Frankrike krever åpne formater

Skal Apple fortsette å selge musikk i Frankrike, må de trolig åpne sin lukkede DRM. Senatet og nasjonalforsamlingen i Frankrike har i følge VG vedtatt en ny lov, som medfører at selskaper som Apple, Sony og Microsoft må åpne sine lukkede filformater/DRM. Den nye loven sier først og fremst at forbrukerne skal kunne velge hvilket spillerutstyr de vil bruke til å høre på musikken de har kjøpt på Internett, uansett hvilken nettbutikk.

Hvis en produsent sier de vil at Apple skal åpne opp sin DRM slik at musikken skal spilles på deres spillere også, vil franske politikere tvinge Apple til det. I Norge har
Forbrukerombudet stilt lignende krav til Apple, men i motsetning til i Norge, har man i Frankrike gått etter alle aktører i markedet. Det betyr at både Apple, Microsoft, Sony og alle andre aktører på det franske markedet kan tvinges til å åpne sine DRM eller formater for andre produsenter.

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon er godt fornøyd med den franske loven:
- Dette er defintivt et steg i riktig retning. Alt som bidrar til større åpenhet er et gode, sier Thon til VG Nett.

Apple har tidligere ikke gitt noen andre tilgang til FairPlay, Apples DRM. Apple bruker det fritt tilgjengelige formatet AAC på sine sanger solgt fra iTunes Music Store, men alle disse sangene er kryptert med FairPlay. Det er FairPlay Apple ikke har ønsket å lisensiere bort, og ikke AAC som en rekke nettaviser hevder. FairPlay er Apples lukkede DRM.

AAC er et format som Apple ikke har noen råderett over og det håndteres av den internasjonale MPEG-gruppen. AAC ble i 1997 erklært som et standard format av MPEG group og formatet er utviklet av Dolby, Fraunhofer, AT&T, Sony og Nokia. FairPlay er en teknologi utviklet av Veridisc. Apple kjøpte teknologien fra selskapet og har bygd FairPlay inn i QuickTime programvaren. All musikk som kjøpes fra iTunes Music Store krypteres med FairPlay og iTunes kan via QuickTime låse denne musikken opp slik at den kan spilles på din datamaskin eller iPod.

Les mer hos VG Nett.

meinhold

Ah, genialt - Dette liker jeg virkelig :D
Håper det blir slik, også i Norge.

Mr Mac

Tro meg. Det håper du ikke. Dersom dette skjer tipper jeg at Apple trekker seg fra Norge, og Frankrike for den saks skyld.

Arath

Veldig bra håper det blir sån i norge.

Creative banker apple ned i støvlene!