Tvilsomme vilkår i iTunes


Kjøper du musikk fra iTunes, kan iTunes uten videre endre rettighetene til musikken du har kjøpt. Dette er en av grunnene til Forbrukerrådet nå innklager iTunes til Forbrukerombudet for brudd på markedsføringsloven.

Forbrukerrådet har klaget til Forbrukerombudet angående Apples/iTunes' rettighetserklæring. De mener at Apple bryter markedsføringsloven ved at de påstår at de kan endre rettighetene til musikken du eier. Apple er ikke alene om å ha slike avtaler. Alle andre online musikkbutikker fører lignende avtaler og forbrukerombudet har også klaget inn MSN Music.

Les mer om dette hos Dagbladet

Tags:

Zodihax

Jaja, så er det kanskje ikke så "ulovlig", "ulurt" også videre å laste ned musikk fra Pirat sider/P2P nettverk?
Det er billigere (faktisk gratis (finner du rette siden/p2p nettverket)) enn nettbutikker, og her kan de ikke ta vekk rettighetene, siden de som legger det ut faktisk ikke har rettigheter ;D

piri

Jeg syns innslaget på NRK var veldig ensidig. Det ble bare fokusert på iTunes og Apple. At Microsoft er verre ble ikke nevnt. Deres Windows Media filer med DRM kan kun lastes ned og brukes med Windows.

iTunes finnes tross alt for både Windows og MacOS.

Mail vennlig hilsen
Per Arne Flø

Glofi

Musikk kjøpt i iTunes er ikke akkurat noe bedre...
De lar seg kun spille av i iTunes og på iPod spillere, mens Microsoft sitt DRM WMA format fungerer på en lang rekke MP3 spillere.

GummiTZ

At musikk kjøpt i iTunes Music Store kun kan spilles på iTunes/iPod, skyldes så vidt jeg vet kun at ingen andre MP3-spillerprodusenter til nå har inkludert AAC+DRM-støtte. AAC+DRM er vel såvidt meg bekjent et delt format (utviklet av Dolby blandt andre) som hvem som helst kan implementere, mens det er ganske så anderledes med Microsoft sine proprietære WM-formater...

At småpuslete MP3-spillerprodusenter velger å implementere WMA-støtte og ikke AAC-støtte har vel mer med Microsoft sin markedsmakt å gjøre enn noe annet...

"Assumption is the mother of all fuckups..."

Mr. Hansen

Jeg venter bare på et lite program som fjerner kopi sperren fra min iTunes Music Store musikk. Jeg betaler gjerne for min musikk men da vil jeg gjøre hva jeg vil med den uten restriksjoner.

Nichotin

... er grunnen til at DRM ikke bør aksepteres av oss forbrukere.

[URL=http://www.doomtech.net/wiki][B]The new and improved...(drumms).. Doomtech Wiki![/B][/URL]

bep0rz

Moby er vel stor fan av Apple, men han nekter vel å legge ut katalogen sin på nett pga DRM.

Synes NRKs innslag var veldig bra, og fokuserte veldig godt på hva som skjer i praksis med rettighetsendringer. "Nei jeg angrer meg så jeg tar denne varen tilbake!"
mvh bep0rz - iBook 12" - 1024 MB RAM - 80 GB - Tucano 2nd Skin - Tucano Cobra Horizontal Limit

studinc

MS-DRM fungerar kun på spillere som støtter dette, og ikkje på den spilleren man vil bruke. (F.eks iPod)

At Microsoft har valt ein annan strategi for spredning av sitt format har ingenting med forbrukarrett å gjere, sidan både Apple-DRM og MS-DRM er lukka teknologiar.

Dessutan fungerar MS-DRM kun på Windows, medan det ikkje finst noko støtte for DRM på Linux.

Dette er eit komplekst område med mange hensyn, og framstillingen til FBI var veldig(!) usakeleg og retta mot Apple. Eg vil påstå at det faktisk burde vekke mistanke om "korrupsjon", og at FBI bør gjere ein vurdering av bakgrunnen for innslaga sine. Å henge ut ein aktør har ingenting med forbrukarrettar å gjere...

~ 12" PowerBook - 1.33 GHz - 768MB RAM - Mac OS X 10.4 Tiger
~ 250Gb LaCie HD