Hva er en iPod?

En iPod er en såkalt MP3-spiller, dvs. en musikkavspiller som kan spille musikk lagret i det digitale formatet MP3 (eller mange andre formater). iPod navnet er nå et samlingsnavn for en rekke forskjellige MP3-spillere som leveres av det amerikanske selskapet Apple Computer, Inc. Den første iPoden så lyset i september 2001 og ble umiddelbart en hit.

I dag har Apple solgt over 20 millioner iPoder og kontrollerer 76% av det amerikanske markedet for MP3-spillere. iPod er utviklet av det amerikanske selskape Apple Computer, som holder til i California i USA. Apple er mest kjent for å lage Macintosh datamaskiner og det er også deres hovedområde.

iPod fåes i flere forskjellige modeller

iPod
Er nå i sin fjerde generasjon. Ble opprinnelig lansert i september 2001 og hadde da 5 GB harddisk og et noe annet utseende enn dagens modeller. Har gjennomgått en rekke oppdateringer siden den gang og iPoden man i dag finner i butikken er fjerde generasjon.

iPod shuffle
iPod shuffle ble lansert i januar 2005 som et forsøk på å ta markedsandeler fra de mindre "flash-baserte" MP3-spillerene. iPod shuffle har ingen skjerm og er ikke større enn en pakke med tyggis. Den ble også en umiddelbar hit og fikk i løpet av 3 måneder hele 60% av det amerikanske markedet for flash-baserte spillere. Den eksisterer i to versjon, en med 512MB minne og en med 1GB minne.

iPod mini
Den 6 januar 2004 lanserte Apple iPod mini som er en mindre versjon av den originale iPoden. iPod mini ble lansert med sterke og morsomme farger, og en harddisk på 4GB. iPod minien var iPoden som virkelig gjorde at iPod fenomenet tok av. Den har solgt i bøtter og spann og Apple oppgraderte minien i februar 2005 til å innholde en større harddisk og et nytt batteri med hele 18 timers varighet. Apple reduserte også prisen på iPod minien.

iPod photo
Denne modellen ble lansert den 26. oktober 2004 og hadde nøyaktig samme utseende som den originale iPoden. Forskjellen mellom denne og den eldre modellen er at denne kan vise bilder og har en fargeskjerm på 65 000 fager. Den kan vise bilder i JPEG, BMP, GIF, TIFF og PNG format og den viser også albumgrafikk når du spiller av musikk. iPod photo kan kobles opp mot TV og du kan vise fram dine bilder på TVet.

iPod U2 Special Edition
Funksjonsmessig er denne iPoden helt lik den originale iPoden, men utseende er forskjellig. Spilleren er svart og rød og den er ment å matche U2s nyeste album "Hot To Dismantle An Atomic Bomb". På baksiden av iPoden finnes det inngraverte signaturer av alle bandmedlemmene i U2.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om Apple iPad

Følg oss på Twitter!

Følg i1 på Twitter

Nettradio i iTunes
100 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai.