iOS 5 snart klar - hva er nytt?

iOS 5 snart klar - hva er nytt?iOS 5 er sannsynligvis få dager eller uker unna en offisiell lansering og mye tyder på at «Golden Master» vil bli sluppet til utviklere i løpet av denne uka. iOS 5 er en stor oppdatering av iOS og introduserer en rekke nye funksjoner til både iPhone og iPad.

Vi har gått gjennom de viktigste nye funksjonene.

iOS 5 bryter koblingen til datamaskinen

iOS 5 snart klar - hva er nytt?Den største underliggende endringen i iOS 5 er rett og slett av din iOS-enhet endelig er «fri» fra Macen/PCen. Du trenger ikke lengre å forholde deg til iTunes eller synkronisering over kabel. Du trenger heller ikke iTunes eller en datamaskin for å aktivere en ny iPhone, iPad eller iPod touch. iOS 5 er 100% Mac/PC-fri.

I den daglige bruken så betyr dette at din iOS-enhet ikke lengre er avhengig av iTunes eller en datamaskin. Backup går nå trådløst og dine data lagres gratis i Apples nye iCloud-løsning. Synkronisering av musikk, video, podcast og TV-serier fra iTunes kan også gjøres trådløst.

iCloud

iCloudI tillegg til å bryte koblingen mellom PC/Mac og iOS innfører versjon fem av systemet enda en større endring. Siden det ikke er datamaskinen som lengre skal være din «hub» for din iOS-enhet så må noe overta. Det er her iCloud kommer inn i bildet.

iCloud er Apples nye «sky»-tjeneste hvor all din data fra iPhone, iPad eller iPod touch vil lagres og tas vare på. Apple gir alle 5GB gratis lagringsplass og her vil Apple automatisk lagre og synkronisere viktig informasjon fra din enhet. Tar du et bilde på din iPhone vil det automatisk bli synlig på din iPad via iCloud. Skulle du være så uheldig å miste din iPhone, kan du kjøpe en ny og få tilbake alt du hadde på den gamle via iCloud.

iCloud blir dermed både din sikkerhetskopi i skyen og din synkroniseringstjeneste. I tillegg tilbyr Apple kalendere, e-post og «Finn min iPhone» som en del av iCloud. iCloud gir også utviklere mange muligheter og dette er lett den funksjonen som på sikt vil være mest spennende for iOS og oss som bruker iOS-produkter.

iMessage

iMessageiMessages er iOS 5 sitt nye meldingssystem som fungerer på tvers av iPhone, iPad og iPod touch med iOS 5. Meldingene kan være bilder, film, kontakter, kart eller bare tekst og sendes omtrent på samme måte som en SMS, men den går som datatrafikk. Kostnadene med iMessage er dermed vesentlig mindre enn vanlige SMS.

iMessage er integrert i meldingsapplikasjonen vi normalt finner på iPhone, men nå introduseres denne også på iPad og iPod touch. På iPhone vil det være helt sømløst integrert og du vil automatisk sende en iMessage hvis du sender en melding til en person med iOS 5. iMessages kan også sende tilbake informasjon meldingen er blitt lest. Har du mange venner med iOS 5 vil du nok se en vesentlig lavere SMS-kostnad etter oppgradering til iOS.

Varslingsenter gjør varslinger litt lettere

Varslingsenter gjør varslinger litt lettereVarslinger eller såkalte «notifications» i iOS har ikke vært særlig bra håndtert fram til og med iOS 5. I iOS 5 introduserer Apple en funksjon som må sies å være kopiert fra Android. Drar du fingeren nedover fra toppen på en iPhone, iPad eller iPod touch, så går du til varslingssenteret.

Med varslingssenteret kan du holde oversikt over alle varsler fra ett sted og du kan selv konfigurere hvordan varsler skal vises. Noen typer varsler vil du kanskje kun se i varslingssenteret, mens andre vil du vise som en dialogboks på telefonen. Varslingssenteret tilbyr også «widgets» hvor du kan få aksjekurs eller vær. Vi antar at Apple etterhvert vil tilby utviklere muligheten til å produsere egne «widgets» til varslingssenteret.

Hovedfordelen med varslingssenteret er at det nå vil være et sentralt sted å holde styr over alle varslinger og at du selv kan konfigurere hvordan varsler skal se ut på din telefon.

Påminnelser

PåminnelserProdusenter av «ToDo» eller påminnelsesapplikasjoner går dårlige tider i møte etter iOS 5 lanseres. Apple har nemlig endelig inkludert en egen applikasjon for påminnelser og denne gjør det lett å lage handlelister, påminnelser og andre lister.

Det som skiller Apples påminnelser fra de fleste andre er det man enkelt kan kalle for stedspåminnelser. Hvis du for eksempel har dressen din på renseri, så kan du få en påminnelse om å hente dressen neste gang du er i nærheten av renseriet. Din iPhone vet hvor du er og nærmer du deg renseriet minner den deg på at dressen må hentes. I tillegg synkroniseres også påminnelser på tvers av iOS-enheter ved hjelp av Apples iCloud som også lanseres sammen med iOS 5.

Aviskiosk

AviskioskiPaden har blitt en populær plattform for å lese aviser, nyheter og magasiner, men Apple har manglet en god måte å organisere denne typen innhold på. I iOS 5 introduserer Apple det de kaller for en «aviskiosk». iOS 5 organiserer blad- og avisappene du abonnerer på i en mappe som gir deg tilgang til alle tidsskriftene dine raskt og enkelt.

Fra denne aviskiosk-mappen vil aviser og magasiner automatisk oppdateres i bakgrunnnen. Du får de seneste utgavene av ditt favorittblad uten å måtte gjøre noe som helst. Aviskiosken har også en egen avdeling på App Store som gjør det lettere for deg å finne relevante aviser og medier. iOS 5 blir dermed vesentlig mer medievennlig og sammen med Apples abonnementssystem trenger du ikke lengre å forholde deg til manuelt å måtte laste ned nye utgaver av dine magasiner.

Kamera og bilder

Kamera og bilderDet er ikke bare de med påminnelseapplikasjoner i App Store som går utrygge tider i møte. Også de som har kameraapplikasjoner blir utfordret av Apples forbedringer i kameraapplikasjonen. I iOS 5 introduserer Apple en rekke etterlengtede funksjoner som mange har forespurt.

Først og fremst er det endelig mulig å ta bilde med volumknappene på telefonen. Det gjør det lettere å ta bilde uten å måtte berøre skjermen. Apple har også gjort det mulig å ta raske bilder direkte fra «lock screen». Autofokus, muligheten for å låse fokus og zoom bør også nevnes blant kamerafunksjonene. Når bildene først er tatt, introduserer iOS også en rekke funksjoner for enkel redigering av bildene.

Andre nye funksjoner

Apple skryter av mer enn 200 nye funksjoner i iOS 5 og vi har nå gått gjennom de største endringene. Det er mange flere og spesielt tabs i Safari, leseliste i Safari og søk i eposttekst er verdt å nevne som interessante og etterlengtede oppdateringer i systemet.

For utviklere er det også mye nytt og spesielt spennende er sannsynligvis iCloud. Det er som vanlig utviklere som vil drive plattformen fremover og de mest spennende nyhetene kommer helt klart først når utviklere får benyttet seg av nyhetene.

iOS 5 forventes lansert i løpet av de neste dagene/ukene.

Tags:

m@r1us

Etter å ha brukt iOS 5, må jeg si at det jeg liker best er
- varslingssenteret
- Muligheten til å "dytte ned" tastaturet i mld. Håper dette integreres i alle app'er
- Automatisk back-up

Påminnelser app'en har jeg nesten ikke brukt, da jeg ikke helt ser behovet for den. Føler det var noe Apple slang med, for å ha enda litt mer å vise fram

MrUnderhill

Er det mulig å sende en påminnelse fra en iPhone til en annen. Tenker spesielt på muligheten for å sende en handleliste mellom to telefoner.

dodie

Noen som vet om iOS 5 kommer til å forbedre autokorrekten for norsk? Syke forslag som kommer opp sånn som det er nå.

Roger H

Det er de som hevder at det ikke er å mye nytt i iOS 5:

http://www.mobilen.no/artikler/se_alt_apple_kopierer_fra_android/102161

m@r1us

@MrUnderhill
Det er mulig å dele via iCloud, men da må tlf. være satt opp med samme Apple ID.

XVegard

"Backup går nå trådløst og dine data lagres gratis i Apples nye iCloud"

Jeg håper virkelig det er valgfritt om man vil gjøre det. For det skjer ikke for alt i verden! Bare tanken på å fjernlagre personlig innformasjon...

Bumblebee

Enig med XVegard.. dette bør i alle høyeste grad være valgfritt. Jeg foretrekker iTunes og sync mot egen datamaskin

XVegard

Faktisk...om det ikke er valgfritt, så er jeg ferdig med iDingser.

Har lenge lurt på å bytte til noe anna enn iPhone fordi jeg savner fysisk tastatur. Det valget blir enkelt om ikke alle iCloud funksjonene er valgfrie...

tc47

Gleder meg! Varslingssenter blir så herlig å ha!

MrUnderhill

"Backup går nå trådløst og dine data lagres gratis i Apples nye iCloud"

Jeg håper virkelig det er valgfritt om man vil gjøre det. For det skjer ikke for alt i verden! Bare tanken på å fjernlagre personlig innformasjon...

Slik jeg har forstått endringene rundt backup er at man nå har tre muligheter.
-Backup mot iTunes på PC/MAC via USB (som i dag)
-Backup mot iTunes på PC/MAC via WiFi (trådløst)
-Backup mot iCloud

Filmer, bilder og musikk man ikke har kjøpt via iTunes må man fortsatt synce via iTunes. Så vi kan ikke fjerne iTunes enda...

baiaz

Kan iOS 5 brukes på Iphone 3

KnethJensen

Tviler på at iPhone 3 får denne muligheten. MEN har du en 3Gs så burde hvertfall noen av funksjonene i iOS5 fungere!
Dette er bare antagelser og ingen har fasit på spørsmålet ditt enda.. Får vente og se å håpe på det beste.

knuto66

NinjaChriis tir, 27/09/2011 - 09:45

Iphone 3gs og iphone 4 får ios5. Iphone 3g får ikke

arokh

Selvsagt er det valgfritt. Automatisk backup er et must for alle normale folk uten "tinfoil hats". Genialt å kunne kjøre restore fra backup, eller logge på iCloud web og se gjennom telefonliste/addressebok/kalender osv.

Mer enn verdt risikoen for at CIA skal hacke seg inn i iCloud og se på mine feriebilder eller handlelister :)

XVegard

Hørtes litt ut som når folk argumenterer for DlD...

Obi

Varslingssenteret, spesielt i "lock Screen". Er bare å dra fingeren over en av meldingene, så går den direkte til den.
Ellers så er det mye snadder her, gled dere!

UPS, they did it again!

hansea

Hørtes litt ut som når folk argumenterer for DlD...

ja...men så er det etter min mening stort sett paranoide og kriminelle som har noe å frykte fra DLD. Jeg er glad for at det nå faktisk blir PÅBUDT å slette informasjon... imotsetning til tidligere hvor gamle telelogger ble lagret i årevis...

Bumblebee

@arokh:

Så det at jeg ikke ønsker å lagre mine private bilder, kontakter mm i "skyen" gjør meg unormal og paranoid? ..og til og med kanskje kriminell?

Det får da være måte på..

jaknudsen

Er det mulig å sende en påminnelse fra en iPhone til en annen. Tenker spesielt på muligheten for å sende en handleliste mellom to telefoner.

For handlelister er http://www.ourgroceries.com helt uovertruffen, fungerer mye bedre enn å sette opp Reminder-appen for flere enheter.

XVegard

"Så det at jeg ikke ønsker å lagre mine private bilder, kontakter mm i "skyen" gjør meg unormal og paranoid? ..og til og med kanskje kriminell?

Det får da være måte på.."

Jeg føler ikke det er fordi jeg er så paranoid ( selv om jeg godt kan si jeg er LITT). Jeg vet også at sjangsen for at noen får tak i det er _veldig_ liten og at det sikkert er få personer, om noen, som er interessert i det.

Det er mest prinsipp. Det føles så feil at mine ting skal ligge å slenge på et sted jeg ikke vet hvor eller hva er. Derfor vil jeg ikke ha mer enn jeg trenger liggende ute i denne skyen (F så lei jeg er det ordet).

Men uansett...om det er riktig som en over her sier. Ingen iCloud om man ikke vil...

Storpai

"Først og fremst er det endelig mulig å ta bilde med volumknappene på telefonen. Det gjør det lettere å ta bilde uten å måtte berøre skjermen."

Thank you, captain obvious!