å se om denne typen distribusjon fungerer bra og om publikum ønsker en slik tjeneste. Hovedproblemet med slik tilgjengeliggjøring er å klarere rettigheter til å legge ut filer som folk kan laste ned. Det er vanskeligere enn å få rettigheter til å sende på TV eller legge ut i nett-TV. Vi kommer uansett til å arbeide med å frigjøre mer innhold og kommer til å fortsette å tilgjengeliggjøre det på forskjellige måter. Både i nett-TV, som podcast og forhåpentligvis også som høykvalitetsfiler via bittorrent.» – skriver medieutvikler i NRKs utviklingsavdeling, Eirik Solheim.

Teknisk informasjon om filen

Episoden er på 1024×576 billedpunkter med 25 bilder per sekund i formatet MPEG4 H.264. Dette gjør den spillbar i de aller fleste mediespillerene tilgjengelig, også iTunes og Apple TV.

Dette er absolutt et stort steg i riktig retning for den norske rikskringkastingen, og vi anbefaler alle å prøve denne første testen. Les mer på NRKbeta og legg igjen en kommentar om hva dere skulle mene. Fungerer dette bra vil vi forhåpenligvis se NRK legge ut mer av det enorme arkivet de sitter på gjennom teknologier som BitTorrent i formater som vi alle kan spille av.

xGrape

Dette er jo veldig bra gjort av NRK da. Men om de vil teste hvorvidt "publikum ønsker en slik tjeneste" burde de kanskje heller ha prøvd seg på mer uti vår hage fremfor lars monsen? Ser for meg at bittorrent-brukerne der ute heller ville sett på førstnevnte. Men gratis TV - og i god kvalitet - ja takk! Mye bedre enn den grusome webtv-løsningen til TV2, som attpåtil koster flesk. Endelig kommer lisenspengene til sin rett ;)

Brilliantdays

Hei xGrape. Dette er bare første test av slik teknologi. Grunnen til at vi valgte Lars Monsen er at all musikk er rettighetsklarert, noe som ville vært et problem med f. eks. "Ut i vår hage". Vi får håpe vi kan få til avtaler med rettighetsorganisasjonene som gir oss mulighet til å legge ut andre programmer etterhvert.

Øyvind Solstad | http://www.nrkbeta.no

admin

Glimrende, NRK. Lisensen betales herved med glede!

Caution

Dette er så genialt at jeg mangler ord.

MrMinit

Et lite skritt for NRK, men et stort skritt for publikum! Rett og slett flotters.

epifant

Glimrende, simpelthen glimrende! Lars Monsen er riktignok ikke min greie, men tanken bak skal absolutt ha ros :)

Lokehue

Fantastisk! BitTorrent er en effektiv, velfungerende, vel utprøvd og ressurssparende distribueringsmodell. På høy tid at TV-selskaper kommer etter og tar i bruk teknologien. Men som Øyvind Solstad sier er det det vel rettighetspørsmål som bremser. For NRK burde det jo ikke spille så stor rolle hvilken skjerm jeg bruker til å se programmene deres på, eller tidspunktet jeg velger å se de på. Håper dette går bra og tilbudet utvides etterhvert! Honnør!

pølsa

Bare NRK husker at det muligens er flere som vil laste ned hvis alle episodene ligger der også da. Ikke det at det var mangel på seeds når jeg lastet ned.

Knall kvalitet også forrestten, vi macere blir glade når vi kan se nrk som virker bra :)

Randy

Siden Øyvind Solstad ser ut til å både lese dette her, og kanskje til og med har noe med saken å gjøre, vil jeg peke på at flere radioprogrammer som produserer podcasts oppfordrer folk til å laste ned disse via bitorrent. Det er da heller ingen grunn til at dette ikke skulle være lov, musikken klippes bort, så de rettighetene er ivaretatt. Slik det er idag ligger klipp fra radiosendinger ute i kun få dager, og denne politikken er åpenbart mot radiopraternes vilje, da det som sagt oppfordres til å både legge ut, og laste ned programmer ulovlig. Jeg er sikker på at en kunne økt antallet radiolyttere drastisk ved å frigi den back-katalogen nrk sitter på.

Mvh
Randy

www.gracelandgospel.com

terjes

...men filmen kan ikke overføres til ipod touchen min!!!..eller hva?

terjes
--------
MacBook pro, 2.2 GHz, 2 G Ram, 160 GHD....

Brilliantdays

Ja, jeg leser innom her. Takk for ros, og vi tar med oss alle tilbakemeldinger dere legger igjen. Spesielt hvis dere poster dem i den opprinnelige artikkelen på NRKbeta.

Noen svar: Ja, vi håper å kunne legge ut flere ting. I denne omgang kommer alle åtte episodene av Lars Monsen. Det er bare å bruke abonner-knappen til Miro så får du alle etterhvert som de kommer.

Rettigheter er hovedgrunnen til at vi ikke kan legge ting til nedlasting. På Lars Monsen-serien er alle rettigheter klarert, så dermed kan vi legge det ut til nedlasting.

Lars Monsen står jo for svært mye selv. Har dere tenkt over hvordan det kan ha se at du først ser han padle midt på vannet, filmet fra vannkanten. Så ser du et bilde fra baugen i båten, filmet mot han. Så fra en fjelltopp i nærheten, Monsen padler bortover. Så subjektivt fra Lars' vinkel i det han padler inn i et stryk.

Hvordan får han til det? Jo, det er å sette kamera på stranda, starte det, padle ut av bildet og så gjennom. Så hente kamera, bære det opp på fjelltoppen, starte, gå ned, padle ut, padle gjennom bilde, padle inn igjen, klatre opp og hente kamera osv.

Når det gjelder podkaster så ser vi dette for tiden. I dag er det f. eks. slik at programmer som vi har alle rettigheter til (f. eks. ved at musikk er klippet ut), bare ligger tilgjengelig som podkast i to uker. Det er det ingen mening. Disse burde vel strengt tatt bare ligget der forever. Ingen grunn til noe annet, annet enn at vi må ha en litt fetere server (som er et bittelite argument). Håper vi kan presentere noen endringer på dette om ikke for lenge.

Allst4rr

Lars monsen er jo konge!

Til og med Supermann har en tatovering av Lars Monsen på armen !!

mingebretsen

terjes: Hvorfor kan du ikke ta filmen over på touch´n din?

Veldig bra move! I tilegg, altid artig når jeg hører om norge i positiv forstand ppå forskjellig amerikanske podcaster;)

Markus Ingebretsen
www.ingebretsen.org

martin

Nå har den engelske versjonen av bloggposten nådd forsiden av digg.com :)

terjes

det er løst med overføring til itouch`en...nrks fil ble lastet inn separat og importert til itunes...så nektet itouchen og hente den, inntil jeg fikk råd om og gå til avansert menyen i itunes, merke av filmen og be avansert menyen konvertere den til ipod-format...da funket det...

terjes
--------
MacBook pro, 2.2 GHz, 2 G Ram, 160 GHD....

Ove

Jeg synes dette tiltaket er bra, og takk til NRK for det! Lars Monsen er for øvrig en friskus som jeg har beundret i mange år (unntatt da han ødela gamle samiske grensevarder i Børgefjell, fordi han trodde det var noe turistgreier ... ).

Men det er temmelig mye som IKKE fungerer for oss Mac-brukere på NRK sine sider!

Jeg har lagt inn en litt sur spontan-rapport her:

http://preview.tinyurl.com/2qr9zp

Jeg får støtte av en av de mest hjelpsomme Mac'ere på hele Internett, danske Erik Richard Sørensen, som også har et helt forbløffende stort utvalg av maskin- og programvare å hjelpe seg med. Han har prøvd ut en del, og konkluderer også med at på NRK "der er et eller andet galt et eller andet sted... ".

Hvor man skal begynne for å få NRK til å rydde opp vet jeg ikke, men jeg prøver meg altså her, også!