iPad til Stortinget

iPad til Stortinget

At iPaden er mer enn et leketøy har de nå også forstått i Stortinget. Alle Stortingets 169 representanter får nå nemlig en iPad 2 for å redusere papirbruk og holde seg oppdatert.

Det var i fjor at Stortingets presidentskap vedtok å utrede en iPad-løsning for stortingsrepresentantene og nå er iPadene klare til å deles ut. Ifølge Digi skal løsningen ha kostet NOK 929 500,- noe som gir en kost på NOK 5500,- per
representant på Stortinget.

Det betyr at representantene enten har fått en 32GB iPad 2 med 3G + Wifi og litt rabatt fra Apple eller en 64GB iPad 2 med kun WiFi og ingen rabatt. Ettersom et av målene til Stortingets IKT-gruppe er å gjøre det mulig for stortingsrepresentantene å få tilgang til dokumenter på farta, er det mest sannsynlig at det er 3G-varianten man har gått til anskaffelse av.

Interessen for iPaden skal være enorm, men det er helt frivillig å bruke iPaden. Ifølge Stortingets IKT-sjef Frode Rein vil representantene har iPaden umiddelbart.

Vi har et vanvittig papirforbruk på Stortinget. Jeg river meg i håret over det hver dag. Vi trenger et digitalt system for dokumenter og møtereferater. Dette kan hjelpe

sier stortingsrepresentanten Snorre Valen (SV) i Digi.

Hvilke apps skal vi anbefale til vårt Storting?

Tags:

ddybing

Pages, Numbers, Keynote :D
Er de programmene jeg bruker i skolen. Gjør det lett og profesjonelt, det er nå min mening ;)

Angry Birds fungerer sikkert også flott under kjedelige møter :P

steam

Nå blir jo spørsmålet her, hvor lenge må de ha iPad'ene for å ta igjen papirbruken i form av miljøskader. Fabrikkene til Apple er nok ikke et unntak fra forurensning. Hvor mye papir tilsvarer produksjonen av en iPad i form av forurensning? :)

m@r1us

iFart

hansea

Sikkert bedre sikkerhetsmessig: Hvis poltikerene roterbort hemmelige dokumneter er det ikke sikkert de vet det selv en gang... de merker nok fort at ipad'en er borte :-) Den kan jo ha passordbeskytelse og slettes når man opppdager at den er mistet.

arveT

@steam
Utslipp av klimagasser fra produksjon (60%)+ bruk (~30%) + transport (10%) + resirkulering (~1%) av en iPad er omtrent ekvivalent til mellom 7700 og 13000 ark (kommer ann på om det er nytt eller resirkulert papir). Dette er ca. 105kg med CO2
Så er det jo kanskje norsk strøm relativt "grønn" i forhold til amerikansk strøm som dette regnestykket er bassert på (kommer ann på om man regner atomkraft som "grønn" energi eller ikke)

Nå har jeg ikke tallene på hvor mye papir som går igjennom systemet på stortinget pr. pers. men jeg vil tippe at de overskrider 2000 ark pr pers pr år, og at lite av papiret er resirkulert.
Så i løpet av 4-5 år (må ta med bruken av iPadene disse årene også) vil det "lønne seg" rent CO2 messig å investere i en iPad pr. stortingsrepresentant, gitt at iPaden varer så lenge...

Man har også mange andre fordeler og ulemper med iPad vs. papir, som blir litt for voldsomt å ta med her, som regnskog vs. eukalyptus trær (plante-og dyremangfold) og utvinning/bruk av skjeldene metaller, osv.

kilde

palelnan

@arveT, du må ikke glemme skrivere, strømforbruk til skrivere, toner, skriverrekvisita og service.

arveT

@palenan
Sant nok. I tillegg kommer unødvendige utskrifter som; "trenger 1 side, skriver ut hele rapporten på 10 sider", og "glemte raporten/notatene - så da skriver jeg ut på nytt"-tankegangen kanskje til å forsvinne.
På den andre siden kommer utbytting/reprasjon av iPader som slår ut andre veien.
Du har også strømforbruket av "sky-tjenestene" som faktisk er ganske formidabelt. (kilde)

Samtidig skal man ikke undervurdere omstillingstiden man trenger for dette. Mange sier de ønsker å bruke nettbrett for å bli mer papirløse, men ender opp med å skrive ut for å kunne ta notater osv.
Mange kommer av gammel vane til å skrive ut i tillegg til at de har iPaden. Man kan legge restriksjoner på papirbruken, men det er vanskelig å gjennomføre i praksis.
En del ting må også være på papir av ulike grunner.

Jeg mener det er viktig at iPad og lignende blir tatt i bruk, og dette kan være med på å få fremtidig produksjon til å bli mer miljøvennlig, ved å legge press på produsentene, samtidig som man gjennom kjøp gir dem midler til å drive utvikling.
Men jeg tror ikke man skal overdrive den umiddelbare miljøgevinsten av å bli "papirløs".

butare

Sikkert bedre sikkerhetsmessig: Hvis poltikerene roterbort hemmelige dokumneter er det ikke sikkert de vet det selv en gang... de merker nok fort at ipad'en er borte :-) Den kan jo ha passordbeskytelse og slettes når man opppdager at den er mistet.

Dette betinger jo at den er på nett. Ellers går det dårlig med fjern sletting.

arveT

@butare Man kan bare legge inn full kryptering av paden, og kreve kode. Hvis feil kode blir tastet 10 ganger slettes alt innhold lokalt, uten at det kreves nett-tilkobling. Denne typen kryptering kan heller ikke slås av av bruker.

kilde

Trulsdd

Hehe, bare i bystyret i Stavanger bruker vi 700-800 ark per person 9 ganger i året. Så har du allle kommunalstyrene som har egne sakspapirer og alle varaene som skal få samme lefsa. Vil tro dem bruker minst like mye på stortinget, så gjerne en 20 000 sider i året? :)

Det er bare å kikke for dem som ikke tror meg: http://stavanger.kommune.no/Politikk/Sok-i-politiske-saker/

Truls

arveT

Såpass ja... da er jo miljøgevinsten ganske bra allerede første året :) ingenting er bedre enn det.

devo

Hurra og atter hurra. Et steg i riktig retning.

Spyr hver gang jeg ser et tårn av sakspapirer. Hvor mange arbeidstimer går med bare på å finne frem i disse dokumentene? Når de er elektroniske og søkbare i utgangspunktet er det en forbaska joke å holde på papirmølla.

Beemer

Jeg tror ikke det blir mindre papir av ipad.Tvert om tror jeg det øker.Alle kommer til og skrive litt mere på padda.
Stort sett 90% av folka på stortinget er av en årgang som liker å ha det på papir.
Så da kommer 90% til og skrive ut

quadra800

Disse pøddene skal jo bare brukes til å vise PDF'er.

Personlig synes jeg det fungerer bedre slik de gjør det i min hjemkommune; de bruker Thinkpad X-serie tablet, som er en proff maskin med høykvalitets tastatur!

RolfA

Det er flott å se at verden går fremover. Jeg har over flere år redusert mitt papipbruk. I hovedssak som følge av dualscreenbruk med PC og Mac, samt bruk av Snagit,Sketch og andre screendumping programvare. Jeg har også kjøpt meg en Fujitsju ScanSnap for å skanne dokumenter. Fujitsju ScanSnapprogramvaren benytter ABBYY OCR, slik at jeg kan lagre filer i PDF med tekst, noe som gjør dem søkbare. ScanSnap tar mindre plass enn en pakke kjeks og er svært stabil.
Det som oftest gjør at jeg må forholde meg til papir er at det ikke finnes noen billig og enkel måte å redigere PDF'er på. Når jeg leser papirdokumenter, makulerer jeg dem som oftest like etterpå. Det koster både plass og tid å håndtere papirdokumenter.

Så til programmene jeg vil anbefale:
Goodreader; fin PDF leser
Evernote: for å samle notater, bilder etc. (sikkert smart å ta en runde med PST før lagring av veldig sensitive dokumenter :-))
Pages; til tekstbehandling
OmniGraffle;flowchart m.v. Muligheten til å laste ned OmniGraffle stenziler gjør dette til mitt foretrukne flowchart program.
Speedreader: glimrende til å lese dokumenter uten å måtte bla, f.eks. under en kjedelig debatt i stortingsalen eller tredemølla.
Numbers; til å gjøre beregninger
OmniSketch; fin til å lage diagrammer og skisser (tipper alle som har samfunnsøkonomi, vil ha god nytte av dette).
ZinioMagazine; det beste magasinprogramvaren, fordi den lar deg lese artiklene som tekst og sende artiklene på mail (f.eks. til Evernote epostkonto). Det er mulig å abonnere på seriøse magasiner slik som HBR.

quadra800

@RolfA: Du makulerer vel skjøter, vitnemål og kontrakter også du da?

Nei, takke meg til å ha originaler i papirform! Det være seg både kontoutskrifter og øvingsoppgaver.

RolfA

@quadra800
Hehe... jeg tar selvsagt vare på originale og viktige dokumenter. Bankutskrifter, de lagrer jeg derimot digitalt. Jeg synes selvfølgelig også det er behagelig å lese papirdokumenter, men fordelen med digitale dokumenter føler jeg er større. Det fordrer selvfølgelig at jeg har OK skjermer. Dvs. jobber jeg med en middelmådig bærbar PC med dårlig bakgrunnsbelysning, vel da benytter jeg skriveren like mye som tidligere.